Tips om veilig door Zuid-Amerika te reizen

Reismeisje 21 januari 2016

 Veilig reizen Zuid Amerika

Zuid-Amerika heeft als continent niet het meest veilige imago. Zeker qua openbaar vervoer hoor je nog wel eens verhalen over zogenaamde wegversperringen, berovingen en andere narigheid. Hoewel ik wel vaker in Midden-Amerika ben geweest en dat ook niet als heel veilig te boek staat, had ik op de een of andere manier van Zuid-Amerika een nóg onveiliger beeld. Na een aantal maanden reizen door dit enorme continent moet ik echter zeggen dat het me alles mee valt. Natuurlijk moet je op bepaalde plekken extra opletten, maar over het algemeen genomen voel ik me veilig hier. Aangezien ik best veel vragen krijg over het veilig reizen door Zuid-Amerika, schrijf ik vandaag een artikel met praktische tips!

Maak gebruik van een flightbag en slotje op reisdagen. Normaal gesproken heb ik gewoon een regenhoes om mijn backpack. C’est ça. Dat beschermt een beetje tegen rotzooi en het suggereert dat je niet zo maar in m’n backpack kunt graaien. Suggereert ja, want iedereen kan natuurlijk gewoon overal bij. De eerste dagen dat we hier met de bus reisden, had ik mijn backpack gewoon op die manier mee. Tot ik een keer merkte dat mijn backpack open was…Shit. Gelukkig hebben ze niets gejat, maar dat was voor mij wel meteen een reality check! Vanaf dat moment pak ik mijn backpack op reisdagen altijd in in een speciale flightbag, waar ik een simpel cijferslotje om doe. Het is een kleine moeite en zo kunnen ze ook echt niet meer bij je spullen. Tijdens reisdagen zou dat ik dat in Zuid-Amerika dus toch wel aanraden.

Kies niet voor de allergoedkoopste busmaatschappijen bij lange afstanden. Elk land in Zuid-Amerika heeft z’n eigen busmaatschappijen en die zijn, in tegenstelling tot in Nederland, allemaal privaat. Met andere woorden; de bussen verschillen echt qua comfort, kwaliteit en ook veiligheid. Op de kortere afstanden maakt dit nog niet zo uit, maar in Zuid-Amerika zijn de afstanden al snel erg groot en zit je zo een nacht in de bus. Een nachtbus kan echt prima, maar ik zou wel aanraden voor de iets duurdere busmaatschappijen te kiezen. Die zijn echt een stuk beter en veiliger over het algemeen. Ze werken met cameraregistratie, wisselen regelmatig van chauffeur en hebben goede stoelen waar je best in kunt slapen. In Peru heb je bijvoorbeeld Cruz del Sur. Dan betaal je wat Sol extra, maar weet je zeker dat je veilig en wel de volgende ochtend je bestemming haalt Lachen.

Blijf onder de mensen in de grote steden. Rio de Janeiro, Lima, Buenos Aires, Quito. Het zijn stuk voor stuk steden die een behoorlijk hoog criminaliteitscijfer kennen. Miljoenensteden waar je als toerist makkelijk de weg kwijt kunt raken. Hoewel steden sowieso niet zo mijn ding zijn, zou ik ze in Zuid-Amerika zeker niet overslaan. Tegelijkertijd zijn dit ook de plekken waar je wel extra op je tellen moet passen en moet voorkomen dat je ergens alleen in een vaag achteraf straatje loopt. Kies in de grotere steden voor een hostel of hotelletje in een drukkere, toeristische buurt. Nee, het is niet heel authentiek, maar wel lekker veilig en met veel sociale controle. En het stukje authenticiteit kun je overdag wel opzoeken Knipogen.

Draag een fake portemonnee op zak. Iedereen weet wel dat je niet opzichtig met dure spullen of veel geld over straat moet lopen. Dat geldt in Amsterdam en dat geldt in Zuid-Amerika. Soms ontkom je er echter niet aan om toch met je dagrugzak, camera en wat geld over straat te gaan. Logisch, maar als je dan overvallen wordt ben je de pisang…Een tip is dan om een extra portemonnee mee te nemen waar je wat dollars en (oude) pasjes in hebt zitten. Wat dan ook, zo lang het er maar ‘echt’ uit ziet. Op het moment dat iemand kwaad wil, kun je die portemonnee als eerste afgeven in de hoop dat ze daar genoegen mee zullen nemen. Wij hebben altijd een oude portemonnee van Gerben bij ons met $50, wat andere valuta en een aantal pasjes die we kunnen missen. Je weet maar nooit.

