Weg dromen bij reizen als je niet kunt reizen

Reismeisje 22 september 2020

Reizen3

Laatst postte ik er al iets over op Instagram. Over mijn verlangen naar het reizen. Verre reizen. Naar bestemmingen waar de cultuur écht anders is. Net als de landschappen, de mensen en het eten. Begrijp me niet verkeerd: Europa is prachtig en ik geniet dit jaar ook maximaal van Nederland. Dat is alleen anders. Anders dan die verre, exotische bestemmingen. Ondertussen begin ik daar dus echt naar te verlangen en te zien aan de reacties op die Instagram post, ben ik niet de enige. Het zal zeker nog wel een poosje duren voor het weer kan. Voor het weer goed voelt. Misschien zal dat wel pas halverwege volgend jaar zo zijn. Het is wat het is. Tot die tijd geniet ik van de herinneringen die ik heb, inspirerende reisboeken en bestemmingen die nog in het verschiet liggen. Voor mij een manier op weg te dromen bij reizen, als je fysiek niet reizen kunt. In dit artikel deel ik mijn favorieten met je!

India3

Herinneringen aan reizen

Ik weet niet hoe jij dat ervaart, maar voor mij gaat een reis soms nóg meer leven als ik al lang en breed thuis ben. Zeker bij landen als India, Papoea Nieuw Guinea en Guatemala heb ik dat zo ervaren. Enerzijds heeft dat te maken met alle indrukken die ik dan op doe. Een bestemming als India is bijvoorbeeld zó overweldigend voor letterlijk al je zintuigen, dat het bijna onmogelijk is om dat allemaal in het moment zelf te ervaren. Al die vreemde geuren, exotische smaken, constante geluiden en waanzinnige kleuren zijn geweldig, maar kunnen ook erg heftig zijn. Bij dat soort reizen, beleef ik een bestemming thuis pas echt compleet. Dan speelt de film weer af en kan ik echt genieten van mijn herinneringen aan die reis. Anderzijds heeft het meer beleven van een bestemming als ik eenmaal thuis ben, ook te maken met het tempo waarin ik (in het verleden) reisde. Dat lag hoog. Zo veel mogelijk willen zien en doen in maximaal een paar weken tijd. Soms meerdere landen ook. Ik merkte vaak dat ik nog op plek A was mentaal, terwijl we al op de vierde stop waren bijvoorbeeld. Thuis zag ik dan de foto’s van die reis en kon ik soms echt denken: ‘oh ja, dat hebben we ook nog gedaan!’. Ook al heb ik dit jaar, net als velen, nog geen enkele verre reis gemaakt, ik put wél maximaal uit al die reisherinneringen die ik heb. Ik bekijk foto’s, filmpjes en schrijf natuurlijk veel over reizen. Reismeisje is in die zin ook echt een cadeautje. Steeds weer een trip down memory lane Knipogen. Wat verder echt een aanrader is om je reizen mooi vast te leggen en daar ook nadien nog veel plezier aan te beleven, is Travel Diaries; een dagboek van je reizen op basis van foto’s, teksten en kaarten, die je gemakkelijk via een app maakt. Juist in deze tijd superleuk om mee bezig te zijn!

Lees hier meer over het maken van jouw eigen reisdagboek

Inspirerende reisboeken

Een ander iets wat ik zeker de afgelopen maanden weer meer ben gaan doen, is reisboeken lezen. Avontuurlijke verhalen van mensen die een prachtige reis hebben gemaakt, boeken vol bijzondere reisroutes en specifieke bestemmingen waar ik in geïnteresseerd ben. Ik vind het heerlijk daarin weg te dromen! Ik zet een aantal van mijn favorieten voor je op een rijtje:

Als je dit boek nog niet hebt gelezen en je leest wél dit blog, mis je iets. Serieus. Dit is zo’n prachtig verhaal! En waargebeurd. Het gaat over een jonge vrouw, Cheryl, die onwijs veel heeft meegemaakt en besluit om met een rugzak op een tocht van 1.700 km te gaan lopen. In Amerika. Echt een prachtig verhaal!

Ken je die foto van het Afghaanse meisje met de indringende, prachtig groene ogen? Dat is een foto van Steve McCurry. Deze man maakt echt ongelofelijk mooie foto’s in de meest afgelegen gebieden ter wereld. Dit boek bevat zijn meest bijzondere, iconische foto’s. Echt een prachtboek om te hebben en steeds opnieuw doorheen te bladeren!

Tja, Lonely Planet kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Ze hebben superveel titels uitgebracht over allerlei bestemmingen en typen reizen. Deze is mijn favoriet, omdat dit boek vól staat met compleet verschillende bestemmingen. Heerlijk om bij weg te dromen!

Roadtrips. Ik houd er van! En dit is één van mijn favoriete boeken over roadtrips. Het is toegespitst op reizen met een campertje, maar ook zonder die camper kun je hier heel fijne inspiratie uit halen. Een aanrader!

Dit is toch zo’n leuk boek. Heel duidelijk geschreven vanuit eigen ervaringen en vol met tips. Alles met een knipoog. Als je van avontuurlijk reizen houdt, is dit een aanrader!

facebook adv. reismeisje

Wist je trouwens dat ik zelf ook een e-book heb geschreven over de wereldreis die ik heb gemaakt? Hierin deel ik van alles over de voorbereiding van een wereldreis, reisroutes, budgetten, verzekeringen en waar je aan moet denken bij terugkomst. Alles op basis van mijn eigen ervaringen. Mocht je plannen hebben om langer te gaan reizen binnen nu en twee jaar, vind je hierin alles wat je moet weten Lachen.

 ☛ Bekijk hier mijn e-book

Reismagazines

Reizen die in het verschiet liggen

Waar ik ook veel plezier uit haal, is nadenken over de reizen die nog in het verschiet liggen. Dit jaar stonden eigenlijk Maleisië, Borneo en de Azoren op de planning qua wat verdere bestemmingen. Maleisië en Borneo schuiven we sowieso door naar volgend jaar. Er van uitgaande dat het reizen dan weer kan, gaan we daar zeker heen! Verder hebben we een droom om de Caribische string aan eilandjes te bezoeken. Ik ben zelf op Trinidad & Tobago geweest en Maurice op Cuba. Maar dat is het dan ook wel. De minder bekende eilanden als Dominica, Guadeloupe en Matinique lijken ons geweldig! Eilandhoppen door die regio vanaf Florida tot aan de kust van Zuid-Amerika is zeker wat op ons lijstje staat. En Maurice zou, tot slot, erg graag naar India reizen in combinatie met de Malediven en wellicht Sri Lanka. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen Knipogen. Dit is ook een reis, waar we samen heerlijk over kunnen kletsen en bij weg kunnen dromen.

Op deze manier geef ik invulling aan mijn honger naar reizen. Het is natuurlijk niet the real deal, maar het helpt wel. Ik ben heel benieuwd hoe jij hier mee om gaat; wat doe jij om weg te dromen bij reizen in een tijd waarin je fysiek niet kunt reizen?

NOVASOL Vakantiehuizen in Nederland

#reizen #Inspiratie

1 reactie

  • Ralf Senden

    22 september 2020 om 16:15

    Jammer dat het boek "Verliefd op Nederland" van Roëll de Ram niet uitgelicht wordt. Dit is zeker een aanrader met prachtige foto's.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.