Top 5 volkeren die we hebben bezocht

Reismeisje 27 april 2016

Een reis wordt wat mij betreft gemaakt door het contact dat je met locals hebt. Zo vond ik bijvoorbeeld Peru een prachtig land met behoorlijk wat highlights, maar scoort het voor mij toch duidelijk lager dan een land als Colombia. Een land waar misschien wat minder spectaculaire hoogtepunten te vinden zijn, maar waar de mensen zó supervriendelijk en –gastvrij zijn dat de rest eigenlijk al niet meer uit maakt Knipogen. Datzelfde heb ik ook met stammen. Hoewel soms een tikkie spannend omdat hun wereldbeeld vaak zo anders is dan het onze, vind ik het bezoeken van inheemse stammen en volkeren echt de max! Reizen ten top. Vandaag neem ik je mee naar 5 van mijn meest favoriete volkeren die we tot nu toe hebben bezocht.

Stammen Huaorani

1. Huaorani diep in de Ecuadoraanse Amazone. Dit is één van de meest recente stammen die we hebben bezocht; de Huaorani in Ecuador. Een traditionele indianenstam diep in de Amazone. Om er te komen moet je een bus nemen en ofwel een lange boottocht tegemoet zien ofwel deels vliegen met een klein propellervliegtuigje. Deel van het avontuur Tong uitsteken. De Huaorani zijn tot de jaren 80 nauwelijks in contact geweest met de buitenwereld. En hoewel de veranderingen daarna best snel zijn gegaan, leeft een deel van deze stam nog steeds erg traditioneel inclusief klederdracht, authentieke rituelen en eigen voedselvoorziening. Prachtig om te zien! Helaas wordt het leefgebied van de Huaorani ernstig bedreigd door oliewinning. Iets waar de stam zich hard tegen verzet, maar wat waarschijnlijk een trieste afloop zal gaan kennen. Hun stem is moeilijk te horen in al het lawaai dat de oliemagnaten weten te produceren. Daarom is een bezoek aan de Huaorani zeker iets wat ik aan zou raden. Bezoek ze nu het nog kan!

Hmong

2. Hmong in Laos. De Hmong is een etnische groep die van oudsher in de bergen van China, Vietnam, Thailand en Laos leefde. Vanaf de 18de eeuw zijn de Hmong vanuit China steeds verder naar het Zuiden verdreven. Vandaag de dag leven ze nog steeds in verschillende landen, maar een groot deel leeft in Noord- en midden Laos. De Hmong leven nog steeds erg traditioneel inclusief prachtige klederdracht, ruilhandel en polygame manier van leven. Hun leefwijze barst van de rituelen, die veelal geënt zijn op het geloof in natuurkrachten. Zoals je bij veel traditionele stammen ziet, speelt een geloof vergelijkbaar met het animisme een belangrijke rol tijdens speciale gebeurtenissen én in het dagelijkse leven. Mocht je ooit een reis naar Laos gaan maken, zou ik zeker een bezoekje aan de Hmong brengen. Bijzonder!

Stammen Mennonieten

3. Mennonieten in Belize. Hier heb ik al vaker over geschreven. Ik denk dat onze kennismaking met de Mennonieten in Belize serieus één van mijn meest bijzondere reiservaringen ever is geweest. Als Hollandse meid had ik toch een bepaald vooroordeel over mensen die zo’n strakke scheiding tussen geslachten kennen, rond lopen in kleding van eeuwen terug, zich vervoeren met paard en wagen en met enige minachting naar de buitenwereld kijken. Ik had het niet meer mis kunnen hebben! Misschien hadden we geluk, maar we werden echt met open armen door meneer Schmidt en zijn gezin ontvangen. Hij leidde ons rond door het dorp, we aten met zijn gezin, ik deed de afwas met de vrouwen en Gerben zat in de voorkamer te praten met de mannen. Tot zo ver de traditie, want de Mennonieten bleken ontzettend ontwikkeld en van alles op de hoogte te zijn. Het was hun bewuste keus om hun cultuur te eren en te leven zoals ze leven. Niet omdat ze dat beter vinden, maar omdat dat is wie ze zijn. Ik vond het echt een heel bijzondere ervaring!

