Wat kost 4 weken reizen door Brazilië?

Brazilie budget 1

Het is weer tijd voor een budgetpost! Nu onze reis door Brazilië er voorlopig op zit, leek het me een goed moment om de kosten voor een reis door dit land inzichtelijk te maken. Voorop gesteld: Brazilië is geen goedkoop land om door heen te reizen. Hoewel we best wat vooronderzoek hebben gedaan, viel het ons alsnog best een tikkie tegen...Vooral het openbaar vervoer is best wel prijzig, al heeft dat deels ook te maken met de enorme afstanden die je al snel af moet leggen. Verder is het goed te weten dat wij er bewust voor hebben gekozen alleen het Zuiden van Brazilië mee te pakken. Ik kan me voorstellen dat de prijzen in het Noorden en voor de Amazone anders liggen. Tot slot zijn wij van de 4 weken ook een aantal dagen de Pantanal in gegaan. Dat heeft ons budget flink omhoog geblazen, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om dat links te laten liggen. Scheelt budgettair flink.

Vliegtickets. We zijn vanaf Amsterdam Schiphol met één tussenstop op Madrid gevlogen naar Sao Paulo. We hadden echt een belachelijk goedkoop ticket weten te boeken via Tix voor €350 per persoon. Dat is dan wel enkel hè. Als je een beetje je best doet, moet je voor rond €600-€700 een retourtje kunnen vinden. We volgen trouwens met Air Europe. Van tevoren heb ik er niet al te positieve berichten over gelezen Knipogen, maar het viel me alles mee. Geen enorme luxe aan boord, maar hey, daar is de prijs dan ook naar!

Brazilie budget accommodaties

Accommodaties. Qua accommodaties is er voor iedereen wat wils in Brazilië. Je vindt er goedkope hostels, middenklasse pousada’s en supermooie boutique hotelletjes. Van alles wat. Het ligt een beetje aan waar je bent, maar reken voor een gemiddelde pousada op ongeveer €50 voor een double inclusief ontbijt. Dan zit je echt in heel prima accommodaties. En wat superlekker is; er zit bijna overal een heel uitgebreid ontbijt bij. Ideaal, want zo heb je je ontbijt en lunch al zo’n beetje te pakken Knipogen. Als je wat minder geld kwijt kunt zijn, kun je bij een ok hostel rekenen op ongeveer €30-€40 voor een double en rond €10-€15 per persoon voor een dorm.

Eten & drinken. Tja. Dat kun je zo duur en goedkoop maken als je maar wilt J! In Brazilië heb je niet op elke straathoek van die leuke, goedkope straatstalletjes, maar evengoed kun je voor een leuk prijsje lekker smikkelen. Voor €5-€8 per persoon heb je een hoofdmaaltijd te pakken. Iets van rijst met groenten en kip, een bordje spaghetti of een lekker vers visje aan de kust. Een halve liter bier (voor 2 personen) kost rond €1.50 en een echte, Braziliaanse Caipirinha heb je op de meeste plekken voor ongeveer €2-€3 per glas. Wat verder een goede tip is; ga op zoek naar ‘kilo’ restaurants. Het klinkt wat onaantrekkelijk, maar wij vonden het echt super! Dat zijn een soort buffetrestaurants waar je van alles op kunt scheppen en er af wordt gerekend op gewicht. Meestal rond €0.80 voor 100 gram. Zo kun je echt voor weinig geld heel lekker eten!

Vervoer. Het openbaar vervoer in Brazilië is supergoed geregeld. Zeker op de langere afstanden, want daar rijden heel comfortabele touringcars. Ideaal voor als je een nachtje in de bus door moet halen om naar je volgende bestemming te komen! In sommige gevallen heb je verschillende klassen die je kunt kiezen, gebaseerd op de mate waarin je stoel achterover kan Tong uitsteken. Check dat even goed, voor je een kaartje koopt voor een nachtbus waarbij je de hele tij rechtop moet blijven zitten…Het is wat lastig om een exact bedrag aan te geven voor de vervoerkosten, maar reken op gemiddeld zo’n €3-€4 per uur rijden. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je bijvoorbeeld met de bus vanaf Rio de Janeiro naar Campo Grande moet, ben je mooi 22 uur en bijna €100 per persoon verder. Weg dagbudget. En dan heb je nog in een bus geslapen ook. Buiten de bussen zijn er niet heel veel andere opties in Brazilie, behalve vliegen. Dat kan soms het overwegen waard zijn, maar meestal rekenen ze voor buitenlanders een hoger tarief.

