PhotoMechanic: de handigste fototool ever + handleiding

09 januari 2016

Zo nu en dan krijg je een superhandige tip. In dit geval van een fotograaf die mee was op een reis naar Ghana, voor SOS Kinderdorpen. Hij vertelde mij over PhotoMechanics, een programma dat hij gebruikt als aanvulling op Lightroom. Ik werk er nu een poosje mee en ik kan niet anders zeggen dan dat hij helemaal gelijk heeft! Ik gebruik het iedere keer dat ik op mijn laptop met mijn foto’s aan de slag ga. Benieuwd? Vandaag vertel ik je wat je er mee kunt en waarom ik het een te gekke fototool vind!

 Screen Shot 2015 12 23 at 11.51.48

Wat is het en wat doet het?

PhotoMechanics is een tooltje dat veel gebruikt wordt door sport- en huwelijksfotografen, maar ook goed gebruikt kan worden door reisfotografen. Het komt er op neer dat het vooral handig is om te gebruiken wanneer je veel foto’s maakt en deze het liefst ook nog snel wilt kunnen openen. En dat is bij reisfotografie nog wel eens het geval. Tweeduizend foto’s na een vakantie van drie weken is soms niks Lachen. Met name nieuwere modellen spiegelreflexcamera’s en full-frame DSLR’s, hebben grotere sensoren en dus meer megapixels. Deze technische hoogstandjes leveren enorme bestanden op. Mijn Nikon D810 proest bijvoorbeeld RAW-files uit van wel 40MB. Per stuk!

Wanneer je al deze foto’s in een programma als Lightroom of Photoshop opent, duurt het even voordat het bestand helemaal geladen is. De foto blijft soms wel 10 tot 15 seconden wazig op je scherm staan, voordat deze scherp wordt weergegeven. Dat komt omdat een fotocamera een beeld middels een specifiek algoritme omzet naar een, in het geval van Nikon, RAW-bestand. Dit bestand kan niet worden uitgelezen zonder de hulp van speciale software als Lightroom en Photoshop. Dat programma keert het algoritme om en maakt er weer een herkenbaar beeld van. Maar dat kost tijd. Nu is 10 of 15 seconden niet zo heel lang, maar als je je door tweeduizend foto’s heen wilt werken, dan wordt het behoorlijk vervelend! Zeker wanneer je ook nog een heen en terug aan het bladeren bent. En daar komt PhotoMechanics wat mij betreft om de hoek kijken. Dit handige programma leest originele bestanden (ongeacht het merk camera) als het ware in als JPEG-bestanden. En dat alles op volledige resolutie! Vervolgens kun je foto’s (licht) bewerken en voorzien van metadata en een rating. Hoewel het dus te gebruiken is als een all-in-one package op het gebied van fotobewerkingssoftware, is dat niet waar voor mij de meerwaarde zit. Je kunt er qua bewerking namelijk (nog) niet zoveel mee als klassieke fotobewerkingsprogramma’s. De kern waarom PhotoMechanics voor mij zo handig is, zit ‘m er in dat het je foto dus inleest als JPEG. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar het betekent dat je al je foto’s direct kunt openen en er ook op volledige grootte op kunt inzoomen. Je hoeft dus nooit meer te wachten tot je foto eindelijk geladen is. En dat scheelt tijd. Veel tijd. En je kunt er nog veel meer mee. Benieuwd hoe ik het gebruik?

1. Openen, bekijken en taggen.

Ik open de foto’s op mijn geheugenkaart met PhotoMechanics. Vervolgens loop ik door de foto’s heen met de pijltjestoets van mijn toetsenbord. Een foto open je door deze te markeren met de muis en op de spatiebalk te klikken. Met de letter ‘T’ (sneltoets) tag ik foto’s waarvan ik weet dat ik ze sowieso niet ga gebruiken. Deze foto’s krijgen rechts onderin een klein vinkje.

Screen Shot 2015 12 23 at 11.52.41

Wanneer ik twijfel of een foto goed of scherp genoeg is, zoom ik in met de sneltoets ‘Z’.

Screen Shot 2015 12 23 at 12.00.24

Foto’s waarvan ik denk dat het mogelijk iets is voor mijn portfolio, geef ik met de letters 6 tot en met 9 een kleurtje. Deze kleuren corresponderen met de categorieën (van beste foto’s) in Lightroom. Dit zijn de categorieën zoals je die vindt in mijn portfolio. Deze kleuren kun je zelf instellen. Als er behoefte aan is, zal ik in een later artikel nog eens duidelijker toelichten hoe dit proces precies in zijn werk gaat.

