Wat kost 3 weken reizen door Colombia?

Colombia budget 1

Colombia is één van de goedkopere landen om door heen te reizen in Zuid-Amerika. Zeker als je vanuit het Zuiden komt, zoals wij de afgelopen weken kwamen, is Colombia budgettair een verademing Knipogen. Van vervoer tot eten en hostels, niets hoeft veel geld te kosten eigenlijk. Tel daar de diversiteit van het land bij op en de supervriendelijke bevolking en je hebt de perfecte backpack bestemming te pakken! Vandaag vertel ik je wat een reis van ongeveer 3 weken door Colombia je kost.

Vliegtickets. Aangezien wij een langere reis maken door Zuid-Amerika, zijn wij gewoon over land Colombia binnen gereisd. Daar hebben we natuurlijk heel wat kosten mee bespaard, want vliegen op Colombia is over het algemeen niet heel erg goedkoop. In het laagseizoen zijn er retourtickets Amsterdam-Bogota te vinden vanaf zo’n €480 per persoon, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik die scherpe prijsjes nog nooit ben tegengekomen…Vanaf ongeveer €650-700 per persoon komt meer in de richting. Een goede en budgetvriendelijke optie is om vanaf Amsterdam te vliegen op Panama Stad en Panama en Colombia met elkaar te combineren. Er is weliswaar geen grensovergang tussen beide landen over land, maar je kunt een te gekke boottrip maken van 5 dagen, die je via de San Blas eilanden naar Colombia brengt. En op Panama vliegen veel Europese maatschappijen, dus de prijzen liggen hier over het algemeen ook wat lager.

Colombia budget 2

Accommodaties. Colombia barst van de mooie accommodaties. Van goedkope hostels tot prachtig gelegen boutique hotelletjes. Er is echt voor iedereen wat wils. Er is me wel opgevallen dat er een behoorlijk verschil in prijs zit tussen met name de Caribische kuststreek en de rest van het land. De Noordelijke kust is duidelijk toeristisch en wat duurder, maar het blijft heel betaalbaar hoor. Zo betaalden wij voor een kant en klaar tentje in Tayrona National Park (toch één van de bekendste highlights in Colombia) 30.000 pesos per persoon, wat neer komt op ongeveer €8-9. Maar goed, dan heb je wel een tentje Tong uitsteken. Voor een paar cent meer heb je op veel plekken in het binnenland een double room met een gedeelde badkamer in een leuk hostel; zo’n kamer kost je ongeveer €15-17. In steden als Medellin betaal je wel een tikkeltje meer, zeker als je in een wat leukere buurt wilt zitten. Reken daar op zo’n €20-25 voor een double.

Colombia budget eten

Eten en drinken. Eten en drinken hoeven echt niet duur te zijn in Colombia. Zeker als je voor het lokale eten gaat en regelmatig wat snackt bij straatstalletjes. Net als in veel andere Zuid-Amerikaanse landen zie je in Colombia ook veel de ‘set almuerza’ op het menu staan. Een daghap lunch Knipogen. Bestaat uit een soepje, hoofdgerecht bestaande uit rijst, vlees/vis en groenten en een lekker vers fruitsapje of suikerriet sap. Meestal betaal je hier rond €3-4 per persoon voor. Geen geld toch? Als je liever van de kaart wilt eten betaal je voor bijvoorbeeld een bordje spaghetti meestal rond €5-6 en voor een verse vis met rijst en groenten rond €8-10. Een lokaal biertje (Club Colombia Dorade is de max!) kost rond €0.80 per flesje, voor een colaatje ben je ongeveer hetzelfde kwijt. En als je 2 cocktails aan de kust bestelt tijdens happy hour ben je rond €5 kwijt voor 2 cocktails Tong uitsteken. Tot slot, ik vond de Colombiaanse empanada’s bij straatstalletjes erg lekker. Je hebt ze in allerlei smaken (kaas, groenten, rund, kip) en meestal kosten ze nog geen €0.50 per stuk. Zeker ook een aanrader!

Transport. De Colombiaanse bussen zijn verrassend goed! Op de kortere afstanden zijn het over het algemeen wel chicken bussen, maar zodra je een afstand van een paar uur af moet leggen zijn het een soort Lloret de Mar bussen. Prima! Je betaalt ongeveer €0.80 per uur dat je in de bus zit (behalve bij nachtbussen. Die zijn wat duurder.). Ook worden er op veel trajecten mini busjes aangeboden, wat ook een goede aanrader is. Je betaalt een klein beetje meer, maar wordt meestal wel voor de deur van je hostel afgezet, je bent sneller en het reist heel comfortabel. Verder kun je in Colombia heel goed gebruik maken van binnenlandse vluchten. Sinds kort is Viva Colombia er actief en zij bieden echt heel betaalbare vluchten tussen de grotere steden in Colombia aan. Zo zijn wij voor €40 per persoon van Medellin naar Santa Marta gevlogen. Een traject waar we anders zo’n 16 uur voor in een nachtbus hadden gezeten en uiteindelijk niet eens heel veel minder voor kwijt waren geweest. Mocht je weinig tijd hebben of gewoon niet zo’n zin hebben in een lange busrit, is dit zeker iets om in de gaten te houden!

