Op bezoek bij de Huaorani in de Amazone van Ecuador

Reismeisje 03 maart 2016

Huaorani

Misschien is Ecuador niet het eerste land waar je aan denkt bij inheemse, authentiek stammen in Zuid-Amerika. Toch vind je er verschillende volkeren, die al eeuwen op dezelfde manier leven. Hier en daar niet meer in hun blootje en de jongeren met een mobieltje aan hun oor Knipogen, maar hun manier van leven is over het algemeen nog authentiek. Één van de meest afgelegen wonende stammen in Ecuador zijn de Huaorani. Deze stam leeft midden in de Amazone. In the middle of no where. Voor ons dan. Afgelopen week zochten we de Huaorani op en het was heel gaaf Lachen!

Huaorani eco lodge

Van vechten tegen olie naar werken met toeristen. In Ecuador staan de Huaorani vooral bekend als bevechters van hun eigen cultuur en grond. In het verleden hebben ze het regelmatig (letterlijk!) aan de stok gehad met organisaties als Shell en Texaco, die in het leefgebied van de Huaorani naar olie boren. Onder andere onder leiding van stamhoofd Nanto Huamoni is daar hard tegen gevochten, met als uiteindelijk resultaat dat er op dit moment niet meer naar olie wordt geboord in dit deel van de Amazone. Het was deze zelfde meneer Nanto die het een aantal jaren geleden een goed idee vond, in contact te komen met de ‘andere wereld’. Toeristen. Reden: hij voorzag dat een gereguleerd contact met buitenstaanders de Huaorani cultuur beter in stand zou houden en tegelijkertijd zou het een welkome bron van inkomsten vormen. Hij besloot samen te gaan werken met de organisatie Tropic en samen bouwden ze Huaorani Eco Lodge. Een prachtige lodge, midden in de Amazone en volledig gerund door en met Huaorani. De lodge bestaat uit 5 houten huisjes, die allemaal een eigen veranda hebben met adembenemend uitzicht over de jungle. De huisjes hebben ramen van gaas, waardoor er bijna geen verschil is tussen binnen en buiten en je de jungle echt to the max ervaart!

Huaorani 12

Van sjamaan naar jaguar. Net als bij veel inheemse stammen het geval is, leven de Huaorani nauw verbonden met de natuur. Ze geloven heilig dat alles wat leeft ook daadwerkelijk een geest bevat. Sterker, in hun wereldbeeld waren alle dieren ooit mensen. Gereïncarneerd tot een dier dat bij hun leven als mens past. Ben je sjamaan geweest? Dan keer je in een volgend leven terug als jaguar; een meer machtige reïncarnatie is voor de Huaorani niet mogelijk. Heb je de kantjes er af  gelopen in je mensenleven? Dan wacht je een lot als termiet of kever…De Huaorani zèlf stammen van de anaconda af. Volgens een oude legende wilde een adelaar een grote, meterslange anaconda mee naar zijn nest nemen, maar bij zijn vlucht de lucht in, brak de anaconda in tweeën. De kop transformeerde tot een Huaorani vrouw en de staart tot een Huaorani man. Tot de dag van vandaag jagen de Huaorani daarom niet op anaconda’s. Voor onze Westerse hersenen is dit natuurlijk lastig te begrijpen, maar ik houd van dit soort culturen en animistische opvattingen. Ze zijn vaak zó puur en gaan terug op zó’n lange, rijke historie die van vader op zoon is door gegeven, dat dergelijke culturen mij altijd erg fascineren.

