Wat kost een weekje IJsland?

IJsland kosten

Deze keer in de serie ‘Wat kost…?’: IJsland :-). IJsland is geen beste bestemming als je niet al te veel geld uit wilt geven. Natuurlijk kun je bepaalde keuzes maken en daarmee de kosten wel drukken, maar IJsland is gewoon wel een duur land. Van overnachtingen tot tourtjes en ook eten en drinken. Alles moet vanaf het vaste land in worden gevlogen en dat merk je meteen aan het biertje dat je bestelt. Maar goed, IJsland is wat mij betreft wel meer dan de moeite waard. Het is zo puur, eigen en indrukwekkend! Ben je benieuwd wat een weekje IJsland kost? Ik zet de kosten voor je op een rijtje.

Vliegtickets.

Kan al best prijzig zijn, maar hier kun je met goed zoeken echt wel op een redelijk prijsje uit komen. Ik vloog met Ieclandair voor iets minder dan €300 retour. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik eind januari naar IJsland ging; niet bepaald het hoogseizoen dus :-). Toch denk ik dat die €300 echt haalbaar is. KLM en SAS vliegen ook regelmatig op Reykjavik.

Accommodatie.

Deze reis maakte ik alleen, vandaar dat ik er voor koos één plek als uitgangspunt te nemen in plaats van rond te trekken. Iets comfortabeler. Kex Hostel in het centrum van Reykjavik is een aanrader. Centraal, redelijk geprijsd en ze kunnen je helpen met allerlei tourtjes en uitstapjes op IJsland. Een double kost hier rond €55 per nacht. Dan krijg je er een simpel, typisch hostel ontbijtje bij. Ik denk dat ’t echt een uitdaging wordt een accommodatie te vinden die goedkoper is dan Kex. Zeker in Reykjavik.

Eten & drinken.

De prijzen in IJsland zijn best vergelijkbaar met die van ons. Als je voor lokale gerechten kiest, zoals gedroogde vis, ben je voor onder de €10 klaar. Wat het duur maakt zijn de drankjes. Ik weet nog dat ik nietsvermoedend mijn eerste avond in Reykjavik een wijntje besteld en vervolgens €9 af kon rekenen. Serieus! Het was geen fles :-). Andere drankjes als water, cola of sap zijn rond €3.50, wisselt een beetje. Koffie en thee is vergelijkbaar met Nederland.

Tourtjes.

Op IJsland zijn er maar een paar aanbieders van tourtjes, die allemaal met elkaar samen werken. Voordeel is dat ’t lekker overzichtelijk is, nadeel is alleen dat de prijzen dus niet onderhandelbaar zijn. Hier vind je de prijzen van de tourtjes die ik heb gedaan.

Golden Circle Tour (Tingvellir National Park, Gullfoss & Geysir)                €50

Blue Lagoon entrée & pick up                                                                         €25

Zuid IJsland (van 7 tot 19)                                                                                 €125

Noorderlicht                                                                                                        €35

Vervoer..

Ik heb tijdens mijn weekje IJsland alles te voet gedaan of er zat vervoer bij het tourtje dat ik die dag deed. Dus ik heb verder geen ervaring met het vervoer op IJsland. Het is wel erg onherbergzaam dus er rijdt verder niet zo veel.

Totale kosten.

Uiteindelijk was ik zo’n €1.100 armer na een weekje IJsland, inclusief retour ticket. Voor datzelfde geld zit je ongeveer 3 weken in India :-). Toch had ik het niet willen missen!

Welk land willen jullie de volgende keer graag in deze serie zien?

 

Alle reacties

 • Mandy - 12 februari 2014, 09:46

  Je kan via Londen goedkoper vliegen. Je moet wel overstappen, maar het scheelt je bijna 100 euro. Als je wil kan je er dan ook nog een dagje Londen aan plakken, je bent er toch.

  • Reismeisje - 12 februari 2014, 09:48

   Goeie tip, wist ik niet!

 • Jana Vmh - 12 februari 2014, 12:07

  Leuk om te weten want Ijsland staat toch wel op mijn bucketlist :)

  • Reismeisje - 12 februari 2014, 14:03

   Terecht :-)!!!!!!!

 • Rianne - 12 februari 2014, 13:37

  Handig overzicht! IJsland staat hoog op mijn bucketlist!

 • Christa - 12 februari 2014, 14:36

  Super overzicht! Op de lijst voor volgend jaar..

 • Ivana - 12 februari 2014, 16:43

  Superleuk deze serie! Ik zou graag de kosten voor Indonesie, China, Zuid Korea, Thailand of Sri Lanka willen. Uiteraard als je eraan kan komen en als je er nog niet over hebt geschreven ;-). Keep up the good work!

  • Reismeisje - 13 februari 2014, 07:43

   Thanks, leuk te horen :-). Ik zal een van de genoemde landen er uit pikken de volgende keer!

 • Shaun Janssen - 13 februari 2014, 09:26

  IJsland staat ook hoog op mijn bucketlist!

 • paul schoenmakers - 09 juli 2015, 19:15

  Kan goedkoper.....
  eind februari voor 4 dagen citytrip reykjavik. via groupon 340 euro inclusief vliegreis icelandair en 4 hotelovernachtingen met ontbijt.
  4 dagen autohuur a 60 euro per dag (Dacia Duster 4wd)

  • NV - 05 januari 2017, 14:58

   hoi, waar heb je de auto gehuurd? Ben ook op zoek naar niet al te dure huurauto op Ijsland ;)

 • Joppe DC - 04 april 2017, 01:43

  Hey, weet je nog met welke aanbieder je de golden circle tour gedaan hebt? Via Kex is die namelijk zo'n 110 euro, best wel een verschil met jouw 50! Of zijn ter plaatse best wel veel van die tours maar 50? Liefs!

 • Mirjam Westerlaken - 28 augustus 2017, 17:40

  Bedankt voor deze info! Ik vlieg in November naar Reykjavik voor werk en wil en graag een paar dagen aan vast plakken. Welke excursies mag je volgens jou echt niet missen? En welke kan ik evt overslaan (ik heb waarschijnlijk maar twee a drie dagen...

 • Stella - 22 juli 2019, 00:59

  Hallo,ik wil binnenkort naar Reykjavik gaan en ik wat vragen. Hoe geraak je van t luchthaven naar t centrum? En hoeveel heb je nodig per dag (Ik ga 3 dagen)?
  Groetjes
  Stella