Colombia budget tour

Tourtjes. Eigenlijk kun je heel veel in Colombia gewoon op eigen houtje ondernemen. Al blijven er natuurlijk altijd hikes, entreeprijzen en andere uitstapjes die je georganiseerd moet maken. Zo hebben wij een 4-daagse hike naar Ciudad Perdida gemaakt wat ons €180 per persoon kostte, kost de toegang tot Tayrona je rond €15, hebben we een Pablo Escobar tourtje in Medellin gemaakt voor €40 per persoon en ook nog een koffie farm tour voor €8 per persoon. Maar verder kun je heel veel dingen zelf regelen in Colombia en op die manier mooi wat centen besparen.

Dit zijn zo’n beetje de kosten die we per onderdeel in Colombia hebben gemaakt. Uiteindelijk zijn we voor 3 weken op ongeveer €700 per persoon uit gekomen. En dat is dan inclusief alles wat ik hierboven heb genoemd, maar exclusief vliegticket. We hebben wel echt als backpackers gereisd, maar ook heel regelmatig lekker gegeten, een cocktailtje gedronken en dus wat gave tourtjes gedaan. Als je zou willen zou je echt voor €25 per persoon per dag door Colombia kunnen reizen. Ik ben benieuwd wat je van dit budget vindt? Valt het mee op tegen?

Alle reacties

 • Jeroen - 16 maart 2016, 08:00

  Dat klinkt mij heel schappelijk! Zeker een land om kostentechnisch wat langer te blijven.
  Mooi overzicht dit!

  • Reismeisje - 16 maart 2016, 14:08

   Thanks Jeroen! Yes, echt een budgetvriendelijke bestemming ;-).

 • Jasmijn - 16 maart 2016, 08:04

  Valt heel erg mee! Ik dacht dat de prijzen vergelijkbaar waren met Peru en dat is n stuk duurder! Extra reden om naar Colombia te gaan!

  • Reismeisje - 16 maart 2016, 14:11

   Zeker. Het is echt nog wel ietsje goedkoper dan Peru inderdaad en bovendien echt een te gek land!!

 • Sylvia - 16 maart 2016, 08:07

  Bedankt voor je leuke en goede verslagen over Colombia! Nu ga ik er zeker een keer heen.

  • Reismeisje - 16 maart 2016, 14:12

   Leuk te horen Sylvia :-). En graag gedaan, er volgt zeker nog meer!

 • Marjolijn - 16 maart 2016, 10:00

  Is Colombia een veilig land om als meisje alleen doorheen te reizen? Ik ga in het najaar voor het eerst alleen backpacken..

  • Jessica - 16 maart 2016, 13:29

   Ik ben zelf meer dan 8 weken alleen door Colombia gereisd ;) Ik heb me sowieso niet onveilig gevoeld, maar het is wel handig om een woordje Spaans te spreken. Daarnaast vind je vooral in de hostels genoeg mensen mee opgetrokken. Daardoor heb ik eigenlijk maar weinig dagen daadwerkelijk alleen doorgebracht :p

  • Reismeisje - 16 maart 2016, 14:13

   Jessica antwoordt eigenlijk al helder ;-). Het is er inderdaad heel veilig. Ik heb me ook nergens onveilig gevoeld en ik denk dat je je als meisje alleen prima en veilig kunt vermaken in Colombia!

  • Sabine - Besabine - 17 maart 2016, 12:38

   Ja! Colombia is ondanks de problemen zeker een veilig land! Let vooral op dat je in veilige gebieden blijft, ook in de grote steden. Ik woon in Bogotá met veel plezier!

   • Christine - 05 juni 2016, 23:02

    Wat leuk om te lezen! Ik en mijn vriend willen graag dit najaar gaan! Wat is dan de beste tijd om te gaan? Vooral het weer? We dachten aan september of oktober :-)
    Dank je wel!

    En Reismeisje voor naast dit blog, al je andere!!

  • Lora Hoogendijk - 30 januari 2017, 00:03

   Hey marjolijn! Hoe is het je bevallen?? Ik ben hier heel benieuwd naar aangezien ik ook naar colombia wil rond april, maar niemand van mijn vrienden heeft een tussenjaar. Kan je mij een mailtje sturen :)

 • Jessica - 16 maart 2016, 13:35

  Colombia is een van de goedkoopste waar ik ooit ben geweest :) Je kunt inderdaad heel veel dingen heel zelf ondernemen, het lokale busvervoer is fijn & goedkoop en vaak zit het ontbijt inbegrepen (scheelt toch weer). Noordkust is inderdaad wat duurder, met name Cartagena. Maar al met al nog steeds heel betaalbaar. Fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad in Colombia! :)

  • Reismeisje - 16 maart 2016, 14:14

   Jaaaaaa! Jouw favoriete land ;-). En je had echt zo gelijk! Man man, wat is Colombia divers en leuk zeg. We hebben echt enorm genoten!!

