Malariapillen slikken of niet?

Reismeisje 14 november 2013

Malaria 1

Als je wel eens naar tropisch gebied bent afgereisd, ben je vast bekend met namen als Malarone en Lariam. Klinkt misschien als een fijn dorpje in ’t regenwoud ;-), maar in werkelijkheid zijn dit twee van de varianten malariapillen die je kunt slikken. Kunt inderdaad, want je hebt natuurlijk altijd een eigen keuze. De meeste mensen slikken zonder pardon de pillen die de GGD voor schrijft en dat is helemaal prima. Toch heb ik wel eens de keuze gemaakt geen malariapillen te slikken, ondanks een ander advies van diezelfde GGD. Dat had alles te maken met de bestemming (Azië), hoogte (merendeel +2.500 meter) en voorzorgsmaatregelen (daarover later meer ;-)). Wat zeker ook mee speelde was mijn eerdere ervaring met Lariam. Die was op z’n zachtst gezegd niet zo positief…Nog los van het gedoe dat je 3 weken vóór je reis moet starten en door moet gaan tot 4 weken er na, werd ik er echt niet blij van. Ik kreeg nare dromen, zweetaanvallen en voelde me gewoon echt niet lekker in mijn vel. Het is wel bekend dat Lariam deze bijwerkingen kan hebben, maar hé: beter wat bijwerkingen dan malaria op lopen natuurlijk. Hoe meer ik echter van de wereld zag, hoe vaker ik ook mensen sprak die er bewust voor kozen die gekke rotzooi niet te slikken. Dat heeft mij aan het denken gezet en uiteindelijk doen besluiten niet zo maar standaard malariapillen te slikken, omdat ’t risico voor mij soms gewoon niet op weegt tegen wat die pillen met me doen. Wist je bijvoorbeeld ook dat malariapillen je niet 100% bescherming bieden? Ik kies er inmiddels voor me goed in ’t gebied te verdiepen, met mijn huisarts te overleggen en extra goed voorbereid op reis te gaan. Wat je ook doet: laat je goed informeren, zet alles op een rijtje en maak dan je eigen keuze. Ga jij binnenkort naar tropisch gebied en twijfel je over malariapillen? Denk dan aan de volgende dingen.

Malariagebied news-medical.net

Azië is geen Azië. Zoals je op bovenstaand kaartje van news-medical.net kunt zien, is er nogal wat verschil tussen continenten, landen en zelfs provincies qua voor komen van de malariamug. Je kunt in veel gevallen dan ook niet zeggen: ik ga op reis naar India en dus heb ik malariapillen nodig. Tijdens mijn laatste reis een paar weken geleden heb ik ook geen malariapillen genomen, terwijl je op basis van de standaard kaartjes wel zou denken dat dit nodig is in India. Het heeft ook veel te maken met waar je exact naar toe gaat. Reis je bijvoorbeeld veelal op hoogte, dus boven 2.500 meter? Daar overleeft de malariamug niet. Reis je vooral van stad naar stad in Azië of Zuid-Amerika? De variant die daar voor komt, houdt niet zo van de grote stad. Zo zijn er tal van vragen die je van tevoren kunt beantwoorden op basis van je exacte bestemming, vóór je hoeft te beslissen of je malariapillen wilt slikken.

Verschillende typen. Malaria is geen malaria. Wist je dat er 4 verschillende malariamuggen zijn? Voor ons is de tropische variant het meest gevaarlijk. Het meeste risico op een gevaarlijke beet loop je ten Zuiden van de Sahara in Afrika en de Oostelijke eilanden van Indonesië (Papoea en zo). Ik zou ook zeker van tevoren uitzoeken welk type mug of parasiet er exact leeft in ’t gebied waar je heen gaat. Zelf zou ik bijvoorbeeld vele malen minder twijfelen over het nemen van malariapillen als ik naar Zuidelijk Afrika zou reizen dan dat ik zou doen als ik naar Azië zou gaan.

Lees je in. Mocht je beslissen geen malariapillen te slikken; lees je dan echt goed in! Weet wat de eerste symptomen zijn en zorg dat je bij enige twijfel over besmetting naar de eerste beste dokter stapt. Dit laatste is natuurlijk niet altijd makkelijk. Ik zie mezelf nog zo in een dorpje in Ethiopië rond rennen, omdat mijn vriend ineens vreemde koortsaanvallen had en ik dus bang was dat hij malaria had. Gelukkig bleek het niet zo te zijn, maar zorg dat je in zo’n geval lawaai maakt zeg maar. Er zijn altijd mensen die je verder kunnen helpen; wacht in elk geval niet af.

