10x wat ik van reizen heb geleerd

Reismeisje 27 december 2016

Engeland 4445

Reizen. Er is weinig wat ik leuker vind dan dat. Misschien wel niets Knipogen. Nieuwe culturen ontdekken, je klein voelen in een groots landschap, bijzondere mensen met een heel andere manier van leven ontmoeten; love it! Naast dat ik reizen gewoon zo leuk vind, is het wat mij betreft ook nog eens een perfecte leerschool. Op allerlei fronten. Wat al dat gereis me dan heeft geleerd? Dat vertel ik je vandaag! Ik ben reuze benieuwd of jij je hierin herkent!

1. Onderdeel van een groter geheel. Klinkt misschien een tikkeltje zweverig, maar dat is het verre van. Door te reizen ben ik me veel bewuster geworden van het feit dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Dat de wereld niet op houdt bij onze Europese grenzen en dat we allemaal een aandeel hebben in dat grotere geheel of zo. Klinkt dat logisch?

2. Het gaat echt om herinneringen. Natuurlijk. Van een fijn huis, kekke kleertjes en een goed gevulde koelkast kunnen we allemaal (soms) blij worden. Ik ook. Het reizen maakt echter wel dat ik me goed besef dat het daar niet in zit. Geluk. Helemaal niet zelfs. Het zit 'm in ervaringen en het hebben van mooie herinneringen. Dat is waar je later op je oude dag aan terug denkt en niet aan die ene auto die je altijd hebt willen hebben.

3. Ik kan met heel weinig af. Op zich wist ik al wel dat ik niet echt een luxepaardje ben Knipogen, maar door het reizen heb ik wel echt ontdekt dat ik met best weinig af kan. Zolang er wat basisvoorzieningen zijn en ik nog een schoon stel kleren heb, ben ik al snel tevreden.

Reizen alleen

4. Ik ben best wel een einzelgaenger. De meeste mensen die mij kennen zullen me wel omschrijven als een sociaal dier. Ik houd van fijn gezelschap en word blij van leuke etentje en gezellige borrels. Tegelijkertijd ben ik best op mezelf en kan ik perfect genieten van een stille zondag op de bank met Gerben, onze kat en een fijn boek. Heerlijk zelfs! Op reis komt vooral die laatste kant erg naar voren. We zoeken weinig aansluiting bij andere reizigers en genieten liever met z'n tweetjes van het reizen. 

5. Er is onwijs veel verschil tussen landen. Klinkt misschien als een open deur, maar geloof me; toen ik ooit begon met reizen zag ik het verschil nauwelijks tussen een Chinees, Vietnamees of Maleier. Serieus. Hoewel sommige landen zeker veel op elkaar kunnen lijken, ben ik er door het reizen wel achter gekomen dat de verschillende vaak dieper liggen. En erg fundamenteel kunnen zijn. Elk land op de wereld heeft echt een eigen hart.

Reizen midden amerika

6. Ik ben gek op Midden-Amerika en het Noorden van Zuid-Amerika. Yes! Big time Lachen. Elk continent heeft iets, maar mijn favoriet is echt Midden-Amerika en landen als Colombia, Ecuador en de Cariben. Die relaxte, vrolijke, zwoele sfeer; heerlijk! 

7. De media zijn niet objectief. Ik stel het hier nu wat weinig genuanceerd, maar in essentie is dit mijn ervaring eigenlijk wel. Ondertussen ben ik in heel wat landen geweest die bij niet veel Nederlanders hoog op de bucketlist zouden staan. Omdat het er onveilig zou zijn, politiek instabiel of de mensen er ronduit ontoegankelijk zouden zijn. Ik heb echter geleerd dat je echt niets over een land kunt zeggen tot je er daadwerkelijk zelf bent geweest. En vaak zul je zelfs positief verrast zijn. Met dank aan die 'objectieve' media Knipogen.

8. Reizen is een virus. Nou, niet voor iedereen natuurlijk, maar ik merk wel dat hoe meer ik van de wereld zie, hoe meer ik er naar verlang diezelfde wereld nog meer te verkennen. Bizar toch?! Reizen is bij mij echt een soort virus geworden. Een vreemd virus waar ik maar geen genoeg van kan krijgen.