   • Jessica - 18 maart 2016, 02:14

    Goed om te horen! :)

 • Julia | thegreentraveller.nl - 17 maart 2016, 03:12

  Bedankt voor dit overzicht! Klinkt als prima betaalbaar in vergelijking met sommige andere landen in Zuid Amerika. Ik ben van plan om rond oktober/november weer te gaan, en Colombia staat dit keer hoog op mijn lijstje door de positieve verhalen die ik hoor/lees van jou en veel andere reizigers!

 • Sabine - 17 maart 2016, 12:44

  Leuk overzicht zeg! Ondanks dat door de inflatie Colombia onlangs duurder is geworden, is het voor de reiziger nog steeds hartstikke goedkoop. Ik vind uiteten gaan hier altijd geweldig. De service is heel goed, het eten heerlijk en ook nog eens goedkoop. Duurder uiteten in een goed restaurant kost 30 euro voor 2 personen inclusief alles. Op mijn werk lunch ik met een complete maaltijd inclusief drinken en toetje voor 1.70 euro. Geweldig toch! Ik fijn om te horen dat jullie het zo leuk hebben gehad hier!

 • Lieke - 16 juni 2016, 19:55

  In augustus gaan wij drie weken reizen door Colombia. Hebben jullie tips voor de route?

  • Audrey - 20 maart 2017, 21:38

   Hi Lieke,
   Wat is jullie route geworden en hoe was het weer in augustus? Ik ben aan het kijken voor komende augustus namelijk! Benieuwd naar je reactie. Groetjes Audrey

 • Enna - 26 augustus 2016, 21:42

  Dit klinkt heel goed! Heb je misschien een route tip?

 • Marieke - 20 september 2016, 08:50

  Wat een goede tips allemaal! Ik vertrek over 3 weken naar Colombia. Ik ben ook heel benieuwd naar routetips. Ik land op Bogota, en wil na Colombia naar Panama. Ik ben dus veel aan het nadenken over de ideale route. Zo dacht ik aan Bogota, dan naar woestijn Totacoa, Popayan, San Augustin, Koffiedriehoek, Medellin, Cartagena, Santa Marta (en de trekking naar de Ciudad Perdida). Maar, nu las ik dat er ook ten noord-oosten van Bogota een fantastisch natuurpark ligt waar je trekkings kunt doen op circa 3.800 meter hoogte. Dat lijkt me ook fantastisch, ik ben namelijk fan van mooie trekkings en extreme natuurgebieden. Wie heeft tips :-D

 • Stefanie - 07 november 2016, 21:58

  Haaa! Thanks Wendy voor deze info. over Colombia. Ik heb je net een mailtje gestuurd maar hier heb ik natuurlijk al heel veel aan! (eerst beter kijken, haha) thanks!! x

 • Kevin - 05 juli 2017, 16:15

  Ik ga in februari een vriend vanmij bezoeken , dus dan zal het nog goedkoper zijn vermits hij local is :-)

 • Andre - 31 augustus 2017, 15:52

  Leuk om dit zo te lezen. En qua prijs vind ik het erg meevallen. Ik wil zelf volgend jaar in de zomer naar Santa Marta dus was eem beetje aan t rondkijken op internet wat het qua kosten zou gaan kosten maar vind t erg meevallen.

 • Nathalie - 21 januari 2018, 15:27

  Hoi Reismeisje, wij gaan deze zomer naar Colombia. Hoe was het weer? Juli/augustus schijnt relatief droog te zijn, maar volgens mij zijn er veel verschillen. Hoe heb jij dit ervaren?

 • Jarna - 15 augustus 2019, 18:09

  Leuk om te lezen! We zijn op dit moment in Colombia. Bijna dezelfde route, maar dan nog Guatape, Minca (ipv Palomino), Barrichara en Bogota er bij. Helaas zijn de prijzen ondertussen al flink gestegen, maar nog steeds erg schappelijk. Vervoer kost nu 3x zoveel (alsnog maar 3 euro voor een uur in een bus) en overnachtingen/ eten is ook al een stuk duurder. Het is nu met zware uitzondering dat je een cocktail kan krijgen voor 3 euro (nu alleen tijdens happy hour), meestal toch eerder 5 per stuk, en dat zitten we echt niet op de meest luxe plekjes. Maar het is hier idd suuuper veilig, we voelen ons enorm welkom en het is hier prachtig. Zeker een aanrader!!!