Indonesië

Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Indonesië

Indonesië is een groot land. Je zult er daarom ook niet raar van te staan kijken dat dit land niet te vangen is in één klimaattabel. Daarom is er onderscheid gemaakt tussen Bali & Java en omliggende eilanden, Sumatra en Nieuw-Guinea en de Molukken. Over het algemeen reis je in Indonesië het beste in de maanden mei tot en met september.  De moesson heerst van december tot en met februari en maart. De beste reistijd voor Bali & Java is van april tot en met november. De temperatuur is goed en er valt weinig regen. De beste reistijd voor Sumatra en omliggende eilanden is van maart tot en met september. De temperatuur is het gehele jaar door ongeveer hetzelfde, alleen valt er in deze maanden wat minder neerslag. De beste reistijd voor Nieuw-Guinea en de Molukken is van maart tot en met november. Hoewel de temperatuur eigenlijk het hele jaar door vrij constant is, zo rond de 30 graden, valt er in deze maanden een stuk minder regen.

Java & Bali

Sumatra & omliggende eilanden

Nieuw-Guinea & de Molukken

Reisadvies

Indonesië is een overwegend veilig land om doorheen te reizen. Hiervoor geldt dan ook een positief reisadvies. Gebruik uiteraard wel je gezond verstand, net als in veel andere landen. Er geldt een veiligheidsrisico voor de regio’s Centraal-Sulawesi, Aceh en de Noord-Molukken. In de grotere steden van Nieuw-Guinea is het bovendien raadzaam niet alleen ‘s avonds de straat op te gaan. Trek je de binnenlanden in, dan is het verstandig een gids mee te nemen aangezien stammenoorlogen hier aan de orde van de dag zijn. Gebieden die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen zijn de regio’s Puncak Jaya en Timika. Aangezien de veiligheidssituatie in Indonesië snel kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het actuele reisadvies te checken.

Bekijk het actuele reisadvies voor Indonesië

Visa zaken

Voor Indonesië heb je als Nederlander vanaf midden 2015 geen visum meer nodig om Indonesië binnen te reizen. Dit visum wordt af gegeven voor 30 dagen, waarna je weer opnieuw een stempel moet gaan halen bij één van de immigratiekantoren (of je reist Indonesië uit en er opnieuw binnen, dan gaan de 30 dagen opnieuw in). Goed om te weten is dat de visumvrijstelling alleen wordt gegeven wanneer toeristen Indonesië binnenkomen via de luchthavens van Jakarta, Bali, Medan, Surabaya en Batam en de zeehavens van Tanjung Pinang, Batam en Riau. In de andere lucht- en zeehavens heb je wél een visum nodig, die je on arrival kunt krijgen.

Voor bepaalde regio’s in Nieuw-Guinea (denk aan de Baliem Vallei) moet je vooraf een extra permit aanvragen, soms bij het lokale politiebureau. Dit gaat over het algemeen vrij gemakkelijk. Neem zeker wat pasfoto's mee voor dit soort situaties.

Tip: één van de vereisten voor het verkrijgen van een visum, is het hebben van een ticket het land weer uit, welke is afgegeven binnen de termijn dat jouw visum afloopt. Zorg ervoor dat je dit ook kunt overleggen wanneer daarom wordt gevraagd. De ervaring is dat ze hier nog wel eens naar kunnen vragen. 

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Indonesië in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. 

Regel hier je vaccinaties voor Indonesië

Feestdagen & festivals

18 juni tot en met 17 juli Ramadan
18 juli tot en met 20 juli Suikerfeest
17 augustus Onafhankelijkheidsdag
23 september tot en met 26 september Offerfeest
15 oktober Islamitisch nieuwjaar
24 december Geboortedag Mohammed

Vliegtickets

Vliegen op Jakarta of Bali, twee van de meest populaire bestemmingen in Indonesië, kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. De vliegtijd bedraagt dan rond 14 uur. Een retourticket boek je vanaf ongeveer €470 per persoon retour. 

Bekijk hier de beste vliegtickets naar Indonesië

Wil je graag meerdere Indonesische eilanden bezoeken en zitten daar ook bestemmingen tussen die wat minder goed bereikbaar zijn? Dan kun je overwegen een georganiseerde reis te boeken. Het voordeel is dan dat veel praktische zaken, zoals vervoer, geregeld zijn. Shoestring is een voorbeeld van een organisatie die dergelijke reizen organiseert.

Bekijk hier het reisaanbod naar Indonesië van Shoestring

Dagbudget

Indonesië is een goedkoop land, vergelijkbaar met een groot deel van Zuidoost Azië. Een eenvoudig hotel boek je voor ongeveer €5. Eten doe je voor €1 á €2 per persoon per gerecht. Transport kost je vaak ook niet meer dan enkele euro’s. Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €25 - €35
Backpacker+ €€ €35 - €40

Shoestring - Indonesië

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.