Tips om NIET ziek te worden van eten op reis

04 november 2014

Eten in de het buitenland; voor de één is het een belangrijk onderdeel van een reis, voor de ander pure noodzaak. Maar hoe je er ook tegen aan kijkt, eten in het buitenland moet je op reis ;-) . En natuurlijk maakt het veel uit in welk land je bent. Hoewel smaken verschillen, zijn de meeste mensen het er wel over eens dat Zuidoost Azië toch wel bij uitstek geschikt is om lekker te eten. Midden Amerika wordt daarentegen weer gekenmerkt door bonen met rijst en in Afrika kan het nog wel eens een poosje duren wanneer je je bordje eten geserveerd krijgt. Naast de gebruikelijke tips van het niveau GGD (geen lokaal water drinken, was of schil het fruit wat je koopt en ga zo maar even door), zet ik vandaag een aantal nuttige tips op een rijtje om zonder al teveel problemen lekker te kunnen eten op reis.

Written by Gerben

Maak het niet al te gek.
Natuurlijk is het proeven van vreemde, exotische gerechten onderdeel van de culinaire ervaring in het buitenland. En dat moet je ook vooral doen, dat verrijkt het reizen alleen maar. Maar voor sommigen met een niet al te sterke maag is het misschien beter om het niet té gek te maken. Ondanks dat het er soms erg lekker uit ziet. Het eten van een klein schildpadje zoals je hierboven kunt zien,  is niet voor iedereen weggelegd. Nog los van het feit dat ik dit ook echt vreselijk vind...


Eten tips 2

Straatstalletje of niet.
Sommige mensen eten overal. Of het nou een luxe restaurant is of een sloeberig straatstalletje. En anderen, zoals ook Wendy ;-) , hebben een erg zwakke maag. Daarom is het handig in te schatten onder welke categorie jij valt. Zelf eet ik eigenlijk bijna alles en overal. Vooral straatstalletjes hebben mijn voorkeur! Ik ben er dol op. Het is vaak erg lekker en kost ook nog eens niets. Het voordeel van deze tentjes is dat je het eten kunt zien terwijl ze ‘t bereiden. Kijk daarom ook goed naar hoe vers het is en hoe lang iets er al lijkt te staan. Een kipspiesje hoeft niet per definitie niet goed te zijn, maar dan moet er wel een hoge omloopsnelheid zijn. Als de vliegen er op zitten, laat het eten dan maar beter liggen. Voor diegenen die denken dat restaurants hygiënischer zijn dan straattentjes, think again… De Nederlandse keuken is wel heel iets anders. Neem maar eens een kijkje in de keuken en je zult zien dat de keuringsdienst van waren er niet eens binnen zou durven gaan. Daarom zijn straatstalletjes niet altijd minder hygiënisch.


Eten tips 3

Vlees of niet.
Persoonlijk zijn wij niet echt carnivoren. Thuis eten we eigenlijk max een keer of drie á vier vlees of vis in de week. En op reis eten we zelfs veelal vegetarisch. Hoewel vlees natuurlijk niet per definitie slecht is, loop je wel een flink groter risico door vlees te eten. Ook al ligt het in de koelkast van een duur restaurant, het komt waarschijnlijk van de markt vandaan waar het open en bloot in de zon op een bananenblad uitgestald ligt. Of in een kar, zoals op de foto. Wanneer het vlees daar al besmet geraakt is met bacteriën, krijg je dit er niet altijd uit door het goed te bakken. En drie keer raden wie er daarna de pineut is…


Eten tips 4

Europese eigenaar.
Wat soms helpt bij de keuze wat te eten, is het hotel of guesthouse waar je verblijft. In Afrika heb je bijvoorbeeld niet altijd veel te kiezen. Wanneer je accommodatie gerund wordt door een Europeaan, is de kans groot dat hij zich bewust is van het risico en dat hij daar maatregelen tegen genomen heeft. Hij is er namelijk zeker niet bij gebaat dat er om de haverklap berichten op Facebook staan van mensen die bij zijn tentje ziek geworden zijn. Kan dus een goede zijn om op te letten.


Geografie.
Heb je zin in een visje op je bord? Heerlijk, doe ik ook vaak. Zeker op reis. Wanneer besluit je nou wel vis te eten en wanneer niet? Een handig hulpmiddel hierbij is door goed na te denken (of op de detailkaart te kijken van de Lonely Planet) of je dicht bij zee of een meer bent. De kans is dan namelijk groter dat de vis redelijk vers is. Ben je honderden kilometers hiervan verwijderd? Bedenk dan eens hoe jouw visje op deze plaats gekomen is…  

Heb jij nog tips om op te letten bij eten in het buitenland?

#reizen #backpacken #Gezondheid #reistips #eten

5 reacties

  • Ruud Kok

    04 november 2014 om 09:00

    Kijk of het er druk is!
    Als er rijen met locals voor een kraampje staan, heb je een redelijke kans dat het eten er ook goed is. De locals kiezen immers niet voor niets voor dat ene tentje :).

    Beantwoorden

  • Stéphanie | Expeditie Aardbol

    04 november 2014 om 11:17

    Ik ben al zo vaak weg geweest en alles geprobeerd, maar soms wordt je gewoon ziek, en soms wonderbaarlijk genoeg helemaal niet. India spande overigens wel echt de kroon, daar ben ik super voorzichtig geweest (helemaal geen vlees of vis bijvoorbeeld), maar daar heb ik vier weken ontzettend last van mijn buik gehad. En de vier weken daarna in Nederland ook nog ;).

    Beantwoorden

    • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

      04 november 2014 om 14:39

      Heeeeeel herkenbaar inderdaad ;-).

  • Yvette

    04 november 2014 om 16:20

    En deze doet het bij mij goed: "a coke a day, keep's the doctor away". Lekker bacterie-dodend :-)

    Beantwoorden

  • Robert | Traveljunks

    05 november 2014 om 03:40

    Nergens met je handen aankomen. Je zit snel met je handen aan het eten, of je komt er zo mee aan je mond. je moest eens weten wie er al aan die ene deurklink heeft gezeten voor jou.. :p

    Beantwoorden

  • Inge

    05 november 2014 om 08:39

    Ik heb altijd een tube handalcohol in mijn tas! Zit nu zelf in Nepal, en kies ook altijd voor vegatarisch. Tenzij je andere Westerse toeristen tegenkomt en zij jou een eettentje tippen wat goed bevallen is.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.