Huaorani 2

Het leven van de Huaorani vandaag. Vandaag de dag leven er naar schatting nog zo’n 4.000 Huaorani in Ecuador. Allemaal in de Amazone, hun originele leefgebied. Tot zo’n 15 jaar terug waren ze vrijwel niet in aanraking geweest met niet-Huaorani mensen. Laat staan met toeristen uit Nederland Knipogen. Ze leefden toen nog een nomadenbestaan, waarbij ze elke 8 tot 12 maanden verkasten zodra het bladerdak boven hun huisje water begon door te laten. De openheid voor toeristen en het contact met de buitenwereld hebben er niet alleen voor gezorgd dat de Huaorani niet langer in hun blootje rond rennen, maar dankzij de inkomsten hebben ze nu ook zinken daken waardoor ze niet meer elk jaar hoeven te verhuizen. Het toerisme is echter wel hun enige bron van inkomsten. Voor de rest leven ze sober en zelfvoorzienend. Geen stress, een dagelijks plonsje in de rivier en ’s avonds maniok met banaan en een stukje kip. Het leven kan slechter toch?

We zijn uiteindelijk 5 dagen bij de Huaorani gebleven. Het waren echt superleuke dagen, die een inkijkje hebben gegeven in het leven van een authentieke stam die probeert hun cultuur te behouden in een veranderende wereld. Mocht je van plan zijn naar Ecuador te reizen, zou ik een verblijf bij Huaorani Eco Lodge zeker aanraden! Binnenkort zal ik een artikel schrijven over hoe je dagen er bij zo’n lodge uit zien. Ik ben benieuwd of het bezoeken van een authentieke stam op reis jou ook aanspreekt? Of misschien heb je al wel eens mooie stammen bezocht?

@Ecuador @Zuid-Amerika #reizen #backpacken #ecuador #wereldreis #amazone #huaorani

6 reacties

  • Anne

    03 maart 2016 om 02:12

    Hoi! In een andere blogpost zei je geloof ik dat jullie 270 euro betaald hadden voor deze trip naar de Amazone, toch? Echter zie ik op hun website prijzen staan van meer dan 1000 dollar. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

    Beantwoorden

    • Reismeisje Anne

      05 maart 2016 om 17:56

      Hey Anne! Dat klopt inderdaad, maar de post met €270 heeft betrekking op Cuyabeno. Dat is ook in de Amazone, maar in het uiterste Noorden en een stuk minder toeristisch. Ruwer ook om door heen te reizen. Maar dus ook heel wat goedkoper ;-).

  • Jeroen

    03 maart 2016 om 07:53

    Ik heb in het verleden al meer over deze stam en hun gevecht tegen de oliemaatschappijen gelezen. Goed om te horen dat ze nu 'met rust' gelaten worden! En erg mooi om te zien hoe ze hun bestaan in de jungle zo weten te handhaven. Zou het ook graag met eigen ogen willen zien.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Jeroen

      05 maart 2016 om 18:03

      Ja inderdaad. Ik hoop echt dat ze deze moeilijke strijd uiteindelijk zullen winnen...

  • Margreet Pruis

    03 maart 2016 om 08:39

    Jaaa ik was bij deze stam, 19 jaar geleden ! Het was ver rijden met jeep en met een bootje door de Amazone, daarna een paar uur lopen ! Toen liepen ze er wat bloter bij

    Beantwoorden

  • Margreet Pruis

    03 maart 2016 om 08:44

    Mijn reactie werd niet helemaal geplaatst, dus hier vervolg
    Zoals je weet ziin we pas in Ethiopie geweest en daar veel stammen bezocht, vooral de Mursi zijn erg bijzonder ! Mijn mooiste stammenbezoek was bij de bakapygmeeen in Kameroen, 20 jaar geleden. Het was alsof we terug waren in het stenen tijdperk

    Beantwoorden

    • Reismeisje Margreet Pruis

      05 maart 2016 om 18:06

      Wauw, dat klinkt allemaal prachtig zeg! Te gek hoeveel stammen jij al hebt bezocht. Je reist wat af ;-).

  • Erika

    04 maart 2016 om 14:56

    Ik zou graag een bezoekje willen nemen aan zon stam. Lijkt me erg mooi om mee te maken

    Beantwoorden

    • Reismeisje Erika

      05 maart 2016 om 18:08

      Yes! Zeker een keertje doen. Voegt echt iets toe aan een reis en een beeld van het land waar je door heen reist!

  • Linde

    01 maart 2018 om 15:29

    lul

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.