Wat treinreizen voor mij dé manier van reizen maakt

Reismeisje 01 augustus 2018

Treinreis 1

Ik heb iets met treinreizen. Altijd al gehad. Ik houd van de dynamiek op stations. De drukte. Chaos soms ook. Mensen die allemaal op weg zijn naar hun eigen bestemming. Met hun eigen verhaal. Koffer in de hand, verwachtingen in hun ogen. Het is begonnen tijdens mijn studietijd. Dat plezier in reizen per trein. Het klinkt misschien raar, maar zelfs dáár genoot ik van. Ook al was dat nog een alledaagse treinreis. Van A naar B. En binnen Nederland. Ik maakte een eerste InterRail treinreis. Je kent 't wel; een treinticket wat je binnen Europa binnen een bepaalde periode kunt gebruiken. We crosten Europa door. Landschappen die aan ons voorbij trokken. Talen die veranderden. Beemster kaas ging over in streek biertjes en baguette bij je ontbijt. Ik realiseerde me toen al dat Europa een bijzonder continent is. Dat je binnen een paar uur in een compleet andere wereld kunt staan. Die diversiteit is uniek. Vind je nergens anders ter wereld. En reizen per trein was daar het perfecte vervoer bij.

In de jaren die volgden maakte ik verschillende treinreizen. Voor mijn werk ging ik regelmatig naar Antwerpen en Parijs. Per trein. Een heel andere beleving, maar hetzelfde gevoel. De sprankeling van het onverwachte. Het avontuur. Ik verlegde mijn focus naar reizen buiten Europa. Backpacken. Rugzak op en gáán. Altijd per bus of trein. De mooiste treinreizen buiten Europa maakte ik in Azië. Met India als koploper. Een land waar reizen per trein de norm is. Het allermooiste was echter mijn treinreis van Chengdu naar Lhasa. Van Zuid-China naar de hoofdstad van Tibet ♥. Over het dak van de wereld. Nergens ter wereld vind je zulke hoog gelegen stations. Zulke ijle landschappen. En reis je door zó veel verschillende 'werelden'. Ergens was dat misschien wel de reis van mijn leven. Juist ook omdat het per trein was. Je daardoor alles letterlijk voor je ogen ziet gebeuren. Veranderen. Prachtig!

Treinreis Finland

En toen kwam daar die bijzondere treinreis in Europa. Naar een afgelegen en ontzettend koude bestemming. Fins Lapland. We vlogen naar Stockholm, pakten daar de boot naar Turku en stapten vanaf daar op de nachttrein richting het uiterste Noorden van Europa. Lapland. Een magische droombestemming, waar die treinreis wederom aan bijdroeg. Uren staarde ik uit het raam. Zag ik het pak sneeuw dikker worden. Werden geluiden meer gedempt en hadden de mensen meer lagen kleding aan. Die verandering gaat dan geleidelijk. Je stapt geleidelijk van de ene in de andere wereld. Precies dát is wat het zo fantastisch maakt om per trein te reizen. Juist ook binnen Europa, waar die wereld letterlijk binnen een paar honderd kilometer kan veranderen. Reizen zoals het voor mij bedoeld is.

Lijkt het jou ook gaaf om Europa per trein te ontdekken? Via Goedkoop-treinkaartje kun je honderden treinreizen binnen Europa boeken. Of het nu gaat om een treinkaartje van A naar B, een InterRail ticket waarmee je verschillende bestemmingen kunt ontdekken óf zelfs treinreizen naar Engeland; je vindt het er allemaal, tegen de beste prijs. Zeker een aanrader!

Vertel, wat is de mooiste treinreis die jij ooit hebt gemaakt?

Dit is een gesponsord artikel. Het is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

@Europa #europa #reistips #treinreis #reizen #backpacken

4 reacties

 • Frank

  01 augustus 2018 om 08:24

  Treinreizen blijft ook voor mij een heerlijke manier om de wereld te ontdekken. Met Beijing - Lhasa als absoluut hoogtepunt! Toen nog in redelijk vrijheid de trein kunnen boeken en rond kunnen reizen in Tibet. Wat een pracht land en vooral mensen.

  (PS: het linkje naar Goedkoop-treinkaartje mist een ":")

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Frank

   01 augustus 2018 om 10:00

   Ja he. Vind ik ook echt! Dank voor je tip.

 • Natasja

  01 augustus 2018 om 15:12

  In 1997 de Transsiberie Express. Of ja, de Transmongolie Express. Van Moskou naar Beijing.. Geweldig om de diverse landschappen aan je voorbij te zien glijden terwijl je lekker op je bedje ligt met toentertijd nog een walkman op je kop haha! En dan het leven in de trein. Russen die zure worst eten, de restauratiewagon waar alles op was en later de rochelende Chinezen. Ik zou m graag nog eens in de winter willen doen..

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Natasja

   02 augustus 2018 om 10:35

   Owwww! Die staat echt nog op mijn lijstje; lijkt me een prachtige ervaring.

 • Marieke

  01 augustus 2018 om 16:06

  Vijf jaar geleden reisde ik per trein van Amsterdam naar Samarkand in Uzbekistan. Fantastische ervaring om Europa langzaam over te zien gaan in Centraal-Azië. We maakten tussenstops in Berlijn, Kiev en Volgograd en zaten in totaal zo'n 6 volle dagen in de trein. Na Kiev waren we de enige overgebleven toeristen en de douanebeambten aan de Kazachs-Uzbeekse grens wisten dan ook niet zo goed wat ze met ons aanmoesten. Alle formulieren in het Uzbeeks, en dan ook nog Cyrillisch alfabet. Een van mijn tofste reizen ooit. Aanrader!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marieke

   02 augustus 2018 om 10:36

   Wauw Marieke! Wat moet dat een te gekke reis geweest zijn. Je ziet de wereld dan letterlijk aan je voorbij trekken.

 • Sander

  02 augustus 2018 om 23:01

  Trein is gaaf. Ooit eens in de nachttrein naar Italië gezeten. Prachtige rit door de Alpen in een eigen compartiment met 6 man. Met een hostess die drankjes verzorgde. Het gaf een gevoel van vooroorlogse chique van reizen toen het vliegtuig nog niet bestond. De vakantie begon al bij het instappen. Ook de oude trein tussen Amsterdam en Berlijn is een feestje met de Bistro die erin zit. Of het is een verschrikking. ijzig koude treinen omdat airco een luxe is in Indonesië (dus volop aan), of een trein vol met poep en ratten van Noord naar Zuid Egypte. En terwijl ik dit schrijf zit ik in Bergen met een ticket op zak om overmorgen vanaf Flam met de trein door de fjorden te rijden. Een korte rit van een uur, maar een spectaculaire rit schijnt het te zijn. Samen met de kids. En het mooiste met kinderen. De trein rijdt voor ons huis langs. Je neemt ze mee naar het station, gaat vanaf daar naar de eerstvolgende stop en retour. Een wereldreis waar ze nog de hele dag over nabrabbelen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sander

   03 augustus 2018 om 07:44

   Fantastisch gaaf Sander! Lijkt me een ontzettend mooie route. Heel veel plezier!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.