Surfen in Dominical in Costa Rica

Reismeisje 14 oktober 2019

Surfen Dominical

Costa Rica is één van de meest populaire bestemmingen in Midden-Amerika. Dat snap ik goed. Jaren geleden was het voor mij ook de eerste kennismaking met deze regio. Je kunt relatief betaalbaar naar de hoofdstad San José vliegen, het is er veilig, de infrastructuur is er prima, de afstanden zijn goed te overbruggen én bovenal: Costa Rica is een heel divers land. Van dichtbegroeide jungle met een rijk wildlife tot aan parelwitte zandstrandjes en borrelende vulkanen. Je vindt het er allemaal, wat Costa Rica een heerlijke reis- én vakantiebestemming maakt. Één van de plekken waar ik zelf in Costa Rica het meeste heb genoten, is Dominical. Een relatief nietszeggend, oud hippie dorpje, gelegen aan de Grote Oceaan. En dat laatste is precies de hetgeen wat Dominical zo te gek maakt Lachen! Die oceaan. Met bijbehorende golven. Je kunt namelijk fantastisch goed surfen in Dominical. Voor zowel beginners als gevorderden. In dit artikel neem ik je graag mee naar dit kleine surfersparadijs en geef ik je mijn persoonlijke reistips.

 Costa Rica wildlife

Reizen naar en in Costa Rica

Veel bestemmingen in Midden-Amerika zijn relatief prijzig om naar toe te vliegen vanuit Nederland. De uitzondering daarop vormt Costa Rica Lachen. Het zal wel iets te maken met de frequente vliegbewegingen die er tussen Costa Rica en Amsterdam zijn. Zowel direct als indirect. Bij een directe vlucht doe je er ongeveer 14 uur over. Een retourticket naar en van de hoofdstad San José boek je vanaf €500 per persoon, afhankelijk van het exacte seizoen waarin je gaat.

☛ Bekijk hier de goedkoopste vliegtickets naar Costa Rica

Costa Rica vervoer

In Costa Rica zelf heb je verschillende mogelijkheden qua transport. Zelf heb ik veel per openbaar vervoer gereisd, de bus met name. De wegen in Costa Rica zijn goed en de bussen rijden redelijk op tijd. Qua transport is dat dus een prima optie. Een goed alternatief is echter om, tijdens een deel van je reis, een eigen auto te huren. Met name als je wat meer van de gebaande paden af wilt kunnen wijken. Ten Zuiden van Dominical liggen bijvoorbeeld national park Corcovado en, aan de Caribische kust, Manzanillo; voorbeelden van gebieden die het bezoeken waard zijn, maar waar je met het openbaar vervoer heel wat langer onderweg zult zijn. Zeker omdat Costa Rica ook een erg veilig land is, is een huurauto dan ook een goede optie. 

Regel hier een huurauto in Costa Rica vanaf nog geen €30 per dag

Dominical strand

Surfen in Dominical

Dominical ligt aan de Westkust van Costa Rica. Direct aan de Grote Oceaan en zo'n 45 kilometer ten Zuiden van het bekende Quepos. Dit laatste stadje wordt veelal als uitvalsbasis gebruikt voor het druk bezochte Manuel Antonio National Park. Vanaf daar is het dus nog maar een klein stukje rijden naar Dominical. Het stadje zelf bestaat feitelijk uit één hoofdweg. Of eigenlijk twee: één verharde weg waar de restaurantjes, yoga scholen en accommodaties veelal te vinden zijn. En één, originele zandweg, direct grenzend aan het strand. Deze laatste weg geeft een idee van hoe Dominical in vroegere tijden was. Een slaperig vissersdorpje, waar de zee en de zon het ritme van de dag bepaalden. Vandaag de dag weten steeds meer toeristen de weg naar Dominical te vinden. Backpackers hoofdzakelijk. Er hangt een heel relaxt, beetje hippie achtig sfeertje Knipogen. 's Ochtends wordt er veelal begonnen met wat yoga, een lekker ontbijtje volgt en hop, met je plank het zoute water in. 's Avonds genieten van een prachtige zonsondergang met een lokaal biertje in de hand. Heerlijk. De dagen rijgen zich op die manier in Dominical aan een. 

