Reisroute door Colombia

Reismeisje 15 augustus 2019

Colombia5

Colombia. Het blijft één van mijn favoriete bestemmingen. Vanaf het moment dat ik er binnen reisde, voelde ik me er thuis. Niet in de laatste plaats vanwege de locals. De Colombianen. Hun warmte en gastvrijheid zijn enorm. Altijd een glimlach. Altijd zin in een praatje. Wat me verder zo aanspreekt aan Colombia is de diversiteit van het land. Op een relatief bereisbare oppervlakte. Prachtige koloniale steden afgewisseld met weelderig groene jungle en azuurblauwe oceaan. Ik weet dat ik niet de enige ben die zo over Colombia denkt Knipogen. Ik zie het ook aan de artikelen die ik er eerder over schreef. En daarom neem ik je vandaag opnieuw mee naar dit heerlijke Zuid-Amerikaanse land, in een uitgebreid artikel over de reisroute die ik in Colombia heb afgelegd én een aantal praktische zaken als het om een reis naar Colombia gaat.

Rondreis door Colombia en veiligheid

Colombia heeft vanuit het turbulente verleden een minder veilig imago. Ontvoeringen. De FARC. Politieke instabiliteit. Drugskartels. Hoewel dit vandaag de dag van een geheel andere orde is en het er voor toeristen veiliger is dan ooit, is dat nog steeds wat bij veel mensen is blijven hangen. Ik kan niet anders zeggen dan dat Colombia voor mij onwijs veilig voelde. Zelfs als één van de meest veilige landen in heel Zuid-Amerika. Natuurlijk is het niet slim om in je eentje 's avonds door een klein steegje in Medellín te lopen. Dat geldt voor heel veel plekken op de wereld. Of, in het geval van Colombia, te verdwalen in de diepe jungle van het Zuidoosten waar de FARC zich heeft teruggetrokken. Dat is zeker zo. Maar voor mij is dat gewoon je gezonde verstand gebruiken. Niet in zeven sloten tegelijk lopen en je goed laten informeren. De reisroute die ik heb af gelegd is in die zin ook relatief 'bewandeld'. Het is een route die veel reizigers en backpackers gebruiken. Het brengt je langs allerlei highlights in Colombia, geeft een divers beeld van het land en is zeker veilig te noemen. 

Colombia reizen

Vliegtickets naar Colombia en andere manieren van reizen

Als je vanuit Nederland vertrekt, is het het meest voordelig én praktisch om op Bogota de vliegen. De hoofdstad van Colombia. Het ligt een beetje aan de periode waarin je reist, maar gemiddeld kost een retourticket naar Colombia rond €750-800 per persoon. Een goed en wat goedkoper alternatief is vliegen op buurland Panama. Er wordt relatief meer gevolgen op Panama Stad vanuit Nederland, wat een vliegticket daar naar toe goedkoper maakt; denk aan €550-600 per persoon voor een retourticket. Als je minimaal 3 weken te besteden hebt, kun je op die manier een mooi rondje maken door het Oosten en bovenste deel van Colombia. Ik heb zelf niet op die manier gereisd, maar er wel anderen over gehoord.

Voor een vergelijking van de beste vliegtickets naar Colombia kun je hier kijken en voor de beste vliegtickets naar Panama Stad hier

Zelf ben ik Colombia binnen gereisd vanuit Peru. Ik kwam bij het grensplaatsje Ipiales het land binnen. Over land. Mocht je langer de tijd hebben, is dat zeker iets wat ik aan kan raden; zo veel mogelijk over land reizen door Colombia. Het land is bloedmooi en op die manier krijg je veel meer mee. De infrastructuur is over het algemeen ook goed; prima bussen, er rijden veel, snellere mini busjes en de (hoofd-)wegen zijn er ook goed. 

Mijn reisroute door Colombia

Zoals ik al even zei, heb ik door Colombia een vrij gebruikelijke reisroute afgelegd. Ten dele ontkom je daar ook niet helemaal aan, omdat met name het Zuidoosten, ten Zuiden van Bogota, ondoordringbare jungle is. Ik denk dat je er met een lokale gids op zich wel heen kunt reizen, maar het is niet iets wat ik aanraad. De FARC is enorm afgezwakt in zowel politieke als sociale kracht, maar dit is traditioneel wél het gebied waar deze groepering zich nog op houdt. Én aanhangers heeft. Een ander voordeel van de meer gebruikelijke reisroute is dat het redelijk is ingericht op reizigers. Zonder dat het too much is. Het reist gewoon prettig Lachen. Op het kaartje hieronder zie je de complete reisroute die ik heb gedaan:

Colombia reisroute

#1 Het Zuiden van Colombia: van Ipiales tot Salento

Vanuit Ipiales ben ik meteen door gereisd naar de eerste, echte stop in Colombia: Popayán. Een stad met ruim 260.000 inwoners. Ciudad Blanca wordt het ook wel genoemd. De witte stad. Het oude centrum van Popayán is namelijk compleet opgetrokken uit wit kalksteen. Een prachtig gezicht! Persoonlijk vond ik Popayán een fijne eerste stop, na twee lange reisdagen vanuit Peru, maar het heeft voor mij geen heel noemenswaardige bezienswaardigheden. Leuk als het op je reisroute ligt Knipogen . 