Reizen onderweg

9. Onderweg zijn vind ik heerlijk. Ja echt. Of ik nu 15 uur in een vliegtuig zit of zelfs 20 uur in een (nacht-)bus; het maakt me allemaal niet zo veel uit. Ik houd er van onderweg te zijn, andere reizigers aan me voorbij te zien gaan. Heerlijk!

10. Je hebt niet veel geld nodig om iets van de wereld te kunnen zien. Zo is het ook echt. Natuurlijk biedt een flinke spaarrekening meer mogelijkheden, maar met een klein budget kun je serieus al een prachtige reis maken. Zeker in Azië en zeker als je gaat backpacken. Vroeger leek reizen altijd iets voor mensen met een fijn gevulde portemonnee, maar ik heb zelf ondervonden dat niets minder waar is.

Kortom, ik heb best wat geleerd van al dat gereis Tong uitsteken en hoop vooral nog heel veel andere dingen bij te gaan leren op te gekke reizen. Vertel, wat heb jij vooral geleerd van reizen? Of wat blijft het meeste bij?

#reizen #backpacken

5 reacties

 • Jeroen

  27 december 2016 om 12:59

  Wat ik geleerd heb van reizen; dat we ondanks al onze culturele verschillen toch ook allemaal hetzelfde zijn en ook willen. Gewoon een lekker en goed leven voor onszelf en onze naasten. We zijn allemaal maar gewoon mensen :-)
  En wat ik nog meer geleerd heb is dat ik nog heel lang nog veel meer wil reizen. De planeet is veel te mooi om binnen te zitten!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   27 december 2016 om 14:02

   Precies, couldn't agree more :-)!

   Beantwoorden

 • AJ

  28 december 2016 om 08:27

  Ik heb op reis geleerd om altijd positief te blijven. Wat je zegt, het groter geheel en dat het om herinneringen gaat, klopt precies. Het leven is zo betrekkelijk en als je dan veel van de wereld kunt zien met zoveel mooie en vriendelijke mensen om je heen.. hoe zou je dan niet kunnen genieten?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl AJ

   29 december 2016 om 07:42

   Helemaal eens AJ!

   Beantwoorden

 • Saskia

  28 december 2016 om 13:27

  Het reizen heeft me ook doen inzien hoeveel Nederland te bieden heeft. Niet in plaats van een mooie reis natuurlijk. Maar tegenwoordig trek ik er wel veel vaker op uit; dagje Volendam, Giethoorn, Delft, Groningen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Saskia

   29 december 2016 om 07:42

   Klopt, vind ik ook wel. Je waardeert het dan veel meer op de een of andere manier.

   Beantwoorden

 • Mo

  28 december 2016 om 18:15

  Wat ik heb geleerd, of vooral heb gezien, is dat de globalisering de wereld overneemt. Waar je ook bent in de wereld, overal zul je dezelfde grote ketens voorbij zien komen. Afgelopen zomer liep ik door de prachtige (oude) wijken van Beijing, maar kwam ik wel langs de McDonald's, KFC, de Zara en de H&M. Er bestaan zoveel verschillende typen reizigers, maar de bestemmingen passen hun aanbod, helaas, vooral aan diegenen aan die zich niet willen aanpassen aan de lokale authenticiteit; die niet uit hun eigen bubble durven te stappen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mo

   29 december 2016 om 07:44

   Jaaaaa! Dat ervaar ik inderdaad ook. We blurren steeds meer tot 1 en dezelfde cultuur op de een of andere manier. Zo ontzettend jammer. En juist daarom is reizen zo belangrijk ;-). Zo veel mogelijk van de authenticiteit ervaren, voor het verdwijnt...

   Beantwoorden

 • Mariama

  30 januari 2017 om 20:55

  Ik wil voor het eerst in mijn eentje gaan backpacken en azie leek me wel een goede start. Heb je een beetje een idee of inschatting hoeveel geld ik daarvoor moet sparen?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.