Surfen Dominical Costa Rica

Het surfen zelf kun je in Dominical eigenlijk over de gehele kuststrook doen. Het strand heeft hier een lengte van rond 1.5 kilometer en overal zie je groepjes surfers. Meer richting het Zuiden ligt een prachtig stuk voor beginnende surfers. Daar heb ik toen dagenlang in het water gelegen Knipogen. De golven zijn hier net wat minder hoog, je vindt er zandbanken die de golven breken en de stroming is er minder sterk. Ideale omstandigheden als je wilt beginnen met surfen. Meer richting 'centraal' Dominical is het echter vooral een feest voor gevorderde surfers. Daar zijn de golven soms metershoog en volgen ze elkaar snel op. Superleuk ook om 's middags een kijkje te gaan nemen en te zien hoe sommigen de kracht van de natuur weten te 'gebruiken'. Het feit dat het strand zo lang is en eigenlijk op allerlei plekken goede surfcondities biedt, vond ik meteen ook één van de grote pluspunten aan Dominical. Op surfspots in Bali en in Portugal heb ik dat wel eens anders gezien; té veel mensen in een klein stukje van de zee. Allemaal gebrand op die ene golf. Dat is in Dominical totaal anders. Er is ruimte genoeg en de golven blijven maar komen. Te gek!

Wat ik je wél aan zou raden, zeker als je een beginnend surfer bent, is een ochtendje een surfles nemen. In Dominical vind je tal van surfschooltjes die losse lessen aanbieden. Het gaat niet alleen om de basistechniek qua surfen, maar vooral ook om het leren kennen van de zee. De zee dáár. Een goede surfleraar vertelt je meteen wat de beste surfspot voor jou is, waar de stroming gevaarlijk sterk kan zijn en hoe je kunt voorkomen dat je in een mui terecht komt (een geul waarin een draaikolk beweging ontstaat). Heel belangrijke informatie!

Accommodatie Costa Rica

Aanvullende reistips voor Dominical en Costa Rica

- Je vindt verschillende accommodaties in Dominical zelf, waarbij ik zou aanraden níet in de 'hoofdstraat' te verblijven. De verharde weg. Daar is 's avonds veel gezelligheid en lawaai, wat niet zo lekker is als je moe bent van een dag in het zoute water Knipogen. Ga voor een accommodatie aan de zee en een stukje buiten dat centrale deel vandaan. Er zijn meer dan voldoende opties te vinden.

☛ Bekijk hier accommodaties in Dominical vanaf €25 per nacht

 Costa Rica walvissen

- Maak ook zeker een daguitstapje naar Costa Ballena, in het Zuiden. Daar kun je namelijk walvissen spotten! De boten vertrekken veelal vanuit Uvita, wat maar een klein stukje rijden is vanaf Dominical. Je accommodatie kan je helpen bij het organiseren van deze tour. Ik vond 't onwijs de moeite, ondanks dat wij niet het geluk hadden om de walvissen te zien. De tocht alleen al is prachtig.

- Dan de vaccinaties. Voor een reis naar Costa Rica is alleen een vaccinatie tegen gele koorts verplicht, wanneer je, 7 dagen voorafgaand aan je reis naar Costa Rica, in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Daarnaast worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen; deze zijn echter niet verplicht.

☛ Regel hier je vaccinaties voor Costa Rica

Costa Rica jungle

Tot slot vind je op de landinformatie pagina Costa Rica nog meer informatie over dit heerlijke land; klimaat, beste reistijd, nationale feestdagen en nog veel meer. Mocht je ooit in Costa Rica zijn, bezoek dan zeker Dominical. Helemaal als je houdt van surfen óf dat graag wilt leren. Dominical is daar een perfecte plek voor en bovendien een leuke uitvalsbasis om de Pacifische kust vanuit te ontdekken. Ik heb er een heerlijke 4 dagen gehad. 

Vertel, ben jij als eens in Costa Rica geweest? Wat vond je er van en ben je ook in Dominical geweest?

@Costa Rica @Midden-Amerika #costa rica #surfen #reistips #dominical

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.