Wat kost 4 weken reizen door Panama?

Reismeisje 01 mei 2024

Panama reis

Als je me volgt via Instagram is het je vast niet ontgaan; afgelopen maand hebben we 4 weken door het prachtige Panama gereisd. Een land dat al een tijdje op ons wensenlijstje stond, omdat we allebei gek zijn op Midden-Amerika en de Cariben. Afgelopen maand was het dus eindelijk zo ver en stapten we in het vliegtuig naar Panama. Omdat ik regelmatig vragen krijg over budgetten, leek het me leuk om hier als eerste een uitgebreid artikel over te schrijven. In dit artikel neem ik je dus mee in wat het kost om 4 weken door Panama te reizen. Kleine sidenote vooraf: wij houden van backpacken, kiezen soms voor een heel eenvoudige accommodatie en dan weer voor wat meer luxe en hebben met het openbaar vervoer gereisd. Goed om in je achterhoofd te houden als je naar het budgetplaatje kijkt Knipogen.

Panama vliegtickets

Vliegen naar Panama

Panama City is een hub waar relatief veel vanuit Europa op gevlogen wordt. Zo vliegt KLM ook dagelijks op Panama City en heb je ook veel mogelijkheden om met Amerikaanse vliegmaatschappijen vanuit zowel Amsterdam als ook Düsseldorf te vliegen. Wij gaven de voorkeur aan een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam, dus kwamen we al snel op KLM uit. Wij hebben voor een vliegticket rond €900 per persoon retour betaald (inclusief ruimbagage), maar als je kiest voor een vliegticket met tussenlanding kun je al een retour ticket boeken vanaf ongeveer €700 per persoon. De vliegtijd naar Panama bedraagt ongeveer 9.5-10 uur.

Vergelijk hier vliegtickets naar Panama

Panama vervoer

Vervoer in Panama

Zoals ik al even aangaf, hebben wij er voor gekozen om per openbaar vervoer door Panama te reizen. We hebben van tevoren overwogen om een auto te huren, waar Panama ook heel geschikt voor is, maar voor ons was het contact met de lokale bevolking belangrijk. Dit heb je als je met het openbaar vervoer reist vanzelfsprekend wat meer, dus vandaar onze keus. Als je de tijd hebt, kan ik je reizen per OV in Panama zeker aanbevelen! De wegen zijn er prima en bussen rijden er volop. Wel is er een duidelijk verschil tussen de écht lokale bus en de minibusjes waar vooral toeristen (backpackers) gebruik van maken Knipogen. In een écht lokale bus ben je wat meer over geleverd aan de grillen van een bus chauffeur (lees: of de bus stopt of niet, hoeveel mensen er in de bus gaan en welke salsa muziek er door de speakers schalt), maar je hebt ook weer meer contact met locals. Van Santa Catalina naar Boquete en van Boquete naar Almirante (voor Bocas del Toro) zou ik je aanraden gebruik te maken van een mini busje van Hello Travel Panama. Je kunt online of bij je accommodatie een kaartje kopen. Een aantal voorbeelden van wat (openbaar) vervoer in Panama kost:

- Panama City -> Santa Catalina (in totaal 6 uur per lokale bus): $20 p.p.

- Santa Catalina -> Boquete (4 uur per mini bus): $30 p.p.

- Boquete -> Bocas del Toro (4 uur per mini bus + 30 minuten boottocht): $35 p.p.

- Taxi van Panama International Airport naar de wijk Casco Viejo (30-40 minuten): $35.

- Taxi van het centrum in Boquete naar de start van de Pipeline Trail (10 minuten): $12.

- Watertaxi van Bocas Town naar Old Town op Bastimentos (5 minuten): $5 enkele reis.

- Vliegticket van Bocas del Toro naar Panama City (1 uur): $125 p.p.

We zijn veel mensen tegen gekomen die een eigen auto huurden. Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat je meer flexibiliteit hebt en kunt gaan en staan waar je wilt. Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden, is dat de politie soms toeristen in een eigen auto aanhoudt en je een paar dollar moet betalen om verder te mogen. Dit is overigens iets wat wij qua gedrag totaal niet herkennen, omdat wij de Panamezen juist heel vriendelijk en oprecht vinden! We hoorden dit echter van een aantal reizigers, vandaar dat ik het toch even vermeld. Je kunt een auto huren in Panama vanaf ongeveer $30 per dag.

Bekijk hier de beste autohuur in Panama

Panama casa

Accommodaties in Panama

Ik moet eerlijk zeggen dat dit iets is wat ons qua kosten is tegen gevallen. We dachten van tevoren voor $50 per nacht wel een mooie kamer te kunnen huren. Op een paar plekken is dat gelukt, maar er zijn veel meer plekken geweest waar we hier echt overheen zijn gegaan. Dat wil niet zeggen dat de opties er niet zijn, maar dan kom je wel snel in een heel eenvoudige accommodatie terecht en/of op een slaapzaal. En dat is iets wat voor ons niet meer hoeft. Hieronder deel ik een aantal van de accommodaties waar wij zijn verbleven inclusief wat wij er hebben betaald per nacht:

Selina Casco Viejo in Panama City: in de originele wijk van Panama City gelegen en met een prachtig dakterras. Prima en betaalbare uitvalsbasis voor een aantal dagen in Panama City. Houd er wel rekening mee dat het er gehorig kan zijn, omdat er in de weekenden feestjes op het dakterras worden gegeven. Een double inclusief eigen badkamer boek je hier vanaf $55 per nacht.

