Een reis door Tibet in foto's
Reismeisje 26 maart 2018
Tibet ♥. Er is geen bestemming die me meer heeft geraakt. Meer ín me is gaan zitten. Ik ken trouwens ook niemand bij wie dat anders is. Als je er eenmaal bent geweest. Tibet heeft iets magisch. Iets unieks. En ook iets treurigs. Iets dubbelzinnigs. Een rijke historie en een wreed heden. IJle, lege landschappen en een overvol Lhasa. Met dank aan de Chinezen. In de jaren 50 zijn diezelfde Chinezen Tibet binnen gevallen. Een autonome regio bevrijden noemden ze het zelf. Het was een reine bezetting. Onderdeel van de Culturele Revolutie. Alles moest Mandarijn worden in China. Taal, cultuur en mens. De afgelopen bijna 70 jaar is de Tibetaanse cultuur stelselmatig uitgedreven. Kloosters worden vernietigd, de Dalai Lama leeft in ballingschap in India en Chinezen krijgen subsidie als ze in Lhasa gaan wonen. De Tibetanen krijgen steeds minder ruimte. Het is slechts een kwestie van tijd. Tot de écht Tibetaanse cultuur er niet meer is. Daar ben ik bang voor. Eeuwig zonde. Een misdaad vind ik het. En juist daarom schrijf ik zo graag over Tibet. Om te délen. Te laten zien hoe mooi het er is. Hoe vredelievend de mensen er zijn. Hoe prachtig de natuur er is en hoe uniek de cultuur. Vandaag neem ik je mee naar Tibet. Een reis door deze regio in het Zuiden van China. In foto's. Ik ben benieuwd of het je aanspreekt!
Dit kenmerkt Tibet voor mij. De vlaggetjes. Je ziet ze overal. Altijd dezelfde kleuren. Blauw, rood, wit, groen en geel. Ze staan voor de 5 elementen. Met elk element gekoppeld aan een bepaalde mantra. Een spirituele spreuk. Tibetanen hangen ze op om een lang, gelukkig leven te stimuleren. En bescherming te vragen. Op al die hoog gelegen passen in de ruige Himalaya. Deze foto is gemaakt op bijna 5.200 meter hoogte. In de verte zie je het hoogst gelegen zoet water meer ter wereld; Nam Tso. Intens blauw en ijl. Prachtig!
Tibetanen geloven dat Lhasa heilig is. Hun hoofdstad. Traditioneel woonde de Dalai Lama er en er staan een aantal kloosters die je eens in je leven bezocht moet hebben. Waar je ook woont. Deze vrouwen komen van buiten Lhasa. Ze zijn al biddend naar de hoofdstad gereisd. Schuivend over de grond. Honderden kilometers. Eelt op hun voorhoofd van eerbied. Vaste overtuiging dat het leven deze nederigheid verdient.
Reizen door Tibet is rauw. Puur. En soms erg minimalistisch. Yakboter thee en een gekookte aardappel. Dat. Dit is een typisch huiskamer restaurantje waar je onderweg mee kunt eten met een familie.
Ooit gehoord van Khampa's? Tibetaanse strijders. Ze zijn vernoemd naar de gelijknamige regio in Tibet. In de jaren 60-70 stonden zij op. Tégen de Chinezen. Ze traden buiten hun boeddhistische cultuur. Bloedvergieten. Oog om oog. Voor veel Tibetanen ligt dat ingewikkeld. Hun levenswijze predikt juist de andere wang toe te keren. Altijd. De Khampa's dachten daar anders over en groepeerden zich. Streden tegen de Chinezen. Ze verloren, maar tot de dag van vandaag kom je ze tegen. De mannen zien er zo uit. Rode kwasten in hun haar, barse uitdrukking en behangen met sieraden gemaakt van yak. Ze hebben aanzien, die Khampa's.
