5x waarom Vanuatu op je bucketlist moet staan

Reismeisje 21 september 2016

Vanuatu. Het is waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar je aan denkt. Of die iets bij je op roept. Ik had er, tot een paar jaar geleden, nog nooit van gehoord. Ook niet zo gek, met een compleet afgelegen eilandengroep die letterlijk aan de andere kant van de wereld ligt Knipogen. Een paar jaar geleden zag ik echter een te gekke reportage over Vanuatu in Columbus Magazine staan en wist ik: dáár wil ik ooit naar toe! Dus toen we langzaam onze reisroute voor de wereldreis gingen bepalen en de South Pacific in beeld kwam, was het al snel duidelijk dat Vanuatu niet op ons lijstje kon ontbreken. We zijn er uiteindelijk zo'n 3.5 week geweest en hebben echt van elke minuut genoten. Wat een fan-tas-tisch land! Omdat Vanuatu niet bepaald op de radar staat bij ons Nederlanders, vond ik het tijd worden voor een artikel waardoor je geprikkeld raakt om je in deze eilandengroep te verdiepen. Vandaag vertel ik je dus waarom Vanuatu wat mij betreft op je bucketlist moet staan!

Vanuatu authentiek 4855

1. Extreem authentiek en eigen. Naast Papoea Nieuw Guinea is er geen land geweest waar ik de inwoners als meer authentiek en met een geheel eigen, compleet andere cultuur heb ervaren als in Vanuatu. Het hoofdeiland Efate is een prima startpunt, maar daar valt het nog wel tegen met die authenticiteit. Alles daarbuiten is echter a whole other story! Mensen leven er in en vooral mèt de natuur, hun eigen geloof gebaseerd op eeuwen van overlevering en op de meest simpele manier die je je maar voor kunt stellen. Ik zeg wel eens dat India voor ons Nederlanders de wereld op z'n kop is, maar Vanuatu is er ook eentje kan ik nu zeggen Tong uitsteken. Prachtig! Echt reizen ten top. Als je van authentieke volkeren en avontuurlijk reizen houdt, is Vanuatu echt een te gekke bestemming.

Vanuatu Tanna 5697

2. De gaafste en meest actieve vulkaan die je ooit zult zien. Vanuatu bestaat uit 83 eilanden, waarvan er 14 zijn die een oppervlakte hebben van 100 km2 of groter. Het eiland Tanna is mijn absolute favoriet. Hoewel dit het eiland is wat het verste van Efate verwijderd is en je er dus een relatief duur vliegticket naar toe moet boeken, zou ik dit eiland zeker niet links laten liggen bij een reis door Vanuatu. Vooral vanwege vulkaan Yasur. Nu vind ik vulkanen sowieso fascinerend, maar Yasur sloeg toch wel alles. Yasur is namelijk extreem actief en spuwt letterlijk elke 5 minuten een enorme berg met vuurrode lava meters de lucht in. En tussendoor kun je recht de krater in kijken, waar je de lava hels heen en weer ziet kolken. Echt ongelofelijk gaaf en bijzonder om met je neus op te staan! Mocht je naar Tanna gaan, zorg dan dat je aan de voet van Yasur in een guesthouse verblijft, zodat je niet alleen uitzicht op de vulkaan hebt, maar ook meerdere keren de vulkaan op kunt. Echt meer dan de moeite!

Vanuatu land diving 6335

3. Bijzondere rituelen. Dit ligt natuurlijk in het verlengde van het eerste puntje. Op verschillende eilanden hebben de bewoners hun eigen, lokale rituelen. Veel van die rituelen hebben te maken met de natuur; ze vieren bijvoorbeeld een goede oogst, voeren dansen uit om de regen te stimuleren of brengen offers om de vulkaan tot rust te brengen. Wij kunnen er met onze rationele manier van denken van vinden wat we willen, maar voor die mensen zijn dit soort zaken levensecht en tastbaar. Heel bijzonder om mee te maken en te ervaren. Het meest bijzondere vond ik zelf het land diving, wat een paar maanden per jaar gebeurt op het eiland Pentacost. Jonge mannen springen dan van zelf gebouwde torens, met enkel een dikke liaan aan hun enkel. Een soort bungee jumpen 1.0 zeg maar Knipogen. Gevaarlijk, maar voor de locals een heel belangrijke traditie om een goede oogst af te dwingen. Bijzonder toch?

Vanuatu snorkelen 6580

4. Wrakduiken en snorkelen tussen de tanks. Je zou het misschien niet bedenken, maar op Vanuatu vind je veel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. Destijds lag dit deel van de Pacific midden in de frontlinie, tussen de Japanners en de Geallieerden. Het gevolg is dat je er vandaag de dag nog veel relikwieën uit die tijd vindt. Zowel op land als ook zeker onder water. Bij het eiland Espiritu Santo kun je bijvoorbeeld een te gekke wrakduik doen naar de Coolidge. Of wat denk je van snorkelen tussen de tanks, rupsbanden, geweren en andere oorlogsattributen. Klinkt te bizar voor woorden, maar op Espiritu Santo kan het dus echt! Zeker ook een reden om Vanuatu te overwegen.

Vanuatu divers 5420

5. Enorm veel diversiteit tussen de eilanden. Hoewel de eilanden van Vanuatu absoluut iets met elkaar gemeen hebben en de mensen er allemaal op elkaar lijken, vond ik de diversiteit tussen de verschillende eilanden echt opvallend. Niet alleen qua ontwikkeling, maar vooral ook qua cultuur, manier van traditioneel kleden en zeker ook natuur. Sommige eilanden zijn groener dan groen, hebben intens blauwe meren en een prachtig heldere zee. Andere eilanden zijn droog, hebben bijna iets weg van een maanlandschap en de locals lopen er letterlijk met alleen een jungleblad rond hun middel Knipogen. Juist die diversiteit maakt dat je in Vanuatu gerust weken rond kunt reizen zonder dat het te veel van hetzelfde wordt. Heerlijk!

Kortom, Vanuatu is wat mij betreft echt een bestemming die thuis hoort op je bucketlist. Het is geen eenvoudige bestemming om vanuit Nederland naar toe te reizen en je moet ook zeker 3-4 weken hebben, maar als je van natuur, cultuur, authentieke bestemmingen en avontuur houdt is Vanuatu echt je ding. Ik ben superbenieuwd of Vanuatu jou aanspreekt? Waarom wel of niet?

@Oceanië @Vanuatu #bucketlist #vanuatu #Pacific #reizen

2 reacties

 • Jeroen

  21 september 2016 om 21:39

  Ik kan niet overal gaan stoppen straks... Heb ZO Azie ook nog te doen ;-)
  Zier er echt wel vreselijk gaaf uit en lijkt mij een hele belevenis.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   22 september 2016 om 07:44

   HAHAHAHA

  • Andrea Jeroen

   10 december 2017 om 02:29

   als je dan toch zo ver weg bent, moet je vanuatu zeker mee pakken

 • Joris

  19 februari 2017 om 14:36

  Ik hoorde van Jack en Janelle dat je het in het Travelers Motel in Port Vila ook prima naar je zin had. De gitaar met je naam er op hangt nog steeds aan de muur in het keukentje

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.