Gaat backpacken ooit vervelen?

Reismeisje 07 mei 2018

Backpacken 1

Backpacken. Jaren geleden kwam ik er mee in aanraking. Het was gewoon de meest logische manier van reizen. Toen. Goedkoop, avontuurlijk, vrij. Dat paste me wel. Dus daar stond ik bij Bever. Op zoek naar een backpack. Ik liep naar buiten met een gasbrander, muggennet en handige dingen waar ik het bestaan nooit van vermoed had Knipogen. Ik vertrok op mijn eerste backpack reis. Naar India. Meteen een vuurdoop. De wereld op zijn kop en een prikkeling voor al je zintuigen. Slepen met mijn té zware rugzak door de té hete straten, op zoek naar een bus die misschien wel nooit zou vertrekken. Zat ik daar, met mijn backpack. En móói dat ik het vond! Er hing een eigen sfeertje om dat backpacken heen. Een bepaald type mens. Een gevoel van kracht. Stoer zijn. Zoiets. 

In de jaren die volgden, backpackte ik zeker 2x per jaar een aantal weken. Vanuit Azië maakte ik de oversteek naar Midden-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en uiteindelijk was daar die wereldreis. Een jaar lang rond zwerven. Zuid-Amerika, de South Pacific en uiteindelijk Iran. Met diezelfde rugzak. Een steeds beter uitgeruste rugzak, dat wél, maar nog steeds die rugzak. Ik heb er van genoten. Van elke reis. Van elk moment dat ik die backpack weer over mijn schouder zwiepte. Ook al was het soms afzien en vervloekte ik de zoveelste hike door de bergen met 20 kilo op mijn rug. Het was het allemaal waard. Het heeft me superveel geleerd. Over de wereld en mezelf. Over wat bij me past en wat kan veranderen. Over waar mijn grenzen lagen en hoe ik die steeds stretchte. Dat is wat backpacken voor me heeft gedaan. 

Backpacken 4

Aan backpacken kleeft een wat studentikoos imago. Jongeren die al pingelend op een gitaar in groepjes voor een hostel hangen. Biertje in de hand, jointje in hun mondhoek. Dat beeld klopt. Zeker in Azië. Zeker in de cheap ass hostels. Dat is waar je daar deels voor komt. Tegelijkertijd is backpacken zo veel meer dan dat. Zijn er zo veel andere typen accommodaties. En mensen. Die evengoed met een rugzak op en sneakers aan hun voeten reizen. Op zoek naar het avontuur en los van alles. Alleen een stukje ouder misschien. Of met iets meer wensen qua comfort. De afgelopen jaren is mijn manier van backpacken met me mee gegroeid. In die hele shabby hostels met grote slaapzalen voel ik me niet meer op mijn gemak. In klein hotelletjes met een hostel sfeertje wél. Kost een klein beetje meer, maar dat is oké. Dat is het nu waard. 

Backpacken zal ik altijd blijven doen. Ik kan me niet anders voorstellen. Ik houd van het avontuur, het niet weten, het contact met de locals, het reizen zelf ♥. Anders dan 10 jaar geleden, oké, maar ik zie mezelf niet met een grote rol koffer. Maar wie weet. Wie weet is dat de volgende stap over 10 jaar Knipogen.

Hoe reis jij het liefste?

#backpacken #reizen #persoonlijk

7 reacties

 • Kim

  07 mei 2018 om 09:19

  Zo herkenbaar. Mijn eerste reis (en vliegen) was in 2007 naar Australië. Toen op overvolle slaapzalen maar hoe ouder ik wordt des te meer ik geef om een stukje privacy maar zonder te veel luxe. Op een plek blijven is nog steeds niks voor mij. Over een maand ga ik voor een groepsreis en dan rondtrekken door Oeganda. Gek genoeg ben ik het meest zenuwachtig voor de groepsreis in plaats van het slapen in een luxe tent

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Kim

   07 mei 2018 om 21:30

   Dat herken ik zeker ook Kim, die behoefte aan privacy. Veel plezier in Oeganda! Supermooi land.

