Waarom lokaal reizen belangrijk is + gave tip

Reismeisje 08 januari 2017

Lokaal reizen

Als backpacker reis ik het liefste lekker flexibel naar en door een land. Ervaren wat er op mijn pad komt, onverwachte tips die je van andere reizigers krijgt en bijzondere ontmoetingen met locals. Dat is hoe ik het liefste reis Lachen. Tijdens onze wereldreis heb ik echter ook ervaren dat het soms wel relaxt en handig is om bepaalde dingen wel georganiseerd te doen. Niet met een groep en vooral ook lokaal geregeld, maar wel met net iets meer gemak. Tegenwoordig zijn er steeds meer reisbureaus waar je je reis vanuit Nederland direct kunt bespreken, maar je boekt wel via een lokale reis organisator. Is dat een nieuwe reistrend? Ik zocht het uit en sprak met de initiatiefnemers en een lokale reisorganisatie aangesloten bij de snelgroeiende website Local Hero Travel.

Wat is local Hero Travel eigenlijk?
Veerle, officemanager: “Een clubje ervaren reizigers die jarenlang avontuurlijke reizen hebben georganiseerd bij verschillende avontuurlijk reisorganisaties in Nederland. We hebben een online reisplatform gebouwd dat doe-het-zelf reizigers verbindt met lokale reisexperts. Ze zijn eigenaar van of werken voor lokale reisorganisaties. Door als doe-het-zelf reiziger via dit platform contact op te nemen kun je zelf je reis regelen in het land waar je heen wilt. In enkele Europese landen is dat al heel gewoon, in Nederland is het eigenlijk nog vrij nieuw.”

Wilkin gezin

Waarom heet het Local Hero?
Wilkin, een van de initiatiefnemers: ”We zijn ervan overtuigd dat het uiteindelijk alleen de inventieve reisbureaus ter plaatse zijn die je reis het best zullen organiseren. Ze zitten er immers bovenop. We hadden veel van de wereld gezien en overal contacten opgedaan. We wilden die contacten met de mensen met wie we al jaren werken, inmiddels onze vrienden, graag delen. We geloven echt in hen en we noemen ze gekscherend onze 'local Hero’s’. Het is de naam van onze site geworden en voor onze local Heros, hoewel ze zelf bescheiden zijn, ook wel iets om trots op te zijn.”

Local hero Wil CR

Wat doet zo’n local Hero?
Wil, volbloed Costaricaan en local Hero in Costa Rica: “Ik ben degene met wie je je reis ideeën verder uitwerkt. Ik doe nu eigenlijk niet anders meer dan het organiseren en boeken van reizen voor doe-het-zelf reizigers uit heel Europa. Wij local Hero’s zijn eigenlijk meer een community van vrienden, die na hun studie een reisbureau zijn begonnen of daar werken, soms ook expats of Nederlanders, die al jaren in het land wonen. We zijn geen anonieme tussenpersonen op het internet, dus je bouwt al snel een persoonlijke band met ons op. Dat maakt mijn werk wel zo leuk. En net als de andere local Hero’s heb ik een 24/7 noodnummer, dus mocht het nodig zijn, dan kun je mij of een van mijn collega’s snel bereiken.”

Wil

Waarom is dat local belangrijk?
Stef, mede-eigenaar van Local Hero: ‘’We geloven oprecht dat er maar één manier is om de wereld te leren kennen: reizen met lokale kennis. Omdat je local Hero er woont en zijn of haar land door en door kent, zie je niet alleen de highlights maar kom je op authentieke, minder bezochte plaatsen en direct in contact met de lokale community: ontmoetingen die vaak een blijvende indruk maken. Zo draag je bij aan onderling begrip en aan een blijvende ontwikkeling van die lokale gemeenschap.”

Veerle

Spreken die local Hero’s wel Engels?
Veerle: ‘’In de meeste gevallen gaat het contact met je local Hero in het Engels. Maar sta niet gek te kijken als je toch in het Nederlands antwoord krijgt want op veel bestemmingen is een wel expat of een Nederlands contactpersoon aanwezig. Mensen dus waarmee je heel low key en informeel kunt mailen, skypen of bellen. Het zijn onze vrienden, dus we staan constant in verbinding en bezoeken hen ook regelmatig. En we kunnen je altijd helpen bij een goed, efficiënt contact tussen jou en je local Hero.’’

Hoe veilig is dat direct boeken eigenlijk?