Screen Shot 2015 12 23 at 12.00.47

Je kunt er ook voor kiezen alle foto’s al bepaalde gewenste metadata mee te geven, voor deze te openen in Lightroom. PhotoMechanincs is een ontzettend krachtige tool op dat gebied. Zo kun je standaard allerlei variabelen instellen en die standaard meegeven aan foto’s. Denk alleen al aan de naam die je toekent aan je foto’s. Wil je meer weten over hoe dat zin zijn werk gaat? Bekijk dan eens dit filmpje.

2. Verwijderen van foto’s en rangschikken.

Hierboven heb ik al aangegeven dat ik alle foto’s waarvan ik zeker ben dat ik ze niet wil bewaren, tag met de sneltoets ‘T’. Nadat ik door alle foto’s heen gelopen ben, kan ik met één druk op de knop alle foto’s die ik heb getagd, selecteren en deleten door te klikken op Command + delete (Mac).

Screen Shot 2015 12 23 at 12.24.26

Nu heb ik alleen nog die foto’s over waarvan ik weet dat ze op zijn minst een tweede blik waardig zijn in Lightroom. En heb ik de foto’s die ik mogelijk wil gebruiken voor mijn portfolio al gerangschikt in de diverse categorieën (landschap, mensen, dieren, et cetera). Deze foto’s kunnen nu geëxporteerd worden naar Lightroom.

3. Exporteren naar Lightroom.

Alle foto’s die over blijven, selecteer ik door (bij een Mac) op Command+A te klikken en deze naar het programma Lightroom te slepen met de muis. Lightroom opent vervolgens automatisch en vraagt of ik de betreffende foto’s wil importeren.

Screen Shot 2015 12 23 at 12.40.00

In Lightroom heb ik presets geïnstalleerd staan die ervoor zorgen dat ik mijn foto’s direct importeer met de juiste kleurinstellingen en eventueel instellingen voor metadata. Nu kan ik aan de slag met het bewerken van bepaalde foto’s en het verwijderen van sommige anderen, die ik bij nader inzien toch niet ga gebruiken.

Dat is hoe ik PhotoMechanics zelf gebruik. En dat is slechts de basis van het programma! Je kunt er namelijk ook voor kiezen foto’s (licht) te bewerken in PhotoMechanics en ze bijvoorbeeld direct te delen op social media. En meer. En schiet je foto’s al direct in JPEG en/of ben je niet zo bezig met het bewerken van foto’s? Dan kan PhotoMechanics nog steeds een handig programma zijn, maar dan vooral als bibliotheek waarin je al je foto’s kunt bewaren, rangschikken en bekijken.

PhotoMechanics is een programma van CameraBits. Je kunt het hier aanschaffen en kost €140,- Maar dat geld is het wat mij betreft dubbel en dwars waard!

Is PhotoMechanics een programma dat voor jou handig zou kunnen zijn?

#reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie

5 reacties

  • Niek

    09 januari 2016 om 11:08

    Ken je deze? http://www.fastrawviewer.com Een veel voordeliger alternatief.

    Beantwoorden

  • Jeroen

    10 januari 2016 om 17:40

    Hmm interessant. Ik ga nog een keer goed voor het filmpje zitten en kijken of ik er wat meer over kan vinden. Moet eigenlijk ook gaan proberen de overstap te gaan maken van CS6 naar lightroom. Daar zie ik nog wel een beetje tegenop omdat ik wel mijn workflow daar heb.
    Naja komt wel, ik ga dit programmaatje in elk geval eens nader bestuderen.
    (overigens de eerste bridge camera is aangeschaft. Eens zien hoe dat gaat bevallen :-) )

    Beantwoorden

  • Arno

    13 januari 2016 om 22:33

    Eh, je noemt het 11 keer 'PhotoMechanics' maar het heet toch echt 'Photo Mechanic' ;-)

    Beantwoorden

  • christine

    14 januari 2016 om 01:55

    Just to be clear, do you ingest your photos (onto an external hd or your computer hd) before you cull & drag them into Lightroom?

    Beantwoorden

  • Marjolein

    14 oktober 2017 om 16:31

    Wordt de selectie opgeslagen in je bestanden? Dus als ik bij iemand anders met photomechanics op zijn computer de fotos selecteer en deze vervolgens weer sluit en op mijn eigen computer verder werk en de foto's open in mijn Lightroom, neemt deze de selectie dan over of moet je dan echt beide programma's op 1 computer hebben staan?

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.