Brazilie budget tourtjes

Tourtjes. Het grote voordeel in Brazilië vind ik dat je heel veel dingen op eigen gelegenheid kunt doen. Dus zonder gids of tourbureautje. Er zijn echter natuurlijk wel uitjes die je moet boeken, maar dat viel qua kosten best wel mee. Zo hebben we bijvoorbeeld voor een uitje naar een aantal bounty strandjes bij Paraty €12.50 per persoon betaald (voor 5 uurtjes op een boot inclusief de eilandjes op), was de entree voor Pao de Açucar in Rio €18 per persoon en moesten we €12 per persoon aftikken voor de watervallen van Iguaçu. Natuurlijk geen Azië prijzen, maar niet wereldschokkend toch? Het enige wat ons wel serieus geld heeft gekost, is de Pantanal. We wisten van tevoren dat dit niet misselijk zou zijn. Je kunt zeker wel een goedkoper alternatief vinden, maar dan zit je over het algemeen niet echt diep de Pantanal in. En dat wilden we nu juist zo graag. Er zijn een aantal dingen waar we tijdens onze reis niet op willen bezuinigen en voor de maximale ervaring gaan en daar was de Pantanal er echt eentje van. We hebben uiteindelijk voor Barra Mansa gekozen, waar we exclusief vervoer rond €90 per persoon per dag kwijt waren voor accommodaties, eten en 2x per dag een safari onder begeleiding van een gids. Het vervoer heeft ons nog eens 2x €200 gekost. Wat een geld hè.

Totale kosten. Voor zo’n 30 dagen Brazilië waren wij per persoon rond €2.000 kwijt. Let wel; dat is EX Pantanal, omdat dat dat zo’n scheef beeld geeft in het totaal. En dit is natuurlijk ook op basis van een enkel vliegticket. We zijn daarbij in dure steden als Rio de Janeiro geweest, op verlaten eilandjes als Ilhabela en toeristische plekken als Iguaçu. Zonder de Pantanal en mèt een retourtje moet je een maandje door Brazilië kunnen reizen voor ongeveer €2.200-€2.500 per persoon.

Ik ben benieuwd wat je hier van vindt? Schrik je er van of vind je het mee vallen?

Alle reacties

 • Suzanne - 10 november 2015, 07:35

  Ik vind het best weinig! Voor 7 weken Brazilië in 2012 was ik 7000€ kwijt. Heb toen wel een mooi rondje door het hele land gedaan met 5 binnenlandse vluchten, twee weken windsurfmateriaal gehuurd en heel veel gaan stappen. Deze zomer waren we er weer 3 weken (vanuit Chili doorgereisd) en toen waren we pp ook zo'n 3000€ kwijt. Gelukkig zijn de andere landen in zuid Amerika een stuk goedkoper :-)

  • Reismeisje - 10 november 2015, 13:03

   Aha. Ja, die vluchten doen ook wel iets he. En inderdaad zijn er gelukkig landen in Zuid-Amerika waar het goedkoper reizen is ;-).

  • Mara - 05 januari 2018, 12:50

   Gij bent gewoon zwaar opgeligt meisje !

 • Froukje - 10 november 2015, 10:48

  Het valt ook mij aardig mee. Ik ben in 2012 zes weken in Bazilie geweest. Ik denk dat ik toen toch wel een kleine 5.000 euro kwijt was. Net als Suzanne heb ik toen overigens wel een rondje door het hele land gedaan; van RIO naar Foz, naar Bonito, via de Pantanal naar de Amazone, Sao Paulo, Ilha Grande en terug naar huis. En dan vergeet ik ook nog plaatsen. Veel vooraf georganiseerd omdat het mijn eerste lange reis alleen was en mijn Portugees verre van vloeiend is. Zou nu andere keuzes maken en meer voor vrijheid kiezen, maar daardoor liep het totaalbedrag wel snel op. Maar wat een schitterend land! Geniet van jullie schitterende reis

  • Reismeisje - 10 november 2015, 13:05

   Ow ja. Ik kan me inderdaad voorstellen dat zo'n grotere reis qua afstanden wel wat duurder is ja. Het is ook deels het vervoer wat het duurder maakt vond ik. Wij vonden het ook een supermooi land met vooral een heel warme, hartelijke bevolking <3. Thanks!

 • Marianne - 23 september 2018, 12:01

  Pantanal is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard Ligt er ook aan bij wie je boekt en zeker onderhandelen