Tips als je je bagage kwijt bent

12 juli 2015

Written by Gerben

Pas geleden stond het nog in de krant; iedere dag raken er op luchthavens in de wereld 90.000 stuks bagage kwijt. 30 daarvan komen ook niet meer boven water. Ik heb het zelf gelukkig nog nooit meegemaakt (afkloppen en nog een keer afkloppen ;-) ), maar het lijkt me echt zó balen. Sta je daar, aan de andere kant van de wereld. Vol goede moed om lekker op reis te gaan. En de eerste overnachting is al geboekt, driehonderd kilometer verderop. Wat nu? Op een Afrikaanse luchthaven blijven staan leuren tot diep in de nacht, in de hoop dat de geoliede machine aldaar je koffer zal ophoesten? Gelukkig kun je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen een vergoeding krijgen waarmee je direct wat nieuwe spullen voor de eerste behoefte kunt kopen. Denk aan een tandenborstel, onderbroek, broek en t-shirt. Maar hoe gaat een en ander precies in zijn werk? Dat lees je hieronder. 

1. Meld de vermissing van je bagage bij de luchthaven. Iedere luchthaven heeft daarvoor een speciale balie.

2. Vul daar een PIR-formulier in. Dat staat voor Property Irregularity Report. Aan de hand hiervan kan de luchtvaartmaatschappij op zoek gaan naar jouw bagage.

3. Vraag of je een directe vergoeding kunt krijgen voor het kopen van wat eerste levensbehoeften of dat je het zelf kunt aanschaffen en dit later declareren. Hoe dan ook, meestal is deze vergoeding voldoende omdat de overgrote meerderheid van de koffers binnen 48 uur terecht is.

4. Geef je vakantieadres van de eerst komende twee á vier dagen door. Is je bagage gevonden, dan wordt dit meestal kosteloos doorgestuurd naar jouw bestemming.

5. Blijkt je bagage daadwerkelijk raadselachtig verdwenen te zijn, neem dan contact op met je reisverzekering. Zij zullen je bagage vergoeden tot een maximaal bedrag. Heb je dit niet afgesloten? Dan kun je aankloppen bij de luchtvaartmaatschappij. Reken in dat geval alleen wel op een lager uitgekeerd bedrag.

6. Heb je een pakketvakantie afgesloten? Dan kun je misschien terecht bij de reisorganisatie. Op Consuwijzer staan voorbeeldbrieven voor het claimen van schade.

Tip: bewaar de bagagesticker die je bij het afgeven van je bagage of het ontvangen van je ticket krijgt goed! Hiermee kun je bewijzen dat je daadwerkelijk je bagage hebt ingecheckt.   En dan nog wat praktische tips om te voorkomen dat je je bagage kwijt raakt ;-) .

- Koop een felgekleurde koffer. Dit helpt om te voorkomen dat iemand anders per ongeluk jouw koffer meeneemt van de bagageband.

- Verwijder oude labels van vorige vliegreizen.

-  Heb je een backpack die je incheckt? Klik alle riempjes en gespen dan goed vast en stop de backpack in een flightbag of regenhoes. Zo voorkom je dat er een band of ander los deel van je tas onderweg ergens aan blijft haken.  

Ben jij je bagage op reis wel eens kwijt geraakt? En wat heb je toen gedaan?

Bron: Shutterstock.com

#reizen #backpacken #reistips

5 reacties

  • Gaby

    12 juli 2015 om 09:59

    Lang geleden, maar in Australië kwam alleen de rugzak van mijn vriend (nu mijn man) van de band.... Gelukkig verbleven we de eerste dagen bij zijn nicht en werd de bagage 48 uur later gratis bezorgd. Wat ik sindsdien wél altijd doe is kruislings pakken, inmiddels voor vier personen. Dat er dus in iedere rugzak of koffer ondergoed en kleding van ons allemaal zit. Een tandenborstel is zo nog wel gekocht.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Gaby

      12 juli 2015 om 12:40

      Goede inderdaad!

