5x waarom Iran de perfecte backpack bestemming is

Reismeisje 14 maart 2017

Vorige jaar sloten we onze wereldreis af in prachtig Iran. Een land dat al erg lang op onze bucketlist stond, maar waar we op de een of andere manier nooit terecht kwamen. Toen onze wereldreis langzaam ten einde kwam en we door Zuid-Amerika, de Pacific en Azië hadden gereisd, leek het ons te gek om in het Midden-Oosten af te sluiten. En zo belandden we in Iran Lachen. Om ons heen vroegen mensen zich meteen af of Iran wel veilig zou zijn? Of je er als vrouw wel ok rond zou kunnen reizen en vooral ook wat we er als backpackers te zoeken zouden hebben? Tja. Van tevoren leek het me al een te gek en bijzonder land, maar nu ik er geweest ben kan ik helemaal volmondig zeggen dat Iran een te gek land voor backpackers is. Waarom? Dat vertel ik je vandaag!

Iran 10 2198

1. De leukste locals ever. Ik denk echt dat ik Iraniërs oprecht de allerleukste locals vind die ik ooit heb ontmoet. Serieus. Iraniërs zijn open, gastvrij en super geïnteresseerd in hoe het leven bij ons in Nederland is. Dat komt natuurlijk ook voort uit het feit dat Iran jarenlang enorm gesloten is geweest en de locals weinig idee hadden van hoe het leven er in het Westen uit ziet. Nu het land langzaam meer wordt open gesteld, lijken ze alle informatie over de rest van de wereld wel te absorberen als een spons! Als reiziger is dat helemaal te gek, want het maakt dat je supersnel echt contact hebt met de Iraniërs. Je kunt echt nog geen 5 minuten ergens staan zonder dat je een aantal keren bent aangesproken Knipogen. Superleuk toch?!

2. Het is nog relatief onontdekt. Natuurlijk, backpacken door Thailand en slenteren over Khao San Road in Bangkok is heerlijk. En elke backpacker zou een keertje naar dat soort bestemmingen moeten zijn geweest. Het probleem is alleen wel dat het verre van authentiek is. Alles is helemaal toegespitst op dat wat je als backpacker nodig hebt en uiteindelijk is dat niet wat voor mij het reizen zo leuk maakt. Ik ben echt op zoek naar het echte, lokale leven en wil daar al backpackend graag een glimp van opvangen. Avontuur Lachen! Dat vind je in Iran zeker. Er komen steeds meer toeristen, en backpackers, naar Iran, maar het blijft een relatief onbekende reisbestemming. Juist dat maakt het voor avontuurlijke backpackers he-le-maal te gek!

Iran 10 3278

3. Prachtige, verstopte landschappen. Als je over land door Iran reist, is het niet meteen een heel mooi land. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist kan het er gortdroog zijn en hele stukken van het land zijn behoorlijk vlak en eindeloos. Zodra je echter wat van de gebaande paden af gaat, kom je in de mooiste dorpjes terecht en vind je onverwachte, prachtige landschappen. Bergen, woestijn, zee, alles! Die diversiteit heeft me erg aan Iran verrast en is ideaal als je met je rugzak door een land wilt reizen en graag verschillende indrukken op wilt doen.

4. Er is een voorzichtige backpacker scene. Hoewel dit in eerste instantie een beetje in lijkt te gaan tegen het authentieke waar ik zo graag doorheen reis, is het als backpacker wel prettig als er wat basis dingen op orde zijn. Openbaar vervoer, lokale tourbureautjes, wasmachines, een hostelletje links of rechts. Hoewel Iran zeker geen die hard backpacker scene kent, vind je er wel degelijk wat eerste voorzieningen gericht op backpackers. De meeste toeristen volgen namelijk dezelfde route van Noord naar Zuid en op die route vind je genoeg dingen om het leven van een backpacker prettiger te maken Tong uitsteken

Iran 11 2219

 5. Het is 1 groot en ander avontuur! Een reis door Iran vergeet je echt nooit meer. Simpelweg omdat het er zo onwijs anders is dan reizen door welk land dan ook. De mix van streng islamitische en traditioneel Perzische cultuur maakt Iran echt tot een unieke bestemming, die in veel zaken mijlenver af staat van dat wat wij als 'gemiddeld' beschouwen. Juist dat vond ik zo te gek aan de reis die wij door Iran maakten. Het is gewoon 1 groot avontuur, waarin je je constant blijft verbazen. Perfect voor reislustige en flexibele backpackers!

Kortom, Iran is wat mij betreft zeker een bestemming die je als backpacker zou moeten overwegen. Ondertussen is het echt een van mijn favoriete landen geworden zelfs Lachen. Spreekt een reis naar Iran jou aan? Waarom wel of niet?

 

 

@Midden-Oosten @Iran #Iran #reizen #midden-oosten #backpacken

3 reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com

  15 maart 2017 om 09:21

  Oh, Iran staat zo hoog op mijn lijst, maar ik laat me tegenhouden door wat er gebeurd als ik een Iraanse stempel in mijn paspoort heb. Amerika levert extra problemen op, maar ook landen als Jordanie & de Gulf waar ik nog graag een keer naar toe zou willen gaan. Maar ja, als ik niet ga overstroomd het misschien met toeristen over een paar jaar! Ik vind het moeilijk!

  Beantwoorden

 • Martine Seton

  15 maart 2017 om 14:55

  De Emiraten en het must do Oman vinden de Iraanse stempel geen probleem. Bovendien kun je sinds november 2016 een tweede paspoort aanvragen ☺. Ik ben nu in Iran en we zijn binnen 24 uur door mensen uitgenodigd bij hun thuis te slapen en mee naar een Iraanse feestje waar het hoofddoekje af mocht

  Beantwoorden

 • Danique Aaftink

  15 maart 2017 om 17:27

  Iran is echt fan-tas-tisch! Was er zelf in 2014. Aanrader! Mensen zijn superlief. Heb er ook over geschreven en als je twijfelt om te gaan. Gewoon doen!http://www.reizendevegetarier.nl/iran/

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.