Is Fiji een aanrader?

Reismeisje 10 september 2018

Fiji

Fiji. Een droombestemming. Beelden van een azuurblauwe oceaan, wuivende palmbomen en een parelwit zandstrand. Dat was in elk geval het beeld wat ik bij Fiji had. En jij waarschijnlijk ook Knipogen. Daar hoeven we ook niet over te twisten, want het klopt. Fiji hééft dit soort picture perfect stranden. En dat alleen al maakt een dergelijke bestemming een keer de moeite waard. Hoe mooi de stranden en oceaan in bijvoorbeeld Azië of het Caribisch gebied ook zijn, niets haalt het bij de eilanden in de South Pacific. Waar Fiji er dus eentje van is. Tijdens de wereldreis stond ik onverwacht op het vliegveld van Suva, de hoofdstad van Fiji. Het lag simpelweg op de route. Van Samoa naar Vanuatu. En dus bleven we er even hangen. Verkenden en ontdekten het. 

Fiji is officieel een zelfstandig land. Een republiek. Melanesisch en ver gelegen in Oceanië. Het bestaat uit ruim 300 eilandjes, waarvan slechts één derde bewoond is. Het is een geliefde vakantiebestemming voor mensen uit Australië, Nieuw-Zeeland  en verrassend genoeg de Verenigde Staten. Door de afgelegen ligging werden de eilanden van Fiji pas aan het einde van de 18de eeuw ontdekt. Ze waren bewoond door Melanesiërs, nog steeds de voornamelijke bewoners van Fiji. Melanesiërs zijn bijzonder. Anders. Sowieso vond ik het opvallend wat een eigen culturen en mensen je vindt in Oceanië. Van tevoren had ik me dat niet gerealiseerd, maar de locals op Fiji zien er bijvoorbeeld duidelijk anders uit dan de originele bevolking van nabij gelegen eilanden als Samoa, Tonga en de Cookeilanden. Écht anders. Fysiek zien er anders uit en hun cultuur is ook nergens mee te vergelijken. Barst van de oude tradities en gebruiken, die zelfs de jongeren vandaag de dag nog eren. Kannibalisme daargelaten Knipogen

Fiji natuur

De eilanden van Fiji zijn bergachtig. Intens weelderig en groen. Met dank aan het tropisch klimaat. Je vindt er zelfs pieken van ruim boven de 1.000 meter.

Het maakt dat je er supermooie hikes kunt maken. Die staan vrijwel niet aangegeven en je moet er redelijk fit voor zijn, maar dan heb je uitzichten waar je u tegen zegt. Prachtig ♥. Dit is één van de dingen die me aan de hele regio in Oceanië heeft verrast. Die eindeloos groene natuur. De bergen. De fantastische vergezichten. 

En dan de stranden. Dat azuurblauwe water waar je moeiteloos de meest kleurrijke visjes ziet. Helaas had ik mijn duikbrevet nog niet toen we op Fiji waren, maar van horen zeggen moet het onderwaterleven van Fiji er fabelachtig mooi zijn. Snorkelen was dat in elk geval al wel. De visibiliteit is er tientallen meters diep en je vindt er nog prachtig, onaangetast koraal. De Mamanucas, een kleine eilandengroep voor de kust bij Nadi, zijn daarin een aanrader. De meeste mensen gaan er op een dagtripje vanuit Nadi heen, maar de magie van de Mamanucas begint júist als de meute weer vertrekt. Dan heb je het paradijs voor jezelf. Zacht kabbelend, warm water, oranjerode zonsondergangen en later een heldere hemel waar de sterren intens aan staan te fonkelen. Echt een droom!

Fiji strand

En toch is het antwoord op de vraag van dit artikel voor mij niet zo eenvoudig. Je zou zeggen dat ik alleen maar positief ben. En Fiji aan zou raden. In de basis klopt dat ook wel. Fiji is prachtig, eigen en het bezoeken waard. Tegelijkertijd vond ik het niet de mooiste eilandengroep in de regio. In Oceanië. By far niet zelfs. Simpelweg omdat de twee hoofdeilanden van Fiji, Viti Levu en Vanua Levu, best druk zijn. Met de hoofdstad Suva zelfs als vrij onveilig aanvoelend. Ik liep er 's avonds wel over straat, maar het voelde niet heel comfortabel. Een tikkeltje grimmig. Dat is natuurlijk een heel ander verhaal op de andere eilanden. Of zelfs al buiten Suva, maar daar loop je evengoed soms tegen groepen mensen aan. Ze komen van de cruiseschepen die veel in Fiji aanmeren. Er is geen eiland in Oceanië waar ik dat meer heb gemerkt als daar. Tja en dan komt daar natuurlijk bij dat Fiji voor ons Nederlanders niet bepaald om de hoek ligt. Als je die kant op gaat, ga ik er een beetje van uit dat je meer eilanden in de regio gaat bezoeken. Je bent er dan toch Knipogen. En dan verliest Fiji het voor mij van eilanden als de Salomonseilanden, Vanuatu en Samoa. Die zijn nog meer eigen, je kunt er nóg meer contact krijgen met de locals en ze hebben dezelfde prachtige stranden en natuur. Ik zou Fiji dus niet afraden, maar als je een keus moet maken in een aantal eilanden in de South Pacific zou het ook niet in mijn top 3 staan. 

Ik ben benieuwd of een eiland als Fiji jou aanspreekt? Ben je wel eens naar die regio gereisd?

@Oceanië @Fiji #oceanië #fiji #Pacific #reistips #reizen #wereldreis #RTW #backpacken

2 reacties

 • Kim

  10 september 2018 om 07:59

  Ik heb mijn duikbrevet op Fiji gehaald en het onderwaterleven is daar ook geweldig, maar bovenwater had ik het eigenlijk al snel gezien.
  Het ziet er echt uit als een paradijs maar na een poosje had ik het wel gezien

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Kim

   10 september 2018 om 14:17

   Het is wel een prachtige plek om je brevet te halen zeg ♥.

 • Loes

  01 februari 2024 om 16:17

  Hi Kim,
  Wij gaan binnenkort een weekje naar fiji, landen op Nadi. Heb je accomodaties die je ons aan zou kunnen raden?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.