Wereldreis tips deel III: hoe bepaal je je route?

Reismeisje 06 september 2016

Het is weer tijd voor een artikel in de serie 'wereldreis tips' Lachen. Aangezien ik veel vragen krijg over de reisroute die we tijdens onze wereldreis hebben gemaakt, leek het me leuk daar specifiek een artikel aan te wijden. Natuurlijk is een route heel persoonlijk en hangt het van veel verschillende aspecten af, maar er zijn zeker een aantal praktische tips en handige weetjes voor als je je reisroute gaat bepalen. Vandaag vertel ik je welke; ik hoop dat je er iets aan hebt!

Reisroute wereldreis 1 6864

Stick to your bucketlist! Hoe belangrijk zaken als budget en tijd ook zijn, ik zou echt aanraden je reisroute in basis te bepalen op basis van je bucketlist. Daar staan ongetwijfeld bestemmingen op die geografisch niet bepaald dicht bij elkaar liggen, maar de logica in je reisroute komt later wel Knipogen. De kans is groot dat de wereldreis die je gaat maken redelijk uniek is en iets is waar je jaren van hebt gedroomd. Juist daarom vind ik dat je zo min mogelijk concessies moet doen als het gaat om de bestemmingen die je wilt gaan bezoeken. Neem dus je bucketlist als uitgangspunt en kijk dan hoe je alles zo logisch mogelijk aan elkaar kunt knopen, zonder 50x de wereld over te vliegen en de hoofdprijs te betalen.

Over land reizen versus vliegen. Als je wat minder budget te besteden hebt, is het verstandig om tijdens je wereldreis vooral over land te reizen. Bus, trein, auto of zelfs fiets. Je geeft op die manier heel wat minder geld uit dan dat je om de haverklap in een vliegtuig moet stappen. Bovendien is over land reizen wat mij betreft de beste manier om veel van een land of continent te zien en locals te ontmoeten. Mochten dit belangrijke overwegingen voor je zijn, zou ik er zeker bij het bepalen van je route rekening mee houden en bijvoorbeeld voor een specifiek continent kiezen.

Losse tickets of een round the world ticket. Nog een belangrijk aspect bij het bepalen van je reisroute; wil je de wereld rond vliegen voor een vaste prijs of geef je de voorkeur aan flexibiliteit? Er bestaan zogeheten round the world tickets, waarmee je in een bepaalde richting letterlijk de aarde over vliegt. Afhankelijk van je kostenplaatje mag je dan een x aantal stops maken binnen een bepaalde termijn. Het voordeel van een dergelijke manier van wereldreizen is dat je van tevoren heel duidelijk weet waar je aan toe bent. Zowel qua kosten als route die je af gaat leggen. Het grote nadeel is echter dat je weinig flexibel meer bent onderweg. Valt een land wat tegen of bedenk je onderweg dat je nog graag een ander land wilt toevoegen? Dat wordt dan een lastige...Voor ons echt de reden waarom wij niet voor een round the world ticket hebben gekozen. Die flexibiliteit was ons wel wat waard! We vlogen letterlijk met een enkeltje naar Brazilië en hebben vanaf daar al reizend bepaald hoe verder. Het is maar wat je prettig vindt.

Reisroute wereldreis 2 3462

Laat ervaringen onderweg mee wegen! Hoelang je ook gaat reizen en welk budget je ook hebt, houd alsjeblieft ruimte voor flexibiliteit! Plan niet te veel en laat je uiteindelijke route ook afhangen van ervaringen die je onderweg op doet. Andere reizigers die je spreekt, locals die je ontmoet en gewoon hoe je gevoel onderweg is. Misschien vind je het in een bepaald land wel zo te gek dat je er graag wat langer wilt blijven. Of je ontmoet leuke mensen waarmee je ineens in een land terecht komt dat eigenlijk niet op je planning stond. Heerlijk toch? Geloof me, dat zijn de momenten die je juist later het meeste bij zullen blijven. Laat los en geniet Lachen.

Waar gaat je hart naar uit? Elk continent of land heeft wel iets. Is eigen en uniek. Maar dat neemt niet weg dat je in Afrika een andere reis zult hebben dan in bijvoorbeeld Azië of Midden-Amerika. Als je al eerder hebt gereisd, weet je waarschijnlijk al wel beter wat je het meeste aanspreekt, al blijft het lastig bij bestemmingen waar je nog niet eerder geweest bent. Denk in elk geval goed na over wat je graag uit je wereldreis wilt halen en waar je hart ligt. Houd je van een relaxte vibe, heerlijk eten en veel budget opties? Ga dan naar Zuidoost Azië. Zijn eindeloze landschappen, te gekke hikes, koloniale steden en jungle meer je ding? Overweeg dan Zuid-Amerika. Zo heeft elk continent z'n eigen kenmerken. Lees je goed in en kies dan voor een regio waar je blij van wordt!

Dat zijn wat mij betreft belangrijke aspecten bij het bepalen van je reisroute voor een wereldreis. Ik ben heel benieuwd of jij nog handige tips hebt?

#wereldreis #reistips #RTW #route

2 reacties

 • Jeroen

  06 september 2016 om 18:13

  Inderdaad de bucketlist items... aan de hand van een paar van die dingen je globale route samenstellen. En nog beter, niets moet, alles mag. Gewoon ge gevoel achterna en kijken waar het je brengt.
  Verder inderdaad kijken of je een beetje in het seizoen zit en of je misschien ergens die mega goedkope vlucht voor kunt scoren :-)

  Beantwoorden

 • Celien

  17 november 2016 om 21:39

  Hoi, ik heb een vraagje, ik heb heel internet afgespeurd over hoe het zit met de uitgaande ticket. Het schijnt dus dat een aantal airlines er moeilijk over doen als je geen uitgaande ticket hebt uit dat land, hoe hebben jullie dat in Brazilië gedaan?
  En hebben jullie vanuit Brazilié gewoon onderweg ook steeds losse tickets gekocht? :)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.