Wat kost 3 weken reizen door Iran?

Reismeisje 03 augustus 2016

Iran 1 GvdW 3578

Toen we naar Iran reisden, wist ik niet zo goed wat we qua kosten konden verwachten. Natuurlijk kom je een heel eind met de prijzen in Lonely Planet, maar in een land waar de inflatie maandelijks een absurd record vestigt en na tientallen jaren handelssancties langzaam worden opgeheven, heb je weinig aan een reisgids van een paar jaar oud...We zouden het moeten gaan ondervinden. En ondertussen een reële inschatting moeten maken, want al je geld voor Iran moet je cash mee het land binnen brengen. Nu onze reis door Iran er op zit, leek het me tijd voor een budgetoverzicht van een reis door het oud Perzische rijk!

Vliegtickets. Vliegen naar Iran hoeft niet heel duur te zijn. Sterker, als je in het laagseizoen naar Iran reist, kun je vaak een spotgoedkoop vliegticket boeken. Maar ja, dan moet je wel een gemiddelde temperatuur van 43 graden Celsius op de koop toe nemen Knipogen. Uit eigen ervaring kan ik je melden dat het eigenlijk best te doen is, maar als je de keus hebt zou ik toch voor het Iraanse voor- of najaar gaan. Het is er dan mooi groen en lekker warm in plaats van snoeiheet. Een retour vliegticket boek je in die seizoenen vanaf ongeveer €500-600 per persoon, rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Teheran.

Iran accommodaties GvdW 2856

Accommodaties. Je vindt in Iran geen die hard backpacker scene. Het toerisme is er sowieso pas sinds de afgelopen jaren echt serieuzer op gang gekomen, laat staan dat je er een uitgebreid aanbod aan hostels vindt...Toch vind je op de zogeheten klassieke route (die bijna elke toerist die voor het eerst door Iran reist volgt) een aantal leuke, traditionele hotelletjes die qua sfeer echt wat weg hebben van een gezellig hostel. Een double is bij dergelijke accommodaties niet extreem duur. Inclusief ontbijt en met eigen badkamer betaal je rond €30-35 per nacht. Als je voor een gedeelde badkamer kiest, zakt de prijs naar ongeveer €25 per double per nacht. 

Iran eten GvdW 3503

Eten & drinken. Van tevoren waren mijn verwachtingen van de Perzische keuken hoog! Ik ben dol op Libanees en Palestijns eten en verwachtte een soortgelijke keuken in Iran. Hoewel er zeker overeenkomsten zijn, viel dat toch een tikkeltje tegen...Ik heb zeker lekker gegeten in Iran, maar het was niet dat ik m'n vingers er bij af likte. Wat wel echt fan-tas-tisch is, zijn de prijzen van het eten en drinken Lachen. Seriously. Voor €10-12 kun je met z'n tweetjes heerlijk en uitgebreid eten inclusief een 1.5 liter fles water en thee met zoete dadels na. En als je voor een simpele kebab of hamburger on the go gaat, ben je voor €2-3 per persoon al klaar. Niet duur toch?

Transport. Het transport over land is in Iran prima geregeld. Tussen de grote steden rijden (grote) bussen en als je naar kleinere dorpjes of bijvoorbeeld de woestijn wilt, kun je gebruik maken van een van de vele taxi's. Het ligt een beetje aan welk traject je precies af legt en met welke busmaatschappij, maar over het algemeen betaal je rond €1-1.50 per uur in een lange afstand bus. Voor een taxi in de stad betaal je zo'n €2 voor een ritje van 10 minuutjes. Veel duurder natuurlijk, maar nog steeds niet de hoofdprijs. Tot slot zijn wij ook nog met de taxi in 2 dagen van Kerman naar Shiraz gereden; een tocht van ongeveer 8-9 uur in totaal die ons rond €100 kostte met z'n tweetjes.

