Reistips voor park Tayrona in Colombia

Reismeisje 11 februari 2019

Colombia Tayrona2

Je kent ze vast. Foto's vergelijkbaar met deze. Cabo San Juan. Één van de meest iconische stranden en bestemmingen in Colombia. Een land dat mijn reishart heeft gestolen. Vanaf het moment dat we er binnen kwamen. Vanuit Ecuador. Ik herinner het me nog goed. Vanuit Tucan in Ecuador met de bus naar de grens met Colombia. Het was een andere wereld. Hoewel Ecuador zeker één van mijn favoriete landen in Zuid-Amerika is, vond ik de mensen er niet altijd de meest hartelijke. We waren de grens nog niet over gewandeld naar Colombia of dat veranderde compleet Knipogen. En dat zou de hele reis door Colombia zo blijven. Hartelijk, warm, geïnteresseerd. Dat symboliseert Colombianen voor mij. Vanuit het Zuiden reisden we helemaal naar het Noorden toe. Onder andere voor Tayrona National Park. Dat iconische beeld. Cabo San Juan. 

De reis naar Tayrona

Er zijn verschillende opties om Tayrona te bezoeken. Één van de meest gebruikelijke is vanuit Santa Marta. Geen idee waarom dit zo'n uitvalsbasis is geworden voor allerlei mooie plekken in het Noorden van Colombia. De stad zelf heeft wat mij betreft namelijk niets te bieden. Grauw en leeg. Er zit echter een heerlijk hostel van waaruit je Tayrona heel eenvoudig kunt bezoeken. The Dreamer heet 't. Een aanrader! Van buiten een grauw, betonnen gebouw en van binnen een soort Melrose Place Knipogen. Muziek, een zwembadje, brandschone kamers, een goed restaurant én goed geregelde tourtjes. Naar onder andere Tayrona. Ik zou je aanraden vooral níet op een dagtour te gaan. Het wordt veel aangeboden, maar het doet geen recht aan Tayrona. Totaal niet zelfs. Als je écht op de mooiere plekken in park Tayrona wilt komen, ben je al snel 2 á 3 uur aan het wandelen. Nog los van de reis er naar toe. Ik zou je aanraden een lokale bus te pakken vanuit Santa Marta of een minibusje te regelen vanuit The Dreamer. Daarmee word je vóór de ingang van Tayrona afgezet. Bij ingang Zaino. Entree kost rond €15 per persoon, onafhankelijk van hoelang je er wilt blijven.

Tayrona wandelen

Verblijf in Tayrona National Park

Als je eenmaal bij Zaino aan bent gekomen en toegang hebt geregeld, kun je in een minibusje stappen die je naar de start van het wandelpad brengt. Tayrona is verder niet toegankelijk per auto of bus, dus je moet alles lopend doen. Toen wij daar aan kwamen was het rond de lunch. Ik kan je aanraden dat vooral niet te doen Knipogen, omdat je dan op het heetst van de dag in een tropisch klimaat mét bepakking een paar uur wandelt...Deels beschut, maar toch. Het park is vanaf 8 uur 's ochtends open; probeer er dus zo vroeg mogelijk te zijn. Eenmaal ín het park is het verleidelijk om helemaal naar het einde te lopen. Naar die iconische plek. Cabo San Juan. Afhankelijk van je tempo loop je hier rechtstreeks ongeveer 2 uur over. Het is zeker een strand waar je een keer geweest moet zijn, maar eerlijk gezegd viel het mij nogal tegen. Qua drukte. Er zit een ongelofelijk drukke camping bij Cabo San Juan. Overal staan tenten, die stuk voor stuk bezet zijn. Not my cup of tea. Wij verbleven bij Arrecifes, wat op ongeveer 2/3 ligt van de wandeling naar Cabo San Juan. Hier vind je een kleine camping tussen de bomen. Een rustige plek en prima uitvalsbasis. Vanaf hier loop je in ongeveer 45 minuten naar Cabo San Juan en passer je halverwege La Piscina; ook een mooi strandje. Slaap in elk geval één nacht in Tayrona en bij voorkeur twee. Op die manier kun je rustig van het prak genieten en een aantal mooie zonsondergangen en -opkomsten zien. Prachtig!

Colombia Tayrona 2

Praktische reistips voor Tayrona

Nog een aantal praktische tips als je naar Tayrona reist:

- Zorg dat je voldoende cash op zak hebt. Je kunt nergens in Tayrona pinnen.

- Neem wat eigen eten en drinken mee. Bij de campings vind je ook kleine restaurantjes. Prima, alleen vragen die echt de hoofdprijs. Een klein voorraadje met wat eten en drinken is in Tayrona geen overbodige luxe.

- Pak je rugzak zo licht mogelijk in. Vanaf de ingang is het een behoorlijk geklauter om bij campings te komen. Plus dat je in een tropisch klimaat loopt met bijbehorende hoge luchtvochtigheid. Je zult überhaupt weinig nodig hebben in Tayrona, behalve een bikini en zonnebrandlotion Knipogen.

- Neem een goede zaklamp mee. Bij Arrecifes was de camping 's avonds niet verlicht, dus een goede zak- of hoofdlamp kwam heel goed van pas.

Tayrona. Je zult er niet als enige toerist rond lopen. Het ís toeristisch. Maar mét een reden. Ik vond het erg de moeite. Zeker als je meerdere dagen er voor uit trekt. Ga en geniet! Spreekt Tayrona en meer breed Colombia jou aan?

@Colombia @Zuid-Amerika #tayrona #colombia #zuid-amerika #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.