West Drenthe: tips voor een vakantie in eigen land

Reismeisje 16 juni 2021

Drenthe

Vorige week schreef ik een uitgebreid artikel over de Koloniën van Weldadigheid. We bezochten er twee van in het mooie Drenthe: Frederiksoord en Veenhuizen. Beiden koloniën die in de 19de eeuw zijn gesticht. Zoals ik vorige week dus al even deelde, waren we echt enorm onder de indruk van dit verhaal. Ongelofelijk dat dit een geschiedenis is, waar we niet standaard op school over leren! Maar los van die geschiedenis alleen, waren we ook super verrast door de provincie Drenthe. Het was, tot dat moment, één van de provincies die ik het minst goed kende en ik had er ook niet een specifiek beeld bij. Nu wel! En dat beeld is erg positief kan ik je vertellen Knipogen. Vandaag neem ik je graag mee naar Drenthe en wat er nog meer te doen en te zien valt in het gebied van de Koloniën van Weldadigheid.

Verblijf in Doldersum

Misschien heb je er wel eens van gehoord: het Drents-Friese Wold. Na de Hoge Veluwe is dit het grootste aangesloten bosgebied dat we in Nederland hebben. Je vindt er heide, prachtige vennetjes, zandverstuivingen en natuurlijk dichtbegroeid bos. Een prachtig gebied! En zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe. Tijdens de vier dagen die wij in Drenthe waren, brachten we er een volle dag door en verbleven we in het dorpje Doldersum. Een typisch esdorp, midden tussen de akkers en bossen.

Grenzeloos

Wat ons verblijf hier zo super maakte, was de accommodatie waar we verbleven: Grenzeloos. Ooit gestart als restaurant en later zijn daar mooie kamers in een traditionele boerderij bij gekomen. Wij verbleven in één van die kamers op de begane grond, inclusief eigen terras en met een prachtig uitzicht over het weiland.

Grenzeloos restaurant

Bij het restaurant van Grenzeloos kun je ook nog eens heerlijk eten! Zowel lunch als diner hebben we daar op het terras gegeten en beiden waren zalig. Wat Grenzeloos extra bijzonder maakt is, dat het een familiebedrijf is wat met ontzettend veel passie en persoonlijke aandacht wordt gerund. Eigenaren Eduard en Hellen doen er echt alles aan om je verblijf zo heerlijk mogelijk te maken. Je merkt: wij vinden Grenzeloos echt een enorme aanrader en gaan zeker nog eens terug Lachen!

Drenthe heide

Wandelen in het Drents-Friese Wold

Terug naar het Drents-Friese Wold Knipogen. We waren er één keer eerder geweest, maar toen hebben we de volle pracht van dit gebied niet gezien. Nu hebben we er een prachtige wandeling gemaakt van ongeveer 15 kilometer: de zogeheten ‘over het turf van Vrouwenveld’ wandeling. Officieel trouwens 13 kilometer, maar wij hebben een kleine omweg gelopen. Je kunt deze route starten vanaf Grenzeloos in Doldersum. Via bossen loop je naar het dorpje Zorgvlied, om vanaf daar via moerassen en heide terug te wandelen naar Doldersum.

Schotse hooglander

Onderweg kom je waarschijnlijk Schotse Hooglanders tegen én je vindt op de heide een uitkijktoren vanwaar je prachtig weg kunt kijken. Mocht je deze wandeling willen doen: loop vanaf de parkeerplaats bij Grenzeloos rechts naar het bos en volg vanaf dat punt de blauwe bordjes met ‘over het turf van Vrouwenveld’. Een enorme aanrader!

Veenhuizen2

Bezoek aan Veenhuizen

Op een half uurtje rijden van Doldersum, vind je Veenhuizen. In het vorige artikel heb ik al uitgebreid geschreven over geschiedenis van deze kolonie. Strafkolonie om precies te zijn. Ooit bedoeld voor de opvang van 4.000 wezen in Nederland, maar dat liep anders. Veenhuizen werd namelijk een afgesloten kolonie waar raddraaiers naar toe werden gebracht. In eerste instantie was het nog geen echte gevangenis (al mochten ze Veenhuizen niet verlaten), dat werd het al snel wel toen Veenhuizen in handen kwam van justitie. Veenhuizen was decennia lang afgesloten van de buitenwereld en zou tot maar liefst 1984 een geheel eigen wereld blijven.

Tijdens ons verblijf in Veenhuizen, spraken we met gids Peter. Hij is zelf op zijn vijfde in Veenhuizen komen wonen en heeft veel bewuste herinneringen aan zijn jeugd in deze afgesloten kolonie. Ook heeft hij, net als veel ‘kolonisten’, in de gevangenissen van Veenhuizen gewerkt. Hij kan er superleuk en interessant over vertellen! Ons bezoek aan het gevangenismuseum was al interessant, maar de verhalen van Peter gaf dat alles nog meer kleur. Mocht je ooit in de buurt zijn: ga wandelen en praten met gids Peter. Je vindt hier meer info.

Maallust complex

Wat ik je verder écht aanraad om in Veenhuizen te doen, is een bezoekje brengen aan het Maallust complex. Als je daar rond loopt, voelt het bijna alsof je in een stukje oude DDR staat. Het doet Oost Berlijns aan. Rauw, industrieel. Bij het Maallust complex vind je drie leuke dingen om te doen en te ervaren:

Maallust

#1 Bierbrouwerij Maallust. Hier word daadwerkelijk eigen bier gebrouwen, in allerlei varianten en smaken. Wij hebben hier een superleuke bierproeverij gedaan. Aanrader!

Piepers en Paupers

#2 Piepers & Paupers. Gevestigd in de oude molen, vind je dit bijzondere concept: een kwalitatief, chique snack restaurantje. Ik kan het niet anders omschrijven. Je kunt hier mega verse én lekkere friet eten, de meest uiteenlopende kroketten krijgen en bijzondere sapjes drinken. Ontzettend leuk gedaan! En alles met lokale ingrediënten.

Kaaslust2

#3 Kaaslust. Een kaasmakerij om de driehoek hier af te maken. Klein en heel authentiek. De kaasjes zijn heel lekker en origineel. Aanrader om te combineren met je biertje van Maallust!

Ik denk dat wel duidelijk is dat we ontzettend van Drenthe hebben genoten Lachen! Van de historie, cultuur, natuur en het heerlijke eten en drinken. Mocht je nog op zoek zijn naar een fijne bestemming in Nederland, ik kan je dit gebied meer dan aanraden!

#nederland #Drenthe #Weekendje weg #Koloniën van Weldadigheid

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.