Het potala ♥. Het oude winterpaleis van de Dalai Lama. Die woont er al decennia niet meer, maar het blijft een prachtig gebouw. Prachtig. Midden in Lhasa, gebouwd op een kleine heuvel, uittorenend boven de Tibetaanse hoofdstad. Het bestaat uit 7 verdiepingen en verschillende gebouwen. Stoepa's, gebedsruimtes en slaapvertrekken voor de monniken. Die leven er officieel nog steeds, maar het merendeel is spion. Voor de Chinezen.
Ik word altijd blij als ik deze foto zie! Deze dansende monniken. Ergens bij een vergeten klooster. De Tibetanen zijn een blij volk. Ondanks alles. De ontberingen en de onderdrukking. Ze lachen veel en zijn enorm gastvrij. Waar je ook komt, je wordt uitgenodigd voor een kopje yakboter thee of ze vragen je met handen en voeten de hemd van het lijf. Bijzondere mensen vind ik het.
Nam Tso. Dat hoog gelegen meer. Het lijkt bijna surrealistisch. De kleuren, de scherpte, het ijle. Het is er koud. Steenkoud. Maar zó de moeite waard om te bezoeken! Je kunt er overnachten in kleine barakken. Een soort zeecontainers met een simpel bed. De zon te zien onder zakken op deze prachtige plek is magisch ♥.
Er liggen drie heilige kloosters rondom Lhasa; Drepung, Ganden en Sera. Dit is bij Sera. Een klooster waar jonge monniken worden getraind in een visie op de wereld. Gevoed worden met kennis. Om daar vervolgens hun eigen ding mee te gaan doen. Één van de dingen die ze er doen is het debatteren. Ze zitten buiten in een chaotische orde en werpen stellingen naar elkaars hoofd. Lokken elkaar uit de tent. Om en om. Een heel bijzonder gezicht en superleuk om mee te maken.
En zo kan ik nog wel even door gaan. Tibet is zo mooi. Ik hoop dat ik je met deze foto's een beeld heb kunnen geven. Je er een beetje mee heb kunnen raken. Vertel, spreekt Tibet jou aan?
Michel
26 maart 2018 om 08:45Ik ben, volgens mij, ergens in 2001 door China gereisd. Heb toen Tibet bewust overgeslagen en ik heb nog steeds spijt van die beslissing. Was zo'n mooie ervaring geweest. Zeker nu ook jouw verslag lees.... Ze zeggen wel eens dat je alleen spijt kan hebben van de dingen die je NIET hebt gedaan; dit is de mijne hahaha
Beantwoorden
Michel Michel
26 maart 2018 om 08:46ben = heb. En eigenlijk loopt die hele 1e zin niet. Maar goed dat ik geen blog heb hahaha
Ellen
16 april 2018 om 00:11Ja, Tibet is en blijft heel bijzonder. Dat vond ik in 1997 bij mijn eerste reis naar Tibet al en ik vind dat nog steeds, nu ik afgelopen januari daar voor de twaalfde keer heb rondgereisd. En als je de grote Tibetaanse gebieden in Chinese provincies meerekent heb ik er al zeventien rondreizen op zitten. Maar Tibet nu is niet meer zo'n basic bestemming meer als in het verleden. De moderne ontwikkelingen gaan er snel, net als in de rest van China. Maar de Tibetanen blijven innerlijk het zelfde En hun cultuur en religie zitten heel diep en sterk in hen en zullen overleven. Ook in Nederland hebben we die ontwikkeling gezien (hoe wel natuurlijk niet een op een vergelijkbaar) maar Nederland is ook geen "Staphorst" meer. Ik geniet elke keer weer in Tibet en maak elke keer weer nieuwe en bijzondere dingen mee. Dus ik kan iedereen aanraden op reis te gaan in Tibet. Je kunt er niet backpacken maar je moet een vooraf georganiseerde reis hebben. Met o.a. een gids voor elke dag. Maar als je je reis boekt bij een lokale Tibetaanse reisagent in Lhasa en dus een echte Tibetaanse gids hebt, dan kan dit je reis enorm verrijken en een onvergetelijke ervaring opleveren. Voor foto's zie mijn website www.ellenebens.nl
Beantwoorden