En verder geldt echt: gebruik je gezonde verstand. Je voelt over het algemeen zelf wel aan wanneer iets (on-)veilig is en wat je vooral niet moet doen. Heb jij verder nog handige tips om veilig door Zuid-Amerika te reizen?

@Zuid-Amerika #veiligheid #zuid-amerika #reistips #backpacken

6 reacties

  • travelwink.nl

    21 januari 2016 om 09:30

    Hoi reismeisje! Leuk artikel :) Ik vond het in Zuid-Amerika ook heel erg meevallen en heb totaal geen onveilig gevoel gehad. Ik zorgde er wel altijd voor dat als ik in een hostel sliep er goeie lockers aanwezig waren. Als je dan de stad ingaat kun je je spullen veilig opbergen met een cijferslotje :)

    Beantwoorden

    • Mandy travelwink.nl

      21 januari 2016 om 11:45

      Super fijne tips! Fijne vergelijking ook met Amsterdam, zet menselijk hopelijk tot nadenken. O en je foto

      • Reismeisje Mandy

        21 januari 2016 om 13:20

        Thanks lieve Mandy! Ja, zo is het. Op heel veel plekken moet je vandaag de dag goed opletten met je spullen toch? Tot nu toe valt het hier in elk geval heel erg mee.

    • Reismeisje travelwink.nl

      21 januari 2016 om 13:19

      Ja, dat is zeker ook een goede tip inderdaad. Doen wij meestal ook wel.

  • Daniella

    21 januari 2016 om 11:41

    In Ecuador moet je een taxi nemen met een nummer erop. Er rijden daar nl ook taxi's zonder nummer, deze zijn overgenomen door particulieren. Als je zo'n taxi neemt is de kans groot dat je meegenomen wordt naar een achteraf buurt en beroofd wordt.

    Ook in bussen je bagage naast je of op schoot houden en niet op de grond zetten. Ze laten daar kleine kinderen onder de stoelen kruipen die dan zo je tas leeg halen.

    Beantwoorden

  • Sander

    24 januari 2016 om 01:15

    Idd, Cruz del Sur is een aanrader op de lange ritten in Zuid Amerika. Ps; wij hebben een Bloquero meegemaakt en omzeild in Bolivia. Bizarre was dat de hele bus bang was voor twee kleine ventjes die het niet gaaf vonden dat wij via zandwegen de bloquero omzeilden. Gelukkig hadden wij een paar uren vertraging, maar een bloquero in Bolivia kan dagen duren, Zorg in ieder geval in je reisschema dat je in Bolivia iig 1 a 2 dagen daarmee in aanraking komt, dan kan het alleen maar mee vallen wanneer het niet het geval is

    Beantwoorden

  • Anne

    29 januari 2016 om 15:54

    Goede tips, maar ik zou zelf echt nooit met Cruz del Sur reizen. Ten eerste omdat het 4x zo duur is als een goedkope bus (voor onze rit van Arequipa naar Cuzco betaalden wij 30 sol, Cruz del Sur vroeg 130 - dat geld besteed ik liever aan eten of een uitstapje). Ten tweede omdat een meisje dat we in Bolivia tegenkwamen juist in een Cruz del Sur bus bestolen was, compleet met doorgeknipt slotje (op zich wel logisch, ze weten natuurlijk dat er in dure bussen mensen met geld zitten). En ten derde omdat de goedkopere bussen ook prima zijn. We zijn nu ruim twee maanden aan het reizen in Zuid-Amerika, nemen vrijwel altijd de goedkoopste bus, en ik heb me nog nooit onveilig gevoeld. Het is ook wel leuk, regelmatig zijn we de enige toeristen en in het ruim van de bussen zitten meer kippen dan waardevolle spullen ;)

    Beantwoorden

  • Dianne

    20 november 2016 om 12:42

    Hoi Reismeisje,

    Hoe wisten jullie waar het veilig was om in een tent of hangmat te slapen? Is dat een kwestie van aanvoelen of zijn er echt plekken of zelfs landen waar je het best in een hotel of hostel kan verblijven?

    Beantwoorden

  • check123

    24 januari 2018 om 23:15

    Hoi Reismeisje,

    Kan je dan wel in zuid-amerika met een spiegelreflex camera om je nek lopen?
    Er moeten natuurlijk wel plaatjes gemaakt worden, maar zo camera kan je niet 1,2,3 makkelijk uit het zicht houden en heb je al snel om je nek of schouder...

    Gr.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.