 • Ruud Kok

  07 mei 2018 om 09:23

  Grappig, want wij reizen nou juist nooit met backpack, maar altijd met een koffer. Niet zo'n hardplastic unit, maar wat flexibelere varianten, waardoor er doorgaans prima 2 koffers in de (het heet niet voor niets zo) kofferbak van een auto passen. Want de meeste reizen die wij maken doen we met een (huur)auto, of (huur)camper. Kost wellicht net een tandje meer, maar we zijn helemaal gek op de vrijheid die je met je eigen vervoer hebt.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ruud Kok

   07 mei 2018 om 21:32

   Zo heeft iedereen zijn/haar eigen manier toch ;-)? En met een eigen auto reizen heeft zeker ook z'n voordelen. Inderdaad de vrijheid en flexibiliteit die je hebt; superfijn!

 • Mera Schouten

  07 mei 2018 om 10:56

  Heel herkenbaar. Nu we alweer wat jaren met de kinderen reizen is het wel Luxe backpacken geworden. Dus inderdaad de wat betere hostels/guesthouses, want te fijne sfeer, veel leuker dan onpersoonlijke hotels. En soms airbnb. Gelukkig vinden de kinderen (17, 14 en 12) hetzelfde en reizen zij ook liever low budget dichterbij het land en de mensen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mera Schouten

   07 mei 2018 om 21:32

   Wat fantastisch dat je reist met je kinderen! Prachtig om hen dat mee te kunnen geven lijkt me.

 • Piet

  07 mei 2018 om 21:23

  Mijn eerste backpackreis maakte ik in 1983. Een trip die mij 4 weken door Mexico liet dwalen. En ik bleef het doen, jaren achter elkaar. Ook toen ik getrouwd was. En ook nu, inmiddels gescheiden, 63 jaar blijf ik met de backpak rondreizen. En soms verzeil ik nog wel eens in een hostel voor 10 euro per nacht zoals in April in Iran. Ik kan het niet laten, de wereld zien, mensen leren kennen en gewoon genieten!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Piet

   07 mei 2018 om 21:34

   Wauw Piet, wat te gek om te horen zeg! Fantastisch dat je nog steeds zo kunt genieten van de wereld en er op jouw eigen manier op uit gaat. Ik denk dat er niet veel zijn die je dit zo na doen ;-). Dat er nog maar veel mooie reizen mogen volgen voor je!

 • Robert

  08 mei 2018 om 21:51

  Ik reis, naast het roadtrippen, nog steeds met mijn backpack. Wel mijn tweede, maar dat mag ook wel met 30 jaar backpackreizen op de teller. Ik ben wel nooit van die cheap ass accommodaties geweest en ik heb een bloedhekel aan bunks. Ik was denk ik een beetje een pionier op het gebied van flashpacken ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Robert

   09 mei 2018 om 08:54

   Haha, 30 jaar! Een heel leven zeg!

 • eskonpeupejer

  09 mei 2018 om 21:30

  hoi - wij reizen - minstens voorlopig - altijd met de wagen. Kunnen de kinderen veel boeken meenemen en zelf nemen we ook graag wel wat mee. Het voordeel is natuurlijk dat je ter plaatse de vrijheid hebt om te gaan en te staan waar je wil en niet afhankelijk bent van een trein, bus of taxi.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl eskonpeupejer

   10 mei 2018 om 18:45

   Kan ik me goed voorstellen, zeker met kinderen inderdaad!

 • Laura

  10 mei 2018 om 21:59

  Haha dat ouder je wordt hoe meer je geeft om wat luxe en privacy herken ik maar al te goed ;) ik ben nu ook aan het backpacken in Zuid Amerika en ik wissel hostel dorms (max 4 tot 6 bedden, niet meer!) af met privé kamers in hostels en ik slaap zelfs ook in hotels. Heerlijk! Alles voor mezelf. Grote slaapzalen aub niet meer! Dan word ik gek! Mijn eerste backpack reis was toen ik 23 was naar Australië. Bijna 9 jaar geleden. En hoe groter de dorms hoe geweldiger! Nu kan ik mij daar helemaal niks meer bij voorstellen haha!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.