Waarom je nog dit jaar naar Tibet moet reizen

Tibet

Als je regelmatig op Reismeisje te vinden bent, weet je vast wel dat Tibet een van mijn favoriete bestemmingen is. Het was jaren geleden één van de eerste verre bestemmingen die ik bezocht en sindsdien heeft het me niet meer los gelaten. De ijle landschappen, het ruige leven in een hard klimaat en de rijke cultuur maken Tibet voor mij één van de meest unieke en bijzondere plekken ter wereld. De afgelopen jaren is er veel gebeurd in Tibet. Veel wat wij hier niet horen. Minor. Niet het vermelden waard in alle berichtgeving die er blijkbaar meer toe doet. Feit is echter dat Tibet langzamerhand verdwijnt. Letterlijk en figuurlijk…

Tibet landschap

Hoe Tibet letterlijk verdwijnt. Die letterlijke verdwijning van de meer dan 1.2 miljoen vierkante kilometer oppervlakte die Tibet telt, heeft alles met de klimaatverandering te maken. Tibet ligt op enorme hoogte; de hoofdstad Lhasa ligt bijvoorbeeld op 3.500 meter hoogte en dat is dan nog relatief laag naar Tibetaanse maatstaven Knipogen. Dat maakt dat je erg veel gletsjers vindt in Tibet. De Tibetaanse hoogvlakten vormen daarmee, na Antarctica en Groenland, het derde grootste ijsreservoir ter wereld. Jaarlijks slinkt met name de Lanong gletsjer meters en meters, wat niet alleen een grote bedreiging is voor het hele ecosysteem, maar ook voor de bewoners van dit gebied. Letterlijk honderden miljoenen mensen in zowel China als Tibet zelf zijn voor hun drinkwater afhankelijk van het ijs op de Tibetaanse hoogvlakten. Wat moeten die mensen als er straks bijna geen gletsjer meer over is? Langzamerhand verandert Tibet en erodeert het landschap letterlijk. Niemand weet exact hoe lang dit proces gaat duren en of het daadwerkelijk onomkeerbaar is, maar één ding weet ik wèl: als je de unieke, woeste, ijle, ijzige landschappen van Tibet ooit gezien wilt hebben, zou ik er niet te lang mee wachten!

Tibet cultuur

Hoe Tibet figuurlijk verdwijnt. Hoe erg ik die letterlijke verdwijning van zo’n prachtige regio ook vind, het figuurlijk verdwijnen van Tibet vind ik eigenlijk nog veel erger…Daarmee doel ik op de Tibetaanse cultuur die langzaam maar heel zeker wordt uitgebannen. Door de Chinezen. Officieel is Tibet ook een autonome regio binnen China, maar laten we eerlijk zijn; het is verre van autonoom en, sinds de jaren 50, bezet door de Chinezen. Tibetanen die hun cultuur expliciet uitdragen worden gevangen gezet, gemarteld of zelfs gedood. Tibetaanse kinderen worden op school gedwongen Mandarijn te spreken. Een foto bezitten van de Tibetaans leider, de Dalai Lama, wordt bestraft met lijfstraffen. En zo kan ik nog wel even door gaan. Voor mij is het ondertussen al weer een aantal jaren geleden dat ik in Tibet was en toen vond ik die doelbewuste uitbanning van een oh zo rijke, zachtmoedige cultuur al vreselijk aanwezig en zichtbaar. In alles. Sindsdien volg ik het nieuws een beetje en ik weet zeker dat het nu alleen nog maar heftiger is. Laat staan als de Dalai Lama ooit komt te overlijden. Ondanks dat hij al decennia in ballingschap leeft in het Noorden van India, is zijn invloed op het beschermen van de Tibetaanse cultuur groot. Zo groot als maar mogelijk is vanuit zijn positie. De dag dat hij er niet meer is, zal ook dat weg vallen en houd ik mijn hart vast voor wat er gaat gebeuren. Juist daarom zou ik je echt aanraden zo snel mogelijk naar Tibet te reizen! Zodat je nog zo veel mogelijk van die prachtige cultuur kunt ervaren. De zachtmoedigheid van de mensen, de dagdagelijkse spiritualiteit die zo kenmerkend is voor Tibetanen, de rituelen en het één zijn met de woeste natuur. Gedicteerd vanuit datzelfde Tibetaanse Boeddhisme. Prachtig.

Kortom, als je ook maar ergens een kriebel voelt bij een reis naar Tibet; GA! Het liefste morgen nog Knipogen. De Chinezen maken het niet heel gemakkelijk om een reis door Tibet te maken. Zeker niet als je van backpacken houdt, maar ga er voor. Ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen. Ik ben benieuwd of Tibet jou aan spreekt?

Alle reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com - 10 oktober 2017, 21:25

  Wat zou ik daar graag heen willen zeg! Ik blijf het alleen steeds uitstellen, ook al weet ik niet zo goed waarom!

  • Reismeisjenl - 11 oktober 2017, 07:37

   Zeker doen Dominique, het is zo'n prachtig mooi gebied!

 • Ingrid - 11 oktober 2017, 07:03

  We zouden eind volgende week er naar toe gaan echter de reis is geannuleerd door de reisorganisatie. Blijkbaar vindt vanaf 18 oktober een groot Chinees congres plaats en hebben ze besloten de grenzen gedurende 10 dagen te sluiten. En dat geldt dus ook voor Tibet. We gaan nu in april. Can't wait!

  • Reismeisjenl - 11 oktober 2017, 07:38

   Nee zeg! Wat balen joh...Het gebeurt wel eens vaker inderdaad. Veel plezier al vast in april in elk geval!

 • Richard - 23 oktober 2017, 13:35

  Hoi Reismeisje, ik ben bezig mij in te lezen en wat er allemaal nodig is en wat ongeveer de kosten zullen zijn om een reis naar Tibet te maken. Wil in augustus 2018 gaan, dus heb nog wel even de tijd. Fijn al jouw tips en ervaringen te lezen, mooi!

 • Jamila - 23 oktober 2017, 13:43

  Na aanleiding van dit artikel heb ik heel voorzichtig geprobeerd m'n vader over te halen om naar Tibet te gaan en toen vond hij goedkope tickets naar Beijing. Dus nu gaan we in de zomer naar Tibet. Super veel zin in

 • Ellen - 03 november 2017, 21:57

  Tibet verandert maar de Tibetaanse cultuur zit in de mensen en is erg sterk. Ik ga ieder jaar naar Tibet en het is nog steeds genieten daar.