Wat moet je in Ethiopië?

Reismeisje 31 augustus 2018

Ethiopie2

Laatst had ik het met iemand over Afrika. Over de eindeloze steppes en briljant mooie landschappen. Over al die wilde dieren en fascinerend gouden zonsondergangen. Het is het beeld dat bij Afrika hoort. Een beeld wat velen hebben. Het klopt ook, maar geeft niet de rijkheid van het Afrikaanse continent weer. Het is gestoeld op Zuidelijk Afrika. Op landen als Tanzania, Zuid-Afrika en Oeganda. Dáár vind je die vergezichten, dat overvloedige wild en die prachtige zonsondergangen over eindeloze steppes. Een aantal jaren geleden maakte ik echter een reis naar een compleet ander deel van Afrika. Ethiopië. Een land waar we eerder bij toeval uit kwamen dan met opzet. Een land dat ik me vooral herinnerde van de intense hongersnoden. Ik had er verder weinig beeld bij en dat was precíes wat me triggerde in die bestemming. Nog steeds krijg ik vaak vragen over Ethiopië. Ook van heel bereisde mensen. Wat moet je daar toch?! Tja. Vandaag hoop ik je daar een antwoord op te geven.

Ethiopië ligt in het Noordoosten van Afrika. Het grenst aan landen als Eritrea, Somalië en Djibouti. Landen van armoede en piraterij. Ethiopië zelf is niet anders. Het is een ontzettend arm land, met een bij vlagen nietsontziend klimaat. Snoeiheet en gortdroog. Geen weelderig groen of zachte steppes hier. In het Noorden van Ethiopië vind je zelfs één van de allerheetste plekken op aarde. De Danakil Depressie. Temperaturen van 50 graden Celsius zijn er eerder regel dan uitzondering. Het is landschappelijk een bizar gebied om te zien. De grond is er geel, afgewisseld met grifgroene meertjes die kolken van de hitte. Het is er vulkanisch. De Danakil Depressie is nergens anders mee te vergelijken en ontzettend de moeite van het bezoeken waard. Het ligt echter wel op de grens met Somalië en Eritrea. Veiligheid is daar soms ver te zoeken, wat de Danakil soms een tricky bestemming maakt. 

Rotskerken

Wat verder richting centraal Ethiopië vind je de rotskerken van Lalibela. Ethiopië is officieel christelijk. Er wordt gedacht dat de mensheid ooit is ontstaan in het gebied dat nu Ethiopië heet. Het maakt de locals trots en sterk religieus. Ze hangen een vorm van het christendom aan, wat je in het dagelijkse leven veel terug ziet. Het zijn zogeheten kopten. Priesters in witte gewaden, kruisjes om hun nek of zelfs op hun voorhoofd getatoeëerd. Lalibela is heilig voor de Ethiopiërs. Je vindt er 11 kerken die in de keiharde rotsen zijn uitgehouwen. In de vorm van een kruis.

De schatting is dat de rotskerken dateren uit het begin van de 13de eeuw. Onvoorstelbaar. Op zondagen vinden er kerkdiensten plaats. Hele processies worden er gelopen. Van kerk naar kerk. Een prachtig gezicht.

Simien

En dan het Simien gebergte. In de buurt van de fijne stad Gondar. Een gebied dat gemiddeld op 2.500 meter hoogte ligt. Het klimaat is hier anders. Koeler. Iets minder droog. Je kunt er fantastisch mooie hikes maken. Pittige hikes, dat wel. Je loopt op flinke hoogte en slaapt 's nachts in geïmproviseerde tentjes. Eerlijk is eerlijk; ik vond het niet altijd leuk tijdens die hike. We liepen er eentje van 5 dagen. Ik vond 't vermoeiend en rauw. En toch had ik het geen seconde willen missen! De stilte, enorme vergezichten en ontmoetingen met locals waren onbetaalbaar. Net als oog in oog staan met de inheemse gelada baviaan. Een grote baviaan soort met prachtige lange manen. Grazend in het droge gras en enkel levend op dat hoge Simien plateau. Ze zijn niet bang van mensen en fascinerend om naar te kijken. Práchtig.

En zo zijn er nog wel meer bijzondere, unieke bestemmingen binnen Ethiopië. Ze maken stuk voor stuk dat het voor mij echt een uniek land is. Überhaupt en helemaal binnen Afrika. Is een reis naar Ethiopië ideaal als je wilt ontspannen en vakantie wilt vieren? Nee. Geen goed idee. Maar is het een land met een unieke inborst en fantastisch als je eens iets compleet anders wilt? Ja! Helemaal. Het is voor mij een bestemming die ik nooit meer zal vergeten ♥.

@Afrika @Ethiopië #Afrika #ethiopie #reistips #backpacken #reizen

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.