  • nancy alexander

    12 juli 2015 om 10:19

    Reis je met meerdere mensen? Verdeel dan je bagage. Zo gaat de helft van mijn kleding in mijn mans koffer en andersom. Mocht er een koffer zoek raken, dan heb ik in elk geval nog de helft van mijn kleding en hij ook. Dat geldt dus ook voor ondergoed en sokken.

    Leg een groot vel A4 bovenin je koffer met daarop het adres waar je naar toe gaat. Als je kofferlabel per ongeluk verdwijnt, kan de airline snel zien waar je verblijft. Doe dit ook voor binnenlandse vluchten en de terugvlucht.

    Alles wat onmisbaar is of waardevol -> in je handbagage. Ondergoed en een t shirt..
    Tja...leuk maar dat kun je altijd nog wel ter plaatse kopen...maar ik bedoel medicijnen, fototoestel (geheugenkaartjes!!!!), maar ook andere onmisbare items. Zoals zonnebril op sterkte of mijn mans dure hoed tegen de zon (ik vimd eur 60 voor een hoed best een bedrag en aangezien hij een hele grote maat heeft, is hier niet zomaar aan te komen). Of je trekkingschoenen die je dadelijk heeeel erg hard nodig hebt omdat je een trekking gaat maken.

    Het is altijd handig als je kunt aantonen dat je in het bezit bent geweest van bepaalde spullen. Dat kan dmv bonnetjes, bankafschriften (pinbetaling) of bijvoorbeeld een foto van je ingepakte koffer. Daarmee bedoel ik niet die 3 paar sokken maar wel die dure outdoorjas of designer zonnebril.
    Des te meer bewijs, des te makkelijker de verzekering uitkeert.

    Beantwoorden

    • Reismeisje nancy alexander

      12 juli 2015 om 12:39

      Super Nancy! Dank voor je uitgebreide reactie en tips!

  • Jolein

    12 juli 2015 om 14:35

    Gelukkig nog nooit meegemaakt :) Bedankt voor de tips voor het geval dat!

    Beantwoorden

  • Sander

    13 juli 2015 om 19:08

    De kleding over beide backpacks verdelen doen wij ook altijd, maar als ze beide bagagestukken kwijt raken helpt dat ook niet meer. Dat hadden wij op onze vlucht van Londen naar Johannesburg. Daar moesten we al de bagage persoonlijk over laden op ons vliegtuig naar Windhoek. Dus kwamen we in Joburg er achter dat onze bagage in Londen stond en pas met de eerstvolgende vlucht 24u later mee kwam, terwijl wij door moesten met een andere vliegtuigmaatschappij. We zouden 1 nacht in Windhoek overnachten en direct door 300 km verderop. Maar nu konden we de tweede dag iets kleding kopen en wachten op het verlossende telefoontje in de hoop dat ze in Johannesburg het beter regelen dan in Londen en onze tassen op de volgende vlucht zetten. Ze wilden de tassen niet afleveren op ons tweede adres, want het was niet de fout van de maatschappij in Windhoek. Maar na een dag wachten hadden we de tassen terug en nu waren we de stress kwijt. Een paar uur later is ook meteen alles vergeten.

    Beantwoorden

  • Jeroen

    31 juli 2015 om 08:10

    Late reactie maar toch.
    Ik heb een "Trace Me Luggagetracker" aan m'n backpack of duffel zitten. Een soort bankpas die gescanned kan worden (bijna alle vliegvelden ondersteunen dit systeem) en op deze manier kan er contact opgenomen worden met de eigenaar of kun jij zien waar je bagage is en is zodoende makkelijker terug te halen.
    Ik heb ze bij Bol gekocht, daarna even registreren en weer een geruststelling rijker. Heb het gelukkig nog niet in de praktijk hoeven testen omdat de bagage altijd aan kwam maar omdat er nogal wat van waarde mee ging op de laatste reizen was dit inderdaad ter extra geruststelling :-)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.