Vertraagde vluchten: reistips en compensatie

Reismeisje 25 april 2019

Vlucht vertraging 1

Als je graag reist ontkom je er niet aan regelmatig in het vliegtuig te stappen. Of veel tijd door te brengen op vliegvelden. Laatst schreef ik al een artikel over mijn favoriete vliegvelden. Veelal vliegvelden waar ik uren door heb gebracht. Omdat ik er een transfer miste, een vlucht compleet geannuleerd werd of er simpelweg een flinke vertraging was. Vroeger kon ik me daar nog wel eens over opwinden. Gestrest van raken. Ik wilde dóór. Verder naar de volgende bestemming. Hoe meer ik echter ging reizen, hoe meer ik leerde geduld te hebben. Me aan te passen aan een andere beleving van tijd ook. En dan maar te genieten van de plek waar ik op dat moment strandde. Ook als dat een vliegveld was. Maar wat doe je dan op zo'n vliegveld en hoe ga je met vertraging om? 

Wat doe je op een vliegveld als je vertraging oploopt?

Met name tijdens de wereldreis heb ik heel vaak vertragingen mee gemaakt. Al die vluchten die we pakten in het Pacifisch gebied. Je hebt simpelweg geen andere optie daar dan vliegen. In het merendeel van de gevallen is de vertraging gelukkig minimaal, maar soms heb je jezelf ook uren te vermaken. Of moet je zelfs een hele nacht op het vliegveld door brengen. Een aantal tips om de dode uurtjes op zo'n vliegveld door te komen:

✈️ Je wereldbeeld verbreden. Hiermee bedoel ik je beeld van mensen. Als ik iets op vliegvelden heb gedaan, is het het leren kennen van mensen. Locals. Reizigers die op doorreis zijn. En net zo goed als jij tijd moeten zien te doden. Je raakt in gesprek met elkaar en wordt soms verrast. Door de persoonlijke verhalen die mensen je vertellen of door het andere beeld dat ontstaat bij de culturele achtergrond van de betreffende persoon. Hoe je het went of keert, we hebben allemaal een beeld bij bepaalde landen. Culturen. Gebruiken. Een beeld dat vaak niet eens gebaseerd is op de realiteit. Ik vind het vliegveld één van de leukste plekken om dat (wereld-)beeld bij te stellen en te baseren op wat je daadwerkelijk mee maakt. Je hebt er de tijd en ruimte voor.

✈️ Een uitstapje maken búiten het vliegveld. Het ligt natuurlijk even aan de transfertijd die je hebt, maar als je een aantal uren hebt zou ik zeker even de wereld buiten de luchthaven onderzoeken. In onder meer Los Angeles en Dubai heb ik dat gedaan. We hadden een uur of 8 tijd zitten tussen de ene en andere vlucht, wat net de mogelijkheid geeft wat van een stad of land te proeven. Als je koffers niet automatisch zijn door gepakt, heb je op elk vliegveld eigenlijk wel een storage waar je op uurbasis af kunt rekenen. 

✈️ Window shopping. Ik ben niet zo van het shoppen, maar wat ik wél leuk vindt is window shopping. Zeker op een vliegveld waar de ene designerzaak na de andere te vinden is of je juist kleine, lokale shopjes vindt. Met een beetje rond neuzen, een hapje eten en wandelen over een vliegveld dood ik zo weer een uur.

✈️ Netflix. Wat is dát toch een uitvinding! Ik herinner me dat we zelfs op een vliegveld in Brazilië gewoon konden Netflixen. Uiteraard wel aangepast aan het Braziliaanse aanbod, maar je kunt in verreweg de meeste landen gewoon lekker Netflixen. Ideaal als je vlucht vertraagd is en je de tijd snel voorbij wilt laten gaan.

Vlucht vertraging

Vergoeding bij vertraging van je vlucht

Los van dat je aan vertraging op het moment zelf niets kunt doen, zijn er opties om een compensatie te ontvangen voor de vertraging die je hebt opgelopen. Ik heb er zelf één keer gebruik van gemaakt toen we vanuit Brazilië via de Verenigde Staten naar Frans Polynesië vlogen. In de VS liepen we een enorme vertraging op. Uiteindelijk bijna 20 uur. 20 uur waarin we in onzekerheid werden gehouden over wanneer we verder konden vliegen. Daar heb ik toen compensatie voor aangevraagd en gekregen. Via AirHelp kun je een dergelijke claim indienen. Op hun website vind je handige informatie over de randvoorwaarden om voor compensatie in aanmerking te komen en wat je er exact voor moet doen. Als je ooit langdurig vertraging op loopt, of dat nu binnen de Europese Unie is of daarbuiten, ik zou je aanraden altijd even te checken of je recht hebt op compensatie. Het bedrag kan op lopen tot €600!

Tot zo ver mijn tips als je vertraging op loopt tijdens een vliegreis. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heb jij hier wel eens mee te maken gehad en hoe ben je daarmee om gegaan?

 Dit artikel betreft een samenwerking. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

#vliegen #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.