Iran tours GvdW 3408

Tourtjes en entree. Alle moskeeën in Iran zijn vrij toegankelijk. Bij de shrines is het echter een ander verhaal. Over het algemeen kost de entree daar rond €3-5 per persoon. Idem voor musea, paleizen en tuinen. Al met al kunnen die kosten dan best wel op lopen dus. Tourtjes zijn daarentegen weer niet heel duur. Zo hebben wij een te gek uitstapje naar de woestijn en wat authentieke, kleine dorpjes gemaakt voor €45 met z'n tweetjes. En dan hadden we gedurende 9 uur onze eigen taxi en driver! Ik zou trouwens echt aanraden in Iran in elk geval een deel van je reis met een gids te reizen. Dat geeft zo veel meer achtergrond en kaders bij het bijzondere land dat Iran toch is. Echt de moeite!

Totale kosten. Al met al vonden we de totale kosten van onze reis door Iran nog erg meevallen. Aangezien we in het laagseizoen reisden was ons ticket met omgerekend €400 per persoon retour heel betaalbaar en hebben we verder ook geen grote uitgaven gedaan. In totaal zijn we voor 3 weken reizen door Iran op ongeveer €1700 per persoon uit gekomen. En dat is dan inclusief flink wat souvenirtjes en waterpijpen Knipogen. In totaal dus een kleine €2000 per persoon. Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt? Valt het tegen of mee?

@Midden-Oosten @Iran #Iran #budget #reizen

9 reacties

 • Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl

  03 augustus 2016 om 08:48

  Dat valt me wel mee eigenlijk, ik ben de laatste tijd veelal Afrika prijzen gewend haha. En eerlijk gezegd had ik geen idee wat Iran precies zou kosten, maar dit bedrag valt me mee ;-) Lijkt me een bijzondere ervaring!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl

   03 augustus 2016 om 09:25

   Ja, dat is het ook zeker. In vergelijking met Afrika valt dit reuze mee he?!

 • Wen

  03 augustus 2016 om 09:08

  Leuk om jouw ervaringen te lezen! Wij zijn in maart, tijdens het Iraans nieuwjaar in Iran geweest. Dan verschilt het toch wel een beetje. De tickets hebben we, toen nog met overstap voor 330 per persoon geboekt. De hotels waren iets duurder, en voller! Gemiddeld zo'n 50 a 55 euro voor een double, met eigen badkamer, en veel hotels zijn vol dan. Eten viel ons ook wat tegen, qua prijzen inderdaad niet! Tijdens No Ruz betaal je als toerist ook voor moskeeën, inderdaad zo'n 3-5 euro.

  Verder was het een fantastische ervaring! Als ik jouw foto's zie, was het tijdens No Ruz inderdaad heel veel drukker (met Iraniers). Op zich een leuke ervaring (meer contact met locals) maar soms ook wat jammer omdat je soms niet echt meer geniet van de plek waar je bent.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Wen

   03 augustus 2016 om 09:26

   Dank voor je aanvulling Wen! Super. Dan zie je inderdaad dat het seizoen dus wel erg uit maakt. Tja, voor beiden is wat te zeggen. No Ruz lijkt me ook weer erg bijzonder om mee te maken!

  • Diana Wen

   27 januari 2017 om 12:48

   wat leuk! wij gaan ook met now Ruz dit jaar. Ben erg benieuwd. We gaan vooral veel woestijn doen.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  03 augustus 2016 om 23:44

  Dat vind ik reuze meevallen! Zeker voor een land dat nog vrijwel off-the-beaten path ligt! Ha, maar ook al waren de kosten hoger uitgevallen, zou me dat niet weerhouden ooit Iran te bezoeken :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   04 augustus 2016 om 08:03

   Haha heel goed Dominique ;-)!

 • Jeroen

  04 augustus 2016 om 09:36

  Goed te doen. Zijn de kosten nog wat te drukken als alleen reizende? Of komt het dan juist weer net wat hoger uit omdat ook de taxi's etc alleen gedragen moeten worden?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   04 augustus 2016 om 19:19

   Ja een beetje wel ja, maar ik denk dat alleen accommodatie dan echt wat meer kost. Taxi, eten etc is echt verwaarloosbaar.