Stammen Tibetanen

4. De zachtaardige Tibetanen. Hoe zouden in dit lijstje de ontzettend zachtaardige en gastvrije Tibetanen kunnen ontbreken? Los van dat Tibet een prachtig stukje van de wereld is, laat een bezoek aan deze regio je vooral niet meer los vanwege haar bewoners. De manier waarop ze vanuit hun tenen het Boeddhisme beleven en met een bijbehorende zachte, vergevende blik kijken naar de Chinezen die hun land stukje voor stukje verder innemen. De laatste keer dat ik in Tibet was is ondertussen al weer 6 jaar geleden en toen was het al hartverscheurend om te zien. Om de paar meter Chinese, zwaar bewapende soldaten, wijken in Lhasa die compleet ver-chineest waren en spionnen in het prachtige, voormalige zomerpaleis van de Dalai Lama. Hoe triest dit alles ook is, een reis naar Tibet kruipt onder je huid en de Tibetanen zijn onvergetelijk. Een prachtige cultuur die hopelijk nog lang in stand blijft.

Stammen Samburu

5. Samburu in Kenia. Deze stam ken je vast wel! De Samburu staan bekend om hun prachtige klederdracht en uitbundige sieraden in dieprode kleuren. Ze leven in Oost-Afrika, voornamelijk in Kenia. Ze zijn verwant aan de Masai, maar hebben heel eigen tradities, gebruiken en een eigen taal. Ze leven nog erg traditioneel en trekken rond met hun vee. Het zijn niet de meest toegankelijke mensen, maar mocht je een reis naar Kenia gaan maken is het zeker de moeite om de Samburu te bezoeken. Check trouwens wel goed de veiligheidssituatie in Kenia, want het is er op het moment een beetje tricky.

Te gekke documentaire over de Inuit! Ooit gehoord van de Inuit? Een inheems volk dat leeft in de diep ijzige gebieden van Groenland. Man, wat zou ik daar graag eens heen reizen Tong uitsteken. Binnenkort start er een TE GEKKE documentaire over deze stam, gemaakt door de Canarische Eilanden. Canarische eilanden, hoor ik je denken…De link met de Inuit is een bijzondere, want 11 Groenlandse Inuit zijn bij wijze van antropologisch onderzoek naar de Canarische Eilanden gereisd, om daar een poosje te leven. Voor het eerst voelden ze de warmte van de zon, kabbelend water tussen hun tenen en ervaarden ze een landschap zónder ijs. De documentaire heet ‘La sonrisa del sol’ en hier vind je vast een leuk voorproefje:

 

Smaakt naar meer toch? Meer informatie over de documentaire vind je hier.

Ik ben heel benieuwd welke volkeren of inheemse stammen jij op reis hebt bezocht? Wat vond je de meest bijzondere?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

#kenia #tibet #belize #Laos #ecuador

2 reacties

  • Margreet Pruis

    27 april 2016 om 10:34

    De eerste 3 heb ik ook ontmoet, heel bijzonder. De meest bijzondere stammen die ik heb ontmoet waren de baka pygmeeen in Kameroen. We gingen bijna even terug naar het stenen tijdperk, zooo primitief ! Ook de stammen in Ethiopie zijn zeer bijzonder ! Dat zoiets nog bestaat ! De Dassanech op de grens van Kenya en de Mursi natuurlijk, vond ik in Ethiopie het meest bijzonder !

    Beantwoorden

    • Reismeisje Margreet Pruis

      28 april 2016 om 00:12

      Ow wauw, Kameroen lijkt me echt superbijzonder!! En Ethiopië ben ik zeker ook met je eens!

  • Jolien

    27 april 2016 om 21:15

    Gaaf hoor! Ik ben nou wel eens benieuwd, hoe bezoek je dan precies zo'n stam? Ik ben momenteel in Brazilië maar ga overal een aantal maanden ook naar Ecuador en die Huaorori stam bezoeken lijkt me zeker een hoogtepunt. Maar hoe?

    Beantwoorden

    • Reismeisje Jolien

      28 april 2016 om 00:14

      Leuk om te horen en zeker een goed plan :-). Het kost soms even zoeken, maar meestal zijn er lokale organisaties die je kunnen helpen. Vaak ook lokale projecten met ze runnen. Voor de Huaorani kun je hier eens kijken: http://huaorani.destinationecuador.com/.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.