Colombia Salento

Vanuit Popayán nam ik de bus richting het Noorden. Naar Salento. Een plaatsje in de koffie regio. Bij aankomst slingerde de bus door het groene, heuvelachtige landschap. Het regende flink, maar ik zag meteen dat deze omgeving heel erg de moeite waard was om te bezoeken. Salento zelf is een klein dorpje, waar het merendeel van de inwoners leeft van het verbouwen van koffiebonen of het toerisme. Het intieme centrum is heel kleurrijk en wordt helemaal omgeven door heuvels en groen. De meeste toeristen komen naar dit gebied om de Valle de Cocora te wandelen én een koffie tour te doen. Ik heb beiden gedaan en kan ze enorm aanbevelen! 

Het hostel waar ik verbleef, dat tevens een eigen koffie tour aan biedt is The Plantation House. Een double boek je hier vanaf €19. Een aanrader!

Colombia Medellin2

#2 Medellín

Vanuit Salento ben ik door gereisd naar Medellín. De stad van Pablo Escobar. Van tevoren had ik er niet veel beeld bij. Behalve het onveilige imago. Ik ben bovendien niet zo'n steden fan, dus ik verwachtte niet heel lang in Medellín te blijven. Dat liep anders Knipogen. Ik vond Medellín te gek! Het is een bruisende stad vol contrasten en geschiedenis, waar je vóelt dat de mensen vooruit willen. Ik ben er uiteindelijk 5 dagen gebleven en heb me al die dagen heel erg vermaakt. Mocht je Medellín bezoeken, kan ik je aanraden in de wijk Laureles te verblijven. Vrijwel de meeste toeristen kiezen voor El Poblado; een erg toeristisch deel van de stad. In Laureles heb je dezelfde gezelligheid, alleen zit je midden tussen de locals. Ik verbleef zelf in hotel Quinta Avenida. Probeer bij een bezoek aan Medellín zeker ook een voetbalwedstrijd mee te pakken. Ik ben totaal geen voetbalfan, maar wat héb ik genoten!

Colombia Cartagena2

#3 Het Noorden van Colombia: van Cartagena naar Palomino en Santa Marta

Na Medellín was het tijd om naar het Noorden te reizen. Naar een heel oude stad. Cartagena. Een typisch oud koloniaal uiterlijk en een licht Caribisch sfeertje. Ik vond mijn verblijf in Cartagena wat dubbel. Aan de ene kant is het een prachtige stad vol historie en kleurrijke gebouwen. Aan de andere kant vond ik het beeld búiten die oude stadsmuur totaal anders. Wat smoezelig. Straten vol met goedkope hostels om de stroom aan toeristen op te kunnen vangen. Ik maak natuurlijk zelf onderdeel uit van die stroom. Het gaf me alleen een wat triest gevoel. Zo iets prachtigs omringd door zo veel smoezeligheid. Zoiets. Cartagena is hoe dan ook het bezoeken waard.

Colombia Palomino2

Vanuit Cartagena ben ik Oostelijker gereisd met als eerste tussenstop Palomino. Ontspannen en relaxt Palomino. Een dorpje van niks, maar ow wat is het er fijn! Het was mijn eerste strandervaring in heel lange tijd. Ik heb er optimaal van genoten Lachen. Verder kun je in Palomino tuben over een watertje dat de zee uiteindelijk in loopt. Én het was mijn eerste kennismaking met The Dreamer. Een hostel. Bij mijn volgende stop in Santa Marta was nóg een vestiging van hetzelfde hostel. Als je ooit in de buurt bent, overnacht er dan. Echt. Het is één van de leukste, meest sfeervolle hostels waar ik overnacht heb. Ken je Mellrose Place nog? Die sfeer. Dat is The Dreamer. Een soort oase in de drukte. Heerlijk.

Hier vind je The Dreamer Palomino en hier The Dreamer Santa Marta. 

Colombia Ciudad Perdida

Santa Marta heb ik als uitvalsbasis gebruikt voor de hike naar de verloren stad. Ciudad Perdida. Een pittige, modderige hike, die bijna alleen maar heuvel op gaat en tegelijkertijd heel erg de moeite is. Ik heb 'm zelf in 4 dagen gelopen; bij The Dreamer kunnen ze je onder andere helpen dit te organiseren. Zorg dat je ná de hike nog lekker 1 á 2 dagen rond kunt hangen bij het zwembad Knipogen.