 • Denise

  11 augustus 2016 om 21:18

  Hebben jullie nog tips over hoe/waar je in contact kan komen met lokale gidsen? Wij willen ook erg graag naar Iran reizen en je tip om een gids te nemen trekt mij wel aan.

  Beantwoorden

  • Roelof Denise

   22 augustus 2016 om 00:28

   Hoi Denise, ik heb wel wat namen en nummers voor je. Weet niet of die gasten echt de hele reis met je mee willen maar je kan het ze altijd vragen. Interesse?

  • saba Denise

   12 januari 2017 om 15:11

   Lieve vrienden,
   Heb jij ook zin om jezelf of je familie te verassen in de meimaand? Wij zijn op zoek naar reizigers die zin heeft in 9-daagse reis met 1001 ervaring door Perzisch rijk op en rond door Iran om onze groep compleet te maken. Zie de link: http://www.reizennaariran.com/432879501
   * Wanneer? Vertrek vanaf 7of 8 mei vanaf Amsterdam, terugkomst 17 of 18 mei van Tehran.
   * Waar? Steden van Iran: Tehran, Kashan, Esfahan, Naien, Yazd, Shiraz, Persepolis,..
   Interesse gewekt? Stuur me een berichtje!
   U kunt contact opnemen met ons via:
   saba62@mail.ru
   saba.tavakoli@hotmail.com
   tel: 0031 625 285 883

 • Saba

  12 januari 2017 om 15:09

  Lieve vrienden,
  Heb jij ook zin om jezelf of je familie te verassen in de meimaand? Wij zijn op zoek naar reizigers die zin heeft in 9-daagse reis met 1001 ervaring door Perzisch rijk op en rond door Iran om onze groep compleet te maken. Zie de link: http://www.reizennaariran.com/432879501
  * Wanneer? Vertrek vanaf 7of 8 mei vanaf Amsterdam, terugkomst 17 of 18 mei van Tehran.
  * Waar? Steden van Iran: Tehran, Kashan, Esfahan, Naien, Yazd, Shiraz, Persepolis,..
  Interesse gewekt? Stuur me een berichtje!
  U kunt contact opnemen met ons via:
  saba62@mail.ru
  saba.tavakoli@hotmail.com
  tel: 0031 625 285 883

  Beantwoorden

 • TvG

  01 oktober 2017 om 10:09

  Valt niet tegen. Kan jij jouw reisschema mailen?

  Beantwoorden

 • Maud

  06 januari 2018 om 22:20

  Dat valt inderdaad mee! Je geeft aan dat het fijn is om deels met gids te reizen en dat kan ik me voorstellen met achtergrondinformatie etc. Heb jij deze gidsen steeds ter plekke geregeld? En dan zelf gezocht of via het hotel/andere connecties?

  Beantwoorden

 • Femke

  21 oktober 2021 om 13:35

  Ik vind het eigenlijk behoorlijk tegenvallen.
  Ik was samen met mijn man in Iran (in 2017) en vanaf het moment dat wij uit het vliegtuig stapten tot het moment dat wij de grens overstaken naar Azerbaijan werden we continu op handen en voeten gedragen door de fantastische Iraniërs, zonder er om te vragen! We werden praktisch overal uitgenodigd om te blijven slapen, eten of om mee naar familie(feesten) te gaan. Nee zeggen of vriendelijk afwijzen was not-done. We hebben hooguit 2 keer in een hotelletje geslapen en we hebben misschien 3 keer de tent in een parkje opgezet (dat is veilig én gratis en het je hebt leuke aanspraak zo :) Wij waren in totaal €300,- voor 3 weken kwijt en het grootste aandeel van dat geld is naar cadeautjes voor onze gastvrije Iranese vrienden (voor het leven!) gegaan.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.