Bekijk hier Selina Casco 

Rancho Estero in Santa Catalina: een eenvoudige accommodatie op een fantastische mooie locatie! Rancho Estero ligt iets buiten het dorpje Santa Catalina (wel op loopafstand), op een hoge klif en uitkijkend over zee. Het is de locatie die dit wat mij betreft een aanrader maakt. Je boekt hier een cabana voor 2-4 personen en met eigen badkamer vanaf $80 per nacht.

Bekijk hier Rancho Estero

Buena Vista in Boquete: dit is echt een supergoede tip! Dit familiehotel ligt rustig, net achter de hoofdweg die door Boquete loopt en de kamers hebben vrijwel allemaal een balkon met fijn uitzicht over de stad en bergen. Op het dakterras vind je ook nog een goed uitgeruste keuken én je kunt er van de zonsopkomst genieten. Wij verbleven in de kamer links van de receptie en die heeft een extra groot balkon, aanrader! Een kamer voor 2-4 personen inclusief eigen badkamer boek je hier vanaf $55 per nacht.

Bekijk hier Buena Vista

Casa Cayuco op Bastimentos (Bocas del Toro): deze práchtige jungle lodge is niet goedkoop, maar echt enorm de moeite waard! Dit was voor ons één van de hoogtepunten van onze reis door Panama. Casa Cayuco ligt afgelegen, aan de Caribische Zee en tegelijkertijd midden in de jungle met luiaards in de achtertuin. Je verblijft hier op basis van full board, een verblijf is voor minimaal 3 nachten en boekt een huisje voor 2 personen vanaf ongeveer $300 per nacht.

Bekijk hier Casa Cayuco

Selina Bocas Town (Bocas del Toro): hier hangt een echte hostel vibe inclusief veel muziek tot laat in de avond, maar je kunt er wel redelijk betaalbaar overnachten in Bocas Town. Een double inclusief eigen badkamer boek je hier vanaf $75 per nacht.

Bekijk hier Selina Bocas Town

Panama eten

Eten & drinken in Panama

Aan eten en drinken kun je in Panama net zo veel uitgeven als je zelf wilt. Bij een lokaal tentje waar ze Panamees eten serveren heb je voor $5-6 een daghap (vaak rijst met kip of vis en wat salade). Wil je liever een pizzaatje of pasta eten, ben je rond $10-14 klaar. Een gemiddeld ontbijt (gebakken ei, toast, fruit, koffie/thee) buiten de deur kost $9, een glas cola drink je voor $1.50, een verse ananassap kost $3-4 en een lokaal Bilbao biertje $2-2.50. Ook deze kosten hadden wij van tevoren iets lager ingeschat, maar hebt hier absoluut een keuze is qua budget.

Panama tours

Tourtjes in Panama

Aan leuke tourtjes in Panama geen gebrek Knipogen! Het viel mij op dat sommige tourtjes en uitstapjes best prijzig waren en anderen vond ik weer heel goedkoop. Ik raad je hoe dan ook aan om alles lokaal te regelen, omdat dat prima te doen is en je daarmee ook de lokale bevolking kunt ondersteunen. Hieronder deel ik de kosten van een aantal tourtjes en zelfstandige uitstapjes die wij hebben gemaakt met je:

- Dag tour naar Coiba (verschillende snorkelplekken en je maakt een korte hike naar een uitzichtpunt): rond $85 per persoon (incl snorkel gear, lunch en drankjes).

- Pipeline trail in Boquete op eigen gelegenheid hiken: $12 voor een taxi naar het startpunt (enkele reis) en $5 p.p. fee bij de start zelf (voor de familie van wie dit land is).

- Dag tour naar Zapatilla Island, Dolphins Bay (Bocas del Toro): $25 p.p. (ex lunch á $10-12)

- Dag tour naar Estrella beach en Bird Island (Bocas del Toro): $35 p.p. (ex lunch á $10-12)

- 4x4 tour naar Volcan Barú (vertrekt 4 uur ’s nachts): $125 p.p.

- Op eigen gelegenheid naar Red Frog beach: $20 p.p. retour voor de watertaxi vanaf Bocas Town + $10 p.p. fee bij de start van de korte hike door de jungle.

Panama kosten

Totale kosten Panama

Van tevoren hadden we, exclusief de vliegtickets, een dagbudget voor 2 personen van €100 geraamd. Dat bleek verre van voldoende te zijn, omdat de prijzen de afgelopen maanden omhoog schijnen te zijn geschoten. Als je overigens echt alleen in hostels (en slaapzalen) zou slapen, is dit dagbudget wel te halen. Als je reist zoals wij hebben gedaan, eenvoudig maar wel altijd een eigen kamer met badkamer én af en toe een wat duurder uitstapje/verblijf, kom je eerder uit op een gemiddeld dagbudget van €75-85 per persoon. Dit is dan inclusief tourtjes en lokaal vervoer, ex vliegtickets.

Hopelijk was dit een waardevol en interessant artikel voor je! Mocht je ook naar Panama gaan reizen en vragen hebben, laat het gerust weten. Het is een superleuke bestemming!

@Midden-Amerika @Panama #Midden-Amerika #panama #reistips #reizen #budget

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.