Colombia Tayrona3

Santa Marta is verder ook perfect voor een uitstapje naar Tayrona National Park. Bovenstaande foto herken je wellicht wel. Het is een iconische plek in Colombia. Ik heb er voor gekozen een nacht ín Tayrona zelf te overnachten. In een tentje wat daar al stond. Deels omdat de hike vanaf de ingang naar de mooie stranden in het national park nog best wel een loop is en deels ook omdat Tayrona op deze manier helemaal kon ervaren. Er zijn verschillende opties en je hoeft niet te reserveren van tevoren. Ik zou aanraden halverwege te kiezen voor een verblijfplaats, bij Arrecifes. Het is hier een stuk rustiger dan aan het einde, bij het populaire Cabo San Juan (waar bovenstaande foto is genomen). 

Na dit alles ben ik verder gereisd naar Trinidad & Tobago. Een totaal andere bestemming. De reisroute die ik heb gevolgd duurde ruim 3 weken en ik zou 'm zó opnieuw doen! Ik ben intens genoten van Colombia. Wil je weten wat een 3 weken reizen door Colombia kost? Ik heb een kostenoverzicht van Colombia gemaakt. Tot slot en nogmaals; ik heb Colombia als heel veilig ervaren. Je kunt er prima op eigen houtje rondreizen en uiteraard kun je ook kiezen voor een georganiseerde rondreis. Het is maar waar jij je goed bij voelt. Bezoek Colombia in elk geval, je zult er geen spijt van krijgen!

Ben jij al eens naar Colombia geweest of zou je er graag heen reizen?

@Colombia @Zuid-Amerika #colombia #zuid-amerika #reisroute #reistips #medellín #santa marta #Ciudad Perdida #salento

3 reacties

 • Zoey

  24 oktober 2019 om 12:21

  Hi!
  Ik wil begin 2020 ook zelf naar Colombia om daar rond te reizen! Ik vroeg me af hoe je gereisd hebt tussen al deze plekken? Gaat overal een bus tussen en neem je die 's nachts of overdag? En hoe veel dagen raad je anderen aan om minstens te besteden op elke plek? Zelf heb ik zo'n 3,5e week de tijd om deze route af te leggen en weer te eindigen in Bogotá en ik vroeg me af of je denkt dat dat genoeg is.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden

 • GamerJat

  29 januari 2020 om 18:18

  Cоngratulations!
  You cаn claim $1,600 FREE if yоu win: http://epulfaker.tk/?u=41nkd08&o=8dbpkzp <== Personal Link

  Beantwoorden

 • tokpe

  17 december 2023 om 01:06

  https://www.voyances-amour-richesse.com/richesse

  voyant-tokpe@hotmail.com

  Whatsapp : +22957772427

  Grand spécialiste du retour affectif de l'être aimé
  JE SUIS UN GRAND SAUVEUR DANS LE MONDE ET EN AFRIQUE.
  Je résous tous les problèmes même les cas les plus désespérés.
  voici mes spécialités :
  _Désenvoutement._Tarots divinatoires.
  _Problèmes de femmes un d'homme.
  _Problèmes de travail ainsi que d'argent..
  uelqu'un ou quelqu'une pour être heureux .
  _Réussir sa vie en générale et être heureux éternellement
  _Guérison de l’impuissance sexuelle
  _Protège contre n'importe quel accident_Contre sorcellerie
  _Avoir facilement de travail et briser totalement les chaîne de Chômage
  _Etre aimer au travail par le directeur et les clients
  _Avoir d’enfant et être heureux éternellement dans le couple
  _Rituel de retour de vos partenaires quelque soit la duré de votre séparation.
  _Rituel de chance pour tout vos problèmes de vie.
  _La réconciliation de votre couple qui vous à quitté quelque sois la duré de votre séparation.
  _Faire garder votre couple pour vous jusqu'à éternité de votre vie.
  _Le grand retour d'affection de vos partenaire qui vous quitté quelque sois la duré de votre séparation.
  _Avoir vite vos permis de conduit avec des rituels rapides.
  _Avoir vite vos diplôme d'étude et réussit à tout les examens d'étude de fin d’année avec des rituels rapide .
  _faire révenir un etre humain c'est rapide, avoir une bonne rélaction

  Veuillez bien vouloir me contacter si vous êtes dans le besoin, je suis aussi prêt a vous aider quelque soit le problème que

  vous avez.

  Grand Voyant Marabout

  https://www.voyances-amour-richesse.com/richesse

  voyant-tokpe@hotmail.com

  Whatsapp : +22957772427

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.