Reistips voor prachtig Sulawesi

Reismeisje 29 augustus 2018

Vandaag is het weer eens tijd voor een gastblog. En wel van de reislustige Stefanie. Misschien kennen jullie haar nog wel van haar heerlijke artikelen over Texel en de Filipijnen. Stefanie heeft weer een práchtige reis gemaakt. Dit keer naar het Indonesische Sulawesi. Vandaag vertelt ze over wat deze reis met haar heeft gedaan én deelt ze een aantal reistips met je. Veel leesplezier!

Sulawesi 2

Door Stefanie de Wit ♥. Sulawesi. Misschien niet één van de eerste reisbestemmingen in Azië waar je aan denkt. Het heeft me verrast. Je wordt er ondergedompeld in een bijzondere, andere cultuur. De landschappen zijn er ongerept en puur. En avontuur is er volop te vinden!  Sulawesi stond vroeger ook wel bekend als 'Celebes'. Wat letterlijk vertaald betekent ´hard to reach´. Niet zonder reden, want je moet wel even de tijd nemen om door Sulawesi te reizen. Het is zeker geen bestemming om in een enorm tempo doorheen te reizen. Dat maakt het ook mooi. Benieuwd geworden naar wat Sulawesi verder zo te gek maakt voor mij? Ik deel mijn reistips met je. Vooral voor Zuid- en Midden-Sulawesi. 

Een goeie planning is soms het halve werk. Sulawesi staat bekend om haar lange afstanden. Maar hierdoor moet je je zeker niet laten afschrikken. Zo kun je gebruik maken van de publieke bussen, gedeelde taxi's (kijang), speed/public boten of de goedkope binnenlandse vluchten. De bewoners zijn onwijs behulpzaam, maar spreken slecht tot nauwelijks Engels. Daarom is wat voorbereiding vooraf niet geheel onmisbaarKnipogen. Ik maakte gebruik van alle bovenstaande transportmiddelen, wat mij uitstekend is bevallen. Reizen met de locals is natuurlijk altijd een pré. Maar als je iets luxer wilt reizen kan ik je mijn ervaring met het propellervliegtuigje van Wings Air ook zeker aanraden. Dat scheelt vijf uur in reistijd en is een fantastisch mooie ervaring. 

Laat je onderdompelen in de cultuur van de Toraja's. Wanneer je één voet op Sulawesi zet, hoor je vrij snel iets over het bijzondere bergdropje Rantepao. Waar een bijzonder volk woont genaamd de Toraja’s. De Toraja's wonen in het Tana Toraja gebied en houden er bijzondere leefgewoontes op na.

Opgroeien in Tana Toraja betekent op een bepaalde manier opgroeien met de dood. Op hun eigen manier.

Een overleden persoon in Tana Toraja zal namelijk niet zomaar worden begraven. De Toraja’s werken en leven voor hun ceremonies. Een ceremonie in Tana Toraja duurt een aantal dagen en zal eerder overkomen als een feestje dan iets verdrietigs. De Toraja's geloven dat de trap naar de hemel gemakkelijker te beklimmen zal zijn voor de overledene door het doden van buffels. Hoe meer buffels er gedood zullen worden, hoe gemakkelijker dit proces zal gaan. Deze buffels zijn niet goedkoop. Mensen sparen er lang voor. Dit kan soms jaren duren en de Toraja’s stellen daarom de officiële ceremonie vaak uit. Wanneer dit gebeurt zal de overledene bewaard moeten worden. Het lichaam krijgt dan een speciale behandeling. De persoon zal daarna naar een hanggraf, rotsgraf, huisgraf of boomgraf worden gebracht. De Toraja's geloven ook dat de persoon in kwestie nog niet echt dood is als hun ceremonie nog niet heeft plaats gevonden. Zij behandelen deze persoon dan ook nog of ze in leven zijn en brengen de overledene dan ook nog eten en offers. Wanneer de ceremonie plaats zal vinden zullen zij deze persoon opnieuw gaan eren en wakker schudden.

Naast deze bijzondere belevenissen waar ik nog veel meer over kan vertellen. Hebben de Toraja’s nog veel meer moois te bieden in hun gebied. Zoals hun prachtige traditionele huizen of de geweldig, mooie rijstvelden in het gebied van Batutumonga. Ik zou je aanraden een scooter te huren en te kiezen voor een lokale gids. Local Manda neemt je bijvoorbeeld mee op avontuur en geeft veel achterliggende informatie over de gewoontes, de mensen de graven en de prachtige plekjes. Haar mobiele nummer is: +6285255808460.

Sulawesi2

Zon, zee en chill modus. Sulawesi staat bekend om zijn prachtige onderwaterwereld. Die je vooral kan beleven in het noorden van Sulawesi bij Manado. Ik koos ervoor om de lange reis naar de Togean eilanden af te leggen om te eiland hoppen tussen de prachtige pareltjes van de Togean. Op de Togean eilanden kun je namelijk hele toffe duik- en snorkelspots vinden en tegelijkertijd genieten van de relax modus tussen de palmbomen en de witte zandstrandjes. Op de Togean eilanden vind je geen hotels, wifi of services en je moet het doen met een beperkt uren elektriciteit. Een bezoek aan deze eilandgroep vergeet je dus niet zomaar. Slapen en eten doe je bij de eigenaren van jouw gehuurde hutje met de paar andere toeristen op hun zo genoemde resorts. De Togean en Bajo bewoners zijn onwijs gastvrij en maken de allerlekkerste gerechte met hun beperkte producten. Tip: het eiland Malenge en slapen bij Sandy bay resort. 

Mijn beleving op Sulawesi was voor mij heel bijzonder en leerzaam! De cultuur is er ontzettend eigen en het geeft een andere kijk op het leven. Ik ben benieuwd of Sulawesi jou aanspreekt? 

@Azië @Indonesië #Azie #indonesie #sulawesi #reistips #backpacken #reizen

1 reactie

  • Pratiwi Kartika

    29 augustus 2018 om 09:58

    Ik heb over het groot feest van overleden persoon in Toraja gehoord. Maar ik wist niet over de Togean eilanden ondanks het feit dat ik Indonesisch ben. Op google zie ik dat de eilanden heel prachtig zijn. Hoe ik wil dat ik daarheen kan gaan!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.