Uitdagingen als fulltime ondernemer

Reismeisje 06 februari 2019

Ondernemer

2 maanden geleden was het zo ver. Ik stond aan de vooravond van mijn fulltime ondernemerschap. Uit loondienst. Na 10 jaar fulltime met veel liefde voor vaste werkgevers te hebben gewerkt. Het was een stap die ik móest maken. Het bloed kroop waar het niet gaan kon Knipogen. Het was er tijd voor. Zeker omdat ik afgelopen jaar op een andere manier tegen Reismeisje aan ging kijken. Het is ondertussen al weer 5.5 jaar geleden dat ik met Reismeisje begon. Vanuit mijn eigen passie voor de wereld en het schrijven. Hoewel Reismeisje in die jaren zeker evolueerde, bleef het wat het in de basis altijd is geweest. Een blog. Dat was voor mij te ééndimensionaal om mijn werk van te maken. Het was nooit een serieuze overweging. Plus dat ik mijn vak als marketeer te leuk vond. En veel kansen kreeg bij mijn werkgever. Tot afgelopen jaar. Ik kwam persoonlijk ergens uit. Dat maakte dat ik alles opnieuw vast pakte en bekeek.

Paste het nog in mijn leven? Gaf ik aandacht aan de juiste dingen? Waar ging mijn hart sneller van slaan en wat diende me niet langer? 

Dit soort vragen maakte dat ik breder naar mijn leven ging kijken Én naar Reismeisje. Ineens zag ik dat het zo veel meer zou kunnen zijn dan alleen een blog. Ideeën waren er al eerder, de voedingsbodem blijkbaar niet. Ik begon er met mensen in mijn omgeving over te praten en het begon te borrelen. Te groeien. Ondertussen had ik mijn ashtanga yoga opleiding vast gelegd. In Spanje. Een cadeautje voor mezelf. Ik vóelde dat dat me iets zou gaan brengen, waarvan ik op dat moment nog geen weet had. En ik had gelijk. Los van dat ik er ontzettend veel leerde over boeddhisme, hindoeïsme en yoga filosofie, bracht het me vooral dichter bij mijn eigen kern. Bij dat waar ik écht heel blij van word. Delen, contact met mensen, iets geven wat je zelf ooit hebt ontvangen. In de vorm van een yoga event. Een nieuw bedrijfje naast Reismeisje. 14 juli is het zo ver, maar daarover later meer Knipogen.

En toen kwam daar nóg iets bij. In het verlengde van mijn leven in loondienst. In al die jaren heb ik een netwerk opgebouwd en daar komen ineens opdrachten uit. Marketingadvies op freelance basis. Iets waar ik totaal geen rekening mee heb gehouden, maar dankbaar voor ben. Op die manier beoefen ik nog steeds deels mijn vak, terwijl ik toch voor de vrijheid als ondernemer heb gekozen. Al vind ik juist dát ook meteen de grootste uitdaging tot nu toe...

Vrijheid en je eigen gevangenis creëren

Vóór ik de stap naar het ondernemerschap maakte, had ik een plan gemaakt. Een uitgewerkt idee van hoe mijn week er uit zou gaan zien. Welke stappen ik met Reismeisje zou zetten en waar ik mijn focus met name op zou richten. En toen kwam het yoga event. Dat was er al langer, maar in het staartje van 2018 gebeurde er van alles wat me die kant op duwde. Het gaf veel energie. Daar voer ik op. Op die energie. Resulterend in een nieuw bedrijfje, een prachtige locatie, een divers programma én een datum. Dat event komt er. En daar ben ik trots op! Parallel daaraan had ik een grotere marketingklus. Eentje die ik vól doe. Zoals met alles. Het