Watertips op reis

Reismeisje 06 juli 2013

Water tips

Op vrijwel alle ver-weg-bestemmingen is ’t water uit de kraan niet te drinken. Ook al zegt de receptioniste van je toch redelijk schone hotelletje dat je met een gerust hart kunt lurken aan de kraan; ik zou ’t niet doen. Voor je ’t weet word je badend in het zweet wakker, moet je een sprintje trekken naar de niet zo hygiënische toiletpot (als die er al is ;-)) en lig je met een beetje pech een paar dagen rillerig op bed. Beter niet doen en voorkomen dus. Hier wat tips voor je dagelijkse vochtinname waarbij je in elk geval verzekert bent van ‘fris’ water.

Boil it up! De simpelste en nog steeds meest effectieve manier van desinfecteren: je water koken. Dus eigenlijk kun je ’t beste eigen gemaakte thee of koffie drinken ;-). Als je elektriciteit hebt is een dompelaar ’t handigste: een soort verwarmingselementje dat je rechtop in een beker kunt plaatsen. Neemt bijna geen ruimte in, weegt niets en kan soms echt uitkomst bieden. Vergeet dus niet wat theezakjes, cup-a-soup en een wereldstekker mee te nemen.

Filteren. Filteren kan op verschillende manieren. Je hebt bijvoorbeeld speciale rietjes met een filter er in, maar ook filtratie op basis van UV straling. Klinkt wat vreemd en dat is ’t eigenlijk ook. Op reis door Ethiopië hadden we zo’n UV lampje mee. Eerlijk gezegd hebben we ‘m nauwelijks gebruikt, omdat ’t een beetje een onding is. Zo’n rietje kan echter soms wel handig zijn, al blijft dit niet 100% save en is dit niet geschikt voor grote hoeveelheden water.

Voeg wat chemie toe. Bij outdoor zaken kun je speciale waterzuiveringstabletten kopen. Het jodium in deze pillen zorgt er voor dat je water gezuiverd wordt. Kanttekening: je drankje gaat er ook wat gekkig van smaken ;-).

Fles voor fles. Toch de methode die ik ’t meeste toepas: gewoon losse flessen mineraalwater kopen. Het is wel wat gezeul, maar in veel landen kost een litertje mineraalwater je niet meer dan €0.30. Veel particulieren verkopen ook gewoon flessen water die je prima kunt kopen. Let wel altijd goed op dat de fles ongeopend is!! Sommige mensen proberen er een slaatje uit te slaan en vullen gebruikte flessen met, inderdaad: vies water. Koop dus altijd flessen mineraalwater die een verzegelde dop hebben!

Nog wat extra tips. Met het drinken van schoon water alleen ben je er helaas niet. Water wordt natuurlijk ook voor en in heel veel andere dingen gebruikt. Dus let goed op met de volgende dingen: eet geen sla of andere rauwe groenten (wordt veelal gewassen met kraanwater), bestel je cola’tje expliciet zonder ijs, laat (water-)ijs links liggen (ook in de roomijs varianten plempen ze vaak water), eet alleen fruit dat geschild is en was je handen altijd met schoon water.

#reizen #Gezondheid

1 reactie

  • Gerben van der Waals

    09 juli 2013 om 09:52

    Hier nog een tip: koop een hervulbare fles. Hierin kun je water meenemen dat je zelf hebt gesteriliseerd. In sommige landen kun je deze flessen ook gewoon laten bijvullen. Is een stuk beter voor het milieu dan al die lege flessen die je op een dag weg gooit.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.