Veerle: “Je loopt net zo weinig risico als wanneer je hier via een reisbureau of reisorganisatie boekt. Local Hero Travel is onderdeel van Askja Reizen en aangesloten bij het ANVR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en het Calamiteitenfonds. Je regelt je reis ter plaatse waarbij je lokale vertegenwoordiger verantwoordelijk is voor de juiste uitvoering. Wij garanderen dat dit naar tevredenheid gebeurt. Je betaalt ook gewoon per bank aan ons kantoor in Arnhem.”

Zijn jullie duurzaam?
Wilkin: “We doen er alles aan om de reizen zo verantwoord mogelijk te maken. Zo zijn we bezig al onze local Hero’s te certificeren via Travelife, een internationaal programma voor reisorganisaties die zich inzetten voor duurzaam ondernemen. Onze local Hero’s gebruiken kleinschalig vervoer, hotels en lodges. Zo blijft een groot deel van de reissom in het land zelf, bij de lokale communities.”

En, we blijven Nederlanders, is het goedkoper?
Wil uit Costa Rica: “wie rechtstreeks bij mij boekt, haalt een schakel uit het boekingsproces. Hierdoor ben je voordeliger uit. Ik voorkom verborgen kosten en ben altijd heel duidelijk over de reissom. Goede afspraken maken goede vrienden, toch? Maar eigenlijk is het nooit een probleem.”
Stef: ‘’Local Hero Travel rekent als reserveringskosten € 20,- per persoon, met een maximum van € 50,- per boeking. Daarnaast ontvangen we een commissie ter dekking van de kosten van de site, de selectie van de local Hero’s, de marketing, de administratie en de garanties van ANVR, SGR en Calamiteitenfonds’’

Ik was al overtuigd van het feit dat je zo veel mogelijk lokaal moet reizen en je uitstapjes via locals zou moeten regelen, maar dit gesprek met deze superenthousiaste mensen heeft dat nog eens extra bevestigd Lachen. Mocht je op zoek zijn naar die authentieke ervaring en tegelijkertijd een vertrouwd platform zoeken om je reis te boeken, kijk eens bij Local Hero Travel. Vertel, hoe belangrijk vind jij het om op reis een land zo authentiek mogelijk te ervaren?

#reizen #backpacken #reistips

2 reacties

 • Sandra

  08 januari 2017 om 14:28

  Afgelopen maand ben ik tijdens mijn reis naar de Dominicaanse Republiek een aantal dagen op pad geweest met een local. Ik vond het in één woord GEWELDIG! Het is zo relax om een keer niet overal achteraan te gaan maar het leukste is dat ik op plekken ben geweest waar ik nooit en te nimmer zelf zou zijn gekomen. Ik heb een Bachata dansworkshop gevolgd bij onze gids, Nucita. Deze dans leer je het snelst als je met locals gaat dansen. Ze heeft ons dan ook meegenomen naar een benzinepomp, carwash, eettentje en kruidenierszaak waar we met locals hebben gedanst, gedronken en gegeten. We zijn naar de oudste en meest prestigieuze sigarenfabriek van de Dominicaanse Republiek geweest (dit was dan zonder gids) maar de gekochte sigaren hebben wij 's avonds meegenomen naar haar Dominicaanse familie en hebben na het heerlijke lokale eten sigaren gerookt, rum gedronken en met de familie gedanst. Het was een ontzettend leuke ervaring. Inmiddels ben ik met Nucita bevriend geraakt en hebben we regelmatig nog contact. Ik heb haar overigens ontmoet tijden onze vorige reis door de Caribbean waar wij door vertragingen van de vliegtuigmaatschappij gestrand zijn op Curacao. Zij werkt voor haar zelf niet voor Local Hero Travel maar nu ik ook van dit bureau heb gelezen zal ik het zeker onthouden. Ik vind het een super goed concept!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sandra

   09 januari 2017 om 07:35

   Wat een leuke reactie Sandra, thanks!! Klinkt als een te gekke ervaring! Zeker een aanrader, Local hero travel.

 • Stefanie

  08 januari 2017 om 17:26

  Helemaal waar! Via locals vind je altijd de mooiste en bijzonderste plekjes. Thanks voor deze tip reismeisje :) . Ik ga zeker even info. opvragen voor mijn reis aankomende februari door Cuba! Zin in!!!!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Stefanie

   09 januari 2017 om 07:36

   Zeker doen Stefanie! Ze kunnen je vast verder helpen. Al vast veel plezier!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.