Route door Ethiopië

Reismeisje 06 juli 2014

Route Ethiopie

Ethiopië is misschien niet de eerste Afrikaanse bestemming waar je aan denkt ;-) . Kan ik me ook wel voorstellen. Ik weet eerlijk gezegd ook niet helemaal meer hoe we er 2 jaar geleden op gekomen zijn, maar spijt van de reis door dit bijzondere land heb ik zeker niet gehad. Ethiopië is echt een rauwe, onontdekte parel. Helaas hebben wij alleen het Noorden kunnen doen, maar als een reis kunt combineren met het Zuiden schijn je helemaal een afwisselende reis te hebben. Het reizen ansich kost echter als backpacker in Ethiopië best veel tijd, dus verkijk je daar niet op. Wij hebben uiteindelijk ruim 3 weken over de volgende route gedaan:

Tot aan Simien.
Om maar even bij het begin te beginnen: we vlogen met KLM, dikke prima dus. Retourticket met één tankstop in Khartoum kostte ons €550 per persoon. We landden in de hoofdstad van Ethiopië: Addis Ababa. De volgende ochtend vertrokken we meteen met de bus naar Bahir Dar aan Lake Tana. Supermooi gelegen dorpje aan een idyllisch meer met allerlei eilandjes er in. Heerlijk om even rustig te acclimatiseren. Vanuit Bahir Dar zijn we vervolgens verder gegaan met de bus richting Gondar; een oude, bijna Europees aandoende stad. Je vindt er zelfs een kasteeltje dat niet had mis staan op het Franse platteland ;-) . Gondar is de uitvalsbasis voor wandeltochten in het Simien gebergte. Je kunt hier alles regelen; gids, vervoer, tentje enzovoorts.

 Route Ethiopie Simien

Simien Mountains.
Wat mij betreft het hoogtepunt van onze reis door Ethiopië! De Simien Mountains. We hebben hier 4 dagen gewandeld samen met een superleuke, lokale gids: Eshete. Hebben we nog steeds contact mee :-D . Onderweg zagen we fantastische vergezichten, eindloze landschappen en de galada baviaan; een inheemse apensoort die dus alleen in Ethiopië leeft. Te gekke beesten! Slapen doe je onderweg op een soort geïmproviseerde campings. Echt basic, maar heel erg de moeite waard!

Route Ethiopie Lalibela

Op weg naar Lalibela.
Na de Simien vertrokken we via Gondar naar Aksum; een stad die in veel reisgidsen wordt aanbevolen, maar wat mij betreft niet echt bijzonder is. We gingen dan ook gauw verder richting het Zuiden, naar de heilige stad Lalibela. Een supermooi dorpje met waanzinnige rotskerken. Ongelofelijk hoe ze die kerkjes eeuwen geleden in die keiharde rotsen hebben kunnen uithakken! Lalibela was voor ons ook het uitvalspunt voor een volgende meerdaagse trek in de omgeving. Uiteindelijk hebben we die door een voedselvergiftiging al na 3 dagen af moeten breken, maar ook dit was zeker de moeite!

Addis.
Vanuit Lalibela zijn we naar Addis Abeba terug gereisd. Daar hebben we nog 2 dagen door gebracht, wat dingen bekeken, beetje bij getankt. En toen waren er dus 3 weken voorbij!   In 3 weken kun je al backpackend dus maar een klein deel van Ethiopië zien. Er waren zeker nog plekken genoeg die we mee hadden willen pakken, maar waar de tijd voor ontbrak. Nog maar een keertje terug dus 8-) .

Zou een reis naar Ethiopië jou aanspreken?

@Ethiopië @Afrika #reizen #backpacken #ethiopie #route

2 reacties

 • Rianne

  06 juli 2014 om 20:27

  Ik kan me dus echt geen beeld vormen bij Ethiopië, ik ken ook echt geen mensen die daar geweest zijn. Ik heb de simien mountains even gegoogled, ziet er echt indrukwekkend uit!

  Beantwoorden

 • Kim

  18 november 2018 om 09:48

  Hoi,

  Ik ben van plan te gaan reizen door Ethiopië, maar maak me een beetje zorgen om de veiligheid. Heb je nog steeds contact met de lokale gids?

  Groetjes,

  Beantwoorden

  • Janneke Kim

   22 december 2018 om 21:48

   Hoi Kim,

   Toevallig lees ik je vrij recente vraag hier op dit blog. Wij zijn ook in Ethiopië geweest en ik ken hier nog een goede gids. Laat het even weten of je contact met hem wilt! Via hem kun je ook met een jeep naar de stammen in het zuiden, dit was (destijds) met de bus niet te doen, dan kwam je niet op de bijzondere plekken.

   • Kim Janneke

    28 december 2018 om 08:25

    Hoi Janneke,

    Ja graag!
    Heb je verder nog goeie tips?

    • Janneke Kim

     06 januari 2019 om 20:39

     Hoi Kim,
     Jazeker! We hebben een blog bijgehouden van onze reis in Ethiopië. Deze staat op https://lockjanneke.waarbenjij.nu/reisverslagen/290541/op-reis-in-ethiopi
     Daar kun je lezen wat wij allemaal gedaan hebben op onze trip. In het noorden hebben wij gereisd met van die kleine dolmus-busjes, Dat was daar qua OV redelijk te doen, als je dat gewend bent tijdens het backpacken: Lekker opgepropt met zijn allen in een busje. Let wel op zakkenrollers op drukke plekken en stop geen waardevolle spullen in je bagage welke bovenop je busje wordt geladen; je blijft toch een rijke toerist in deze landen. In het zuiden reed alleen 1 dolmus-busje naar Jinka, dus dan kom je niet bij de stammen in het zuiden, die wonen niet bij deze steden. Er reed ook weinig ander verkeer over de zandpaden, dus een jeep huren is zeker aan te bevelen. Toen wij daar waren werden er wel nieuwe wegen aangelegd door de Chinezen, dus ik weet niet hoe de wegen nu zijn.
     Voor wat betreft de overige veiligheid zou ik altijd even de website van ministerie van BuZa checken.
     Onze gids was wel zeker betrouwbaar, Ik heb nog steeds contact met hem via Facebook.
     Ook staat hij op https://www.tripadvisor.nl/Home-g1237159?fid=f1711dfe-a3e3-4bc3-be92-98493346f49d.
     Je kunt hem een mailtje sturen en terplekke met hem bellen, In Ethiopië hadden wij een Ethiopische simkaart gekocht voor in een oud Nokia-mobieltje, zodat je makkelijk kunt bellen met een gids etc. Dit doen we vaker op reis, wel zo handig.
     Succes met de voorpret!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.