Bereid je tot in de puntjes voor! Misschien wel het allerbelangrijkste als je beslist geen malariapillen te slikken: neem voorzorgsmaatregelen. Koop een goede, geïmpregneerde klamboe die je ook echt gebruikt, neem voldoende anti-muggen spray MET DEET mee en bedek ’s avonds altijd je armen en benen. Het lijkt zo simpel, maar je denkt al snel eventjes: ach, laat die klamboe vanavond maar zitten. Niet doen! Bij Tropenreisartikelen kun je superveel handige klamboes kopen, die lichtgewicht zijn, makkelijk op te vouwen en geïmpregneerd om muggen extra af te stoten ;-).

Wat heeft jouw voorkeur: malariapillen slikken of niet??

#reizen #Azie #Afrika #reistips #backpacke #malaria

8 reacties

  • Chantal

    14 november 2013 om 09:40

    Ik ben er ook geen fan van, maar ik doe het wel als de GGD het adviseert. Gewoon omdat ik echt alles doe om te voorkomen dat ik ziek word tijdens het reizen... Slik eigenlijk altijd Malarone en daar heb ik gelukkig weinig last van, bij Lariam was ik elke dag kotsmisselijk en duizelig. Geloof mij, dan heb je echt geen fijne vakantie ;-)

    Beantwoorden

  • Debby

    14 november 2013 om 10:13

    Lastig. Heb nu malarone pillen gekocht, maar vriendin van mij van wie ik ze overgekocht heb heeft ze dus niet gebruikt. Maar toen ik dat bij de GGD zei zei ze, natuurlijk, die mensen die daar wonen hebben daar niet zo'n last van! Denk dat ik het maar gewoon ga doen in bepaald gebied dan..

    Beantwoorden

    • Reismeisje Debby

      14 november 2013 om 11:36

      Kan ik me voorstellen...Zeker als 't de eerste keer is.

  • Michel

    14 november 2013 om 11:50

    Als ik ze voorgeschreven krijg is het altijd malarone. Daar heb ik zelf nog nooit last van gehad (oh ja, je moet ze niet op nuchtere maag slikken: daar word je niet vrolijk van... persoonlijke ervaring). Malarone is duur maar vaak dekt je verzekering het grootste deel van de kosten. Voor mij geldt dat, ondanks dat ik me insmeer met DEET ik toch nog wordt gestoken. In de meeste Aziatische landen zijn temperatuur en luchtvochtigheid zo hoog dat ik de DEET zo weer uitzweet. De mugjes lijken sowieso behoorlijk gek op mij, alhoewel de liefde wat dat betreft wel van 1 kant komt ;-) Vandaar dat ik die rommel maar inneem (bij vakanties op hoogte niet trouwens) :/
    Voor DEET schijnt inmiddels ook een wat gematigder net zo werkzame variant te zijn :-)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Michel

      14 november 2013 om 13:10

      Hm, in jouw geval kan ik 't me voorstellen ja. DEET is trouwens ook vies plakspul ;-), maar ja, je moet iets he.

  • Linda

    14 november 2013 om 13:26

    Goed dat je dit aankaart! Ik ben knap beroerd geweest van Malerone. De keer erna zonder pillen gereisd en dat ging prima!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Linda

      14 november 2013 om 13:38

      Ja, je hoort het echt vaker he. Het is een afweging die je zelf moet maken o.b.v. de bestemming, maar ik neig als het enigszins kan ook echt naar zonder.

  • Linda

    14 november 2013 om 14:19

    Ik had inderdaad wel goed uitgezocht of het enigszins kon, da's wel goed om erbij te vermelden. Plus dat het advies per GGD kan verschillen, zelfonderzoek is echt van belang. :-)

    Beantwoorden

  • Annika

    14 november 2013 om 19:39

    Ik heb er ook bewust voor gekozen ze niet te slikken. Gewoon omdat ik daar alleen ben en banger ben voor wat het psychisch met mij doet dan dat ik daadwerkelijk malaria krijg. En wat jij zegt, ik heb me goed ingelezen over welke signalen er zijn, mocht ik malaria hebben.

    Beantwoorden

  • Oeganda en malaria | Reismeisje

    11 april 2014 om 06:50

    […] schreef al eerder een lichtelijk kritisch artikel over het gebruik van malariapillen op reis. Als ’t even kan laat ik ze links liggen. Zeker als ik […]

    Beantwoorden

  • Caroline

    17 april 2016 om 14:33

    Hoi! Wat een leuke blog heb jij :) Half mei gaan mijn zusje en ik voor 2 weken naar Nicaragua en twijfelen of we malariapillen moeten innemen om de redenen die jij ook in je blog omschrijft. Nu ben ik benieuwd wat jij zelf gedaan hebt in Nicaragua? GGD schrijft in het zuiden gewoon anti-muggenmaatregelen voor maar voor Lèon wel malaria (en wij zullen waarschijnlijk maar 2-3 nachten in Lèon verblijven) Alvast bedankt!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.