Een jaar verder: de eerste verre reis

Reismeisje 10 maart 2021

Guatemala

Ik weet ‘t. De berichten zijn er nog niet echt naar… Om weer serieus een verre reis te gaan plannen. En laat me vooral ook benadrukken dat het weer kunnen reizen volstrekt ondergeschikt is aan wat er sinds een jaar gaande is. Natuurlijk is dat zo. Tegelijkertijd is reizen mijn grootste passie én bedrijf. Het is een onderdeel van wie ik ben en van hoe ik mijn leven het allerliefste inricht. Onze laatste reis samen naar het buitenland is nu 15 maanden geleden. Begin december 2019 maakten we een roadtrip door Schotland. We leerden Edinburgh kennen en ontdekten de Schotse Hooglanden. Prachtigs was ’t en dat smaakte zeker naar meer! Eind februari 2020 ben ik zelf nog 5 dagen gaan wintersporten in Oostenrijk. Een jaarlijks tripje met mijn vader. Ik herinner me dat er toen zeker al over corona werd gesproken, maar daar was ook alles mee gezegd. Op dat moment niet wetende dat het nog geen maand zou duren of de boel ging op slot. Onvoorstelbaar hoe snel dat is gegaan!

En nu zitten we al weer een jaar lang in deze situatie. Die er nog steeds niet echt beter op wordt. Gelukkig gloort er wel licht aan het einde van de tunnel. Hoezeer ik afgelopen jaar ook heb genoten van Nederland. We hebben zó veel mooie plekken in ons eigen mooie land ontdekt! Dat was nooit gebeurt als we gewoon hadden kunnen reizen. In die zin vind ik het ook wel iets moois hebben; de focus die ineens naar dichterbij huis verschoof.

Reis kriebels

En toch… Toch begint het sinds een maand of twee bij mij wel écht te kriebelen! En ik weet dat ik niet de enige ben Knipogen. Ik heb gewoon zó’n zin om onder gedompeld te worden in een totaal nieuwe cultuur. Lokale gerechtjes te eten bij straatstalletjes. Vanuit je hangmat te proosten met andere reizigers. Wakker te worden met het geluid van brulapen op de achtergrond. Te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft! Geen idee wanneer dit weer echt kan. Dat weet niemand. Maar ik ben een positief mens en hoop dat we ergens dit najaar weer een mooie, verre reis kunnen maken.

Deze week had ik ’t er met Maurice over en voor het eerst kregen we ook echt weer zin om concreet te worden. Verder te gaan dan alleen maar vaag dromen. Dus: we keken naar de beste reistijd, welke bestemmingen nog op onze bucketlist staan en waar we voor zo’n eerste reis het meeste zin in hebben qua natuur en cultuur. We kwamen al snel uit op Azië. Enerzijds omdat ik dat gewoon altijd fijn en leuk reizen vind, anderzijds omdat dit een continent is waar Maurice nog niet geweest is én waar hij heel nieuwsgierig naar is. Één en één is twee.

Nu is Azië natuurlijk groot. En zijn de landen onderling ook weer totaal verschillend. Toch was het voor ons niet moeilijk te kiezen. Maleisië en Indonesië. Die combinatie moet het gaan worden. Maleisië voornamelijk vanwege Maleisisch Borneo en de prachtige oerang oetangs die daar in het wild leven. En Indonesië omdat ik dat zelf ook nauwelijks ken. We denken aan Flores, Java, de kleine Soenda eilanden en Bali. Qua reisseizoen zou het najaar daar ook perfect zijn; prima weer en niet enorm hoogseizoen. Een combinatie van weelderige natuur, inheemse cultuur, mooie strandjes, prachtig onderwater leven en de heerlijke Indonesische keuken. Wat wil een mens nog meer Lachen?!

Gaat het echt zo zijn? Ik weet ’t niet. Maar nogmaals, ik heb goede hoop. En ik merk dat het benoemen van concrete bestemmingen, me gewoon al heel veel plezier geeft. Voorpret heb ik er van. Ik hoop dat dit voor jou als reisliefhebber ook geldt. Dat je kunt genieten van het dromen en de voorpret. Juist in deze tijden.

Mocht jij tips hebben voor de specifieke eilanden die wij in gedachten hebben, superleuk! Laat het me weten in de comments!

@Azië @Indonesië @Maleisie #maleisië #borneo #indonesië #bali

2 reacties

 • Esther

  10 maart 2021 om 10:31

  Vooral komodo, Rinca en Padar niet overslaan! Je kunt prachtig duiken in de komodo archipel en prachtig snorkelen bij padar. Ook kun je op Padar een korte hike naar boven maken en dan heb je een geweldige view over het hele eiland bij zonsondergang. Zorg dat je er al smiddags bent, de aanlegplaats voor die hike is namelijk waar je echt moet snorkelen. Ik heb veel gesnorkeld maar zo mooi als daar nog nooit gezien. En natuurlijk kun je op Komodo en Rinca de komodovaranen ontmoeten. Dat is op Rinca bijzonderder dan op Komodo omdat op Komodo ook mensen leven. De varanen zijn daardoor wat "tammer" maar dan zie je ze wel beter... Verder vond ik Flores echt een geweldig eiland. Het is totaal nog niet toeristisch en de mensen ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ik heb op Lombok de Rinjani trekking gedaan. Het is zeker gaaf om mee te maken maar onderschat het niet... Dat heb ik wel gedaan en ik ben echt tot het gaatje gegaan en moest echt op m'n tandvlees naar boven. Mijn tip is dus om echt ervoor te trainen. Topfitte fitness types huppelden mij vrolijk voorbij haha. Heel veel plezier met de voorpret. Ik hoop ook snel weer weg te kunnen...

  Beantwoorden

 • Emma

  09 april 2021 om 06:15

  Het duurt ook veel te lang :( ik heb een surf en yoga retreat op Bali. www.pelanbali.com, zou super tof zijn zodra het weer mag. Ook heb ik een kookboek geschreven shop.pelanbali.com met allemaal lekker indonesische gerechten. Dan kan je indonesie alvast een beetje in huis halen ;) en het fijn is, de gehele opbrengst van t boek gaat naar de locale bevolking hier op Bali die t nu zoo hard nodig hebben ❤

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.