Hoe reis je gratis de wereld over?

Reizen kost geld. Zelfs veel geld, denken sommige mensen...Tja. Dat kan, maar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Ik denk echt dat iedereen kan reizen; of je nu bijna geen cent te makken hebt of beschikt over een vette spaarrekening. Het heeft gewoon allemaal met keuzes te maken. En daarnaast ook met wat slimmigheidjes, waarmee je in elk geval een deel van je reis zult kunnen bekostigen of gewoon gratis rond reist. Vandaag geef ik je een aantal tips om op die manier vrijwel gratis de wereld over te reizen. Komen ze!

Slapen locals

Slaap bij de locals. In theorie klinkt dit heel leuk, maar in de praktijk zijn er maar weinig mensen die ik hoor zeggen dat ze bij locals in huis hebben geslapen. Terwijl dat je juist ook de meest bijzondere en authentieke ervaring ever kan geven Lachen. Hoewel het vaak niet mijn allerbeste nachten zijn geweest, heb ik toch de meest warme herinneringen aan slapen op het dak bij locals in Nepal, de gastvrijheid in Frans Polynesië en het overnachten in een klein woestijndorpje in Iran. Onvergetelijk en bovendien gratis en voor niets. Of bijna dan, want het is natuurlijk wel zo netjes om de warmte van je gastgezin te belonen met iets kleins. Als ze het tenminste aan willen nemen...

Ga liften. Toegegeven, dit is iets wat van nature niet echt in mijn aard zit. Liften. Beetje spannend. Wie weet bij wie je in de auto stapt...En toch heb ik ondertussen heel wat gelift op reis. In heel veel landen is dit een heel normale manier van transporteren, omdat veel mensen simpelweg geen eigen auto hebben. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld en flexibiliteit. Er komt vanzelf een auto of bus langs die je mee wil nemen. Gratis en voor niets!

Vrijwilligerswerk

Doe vrijwilligerswerk in ruil voor kost & inwoning. Ja! Een heel mooie manier om iets van de wereld te zien, iets goeds te doen en dat bovendien zonder kosten te maken. Er zijn wereldwijd echt superveel organisaties die dagelijks op zoek zijn naar vrijwilligers, die, in ruil voor hun hulp en inzet, kost en inwoning krijgen. Ideaal toch? Zeker als je iets langer de tijd hebt en graag een specifieke bestemming wat langer wilt beleven. Een te gekke organisatie met projecten op organische boerderijen wereldwijd is WWOOF. Zeker een tip!

Begin een reisblog of Instagram account. Hm. Dit is voor mij eigenlijk een wat dubbele tip. Ik ben namelijk echt van mening dat je nooit met reisbloggen moet beginnen vanuit de gedachte er geld mee te willen verdienen of andere voordeeltjes uit te halen. Dat zal je uiteindelijk echt nergens brengen, simpelweg omdat er veel tijd en energie gaat zitten. Vele malen meer dan dat het je de eerste jaren zal gaan opleveren...Dat gezegd hebbende, is een reisblog of Instagram account absoluut een gave manier om gratis de wereld over te reizen. Wij kiezen er tijdens onze reizen altijd bewust voor om veel dingen toch zelf te betalen en te regelen, omdat ik gewoon niet altijd verplicht wil zijn om te bloggen en posten. Als ik zou willen, zouden we echter letterlijk gratis de wereld over kunnen reizen.

Serendipity

Serendipity to the max! Ha! Mijn favoriete woordje. Serendipity Lachen. Heel essentieel ook als je gratis wilt kunnen reizen. Daar bedoel ik mee dat je gewoon lekker mee moet gaan met de stroming. Heb je een paar nachten op de bank van een local door gebracht en gaat diezelfde local dat weekend naar zijn familie op het platteland? Reis dan met 'm mee! Ook al stond die regio misschien niet eens op je planning. Je zult zien dat je juist op die momenten gave dingen mee maakt, dat er van daaruit weer andere mensen zijn die je verder zullen helpen en dat alles wederom gratis en voor niets.

Pas op een huis. Dat is nog eens wat anders dan couchsurfing Knipogen. Op een huis in een ver, ander land passen. Er zijn superveel mensen wereldwijd die voor een bepaalde periode niet vanuit hun eigen woonplaats en huis leven. Zulke mensen zijn soms op zoek naar anderen die tijdelijk op hun huis willen passen. Als je alle tijd van de wereld hebt, maar geen grote spaarrekening is dit echt een te gekke manier om toch wat van de wereld te zien. Een goede website hiervoor is Trusted House Sitters

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere manieren om gratis of voor heel weinig geld wat van de wereld te zien, maar dit zijn voor nu mijn tips. Heb jij nog goede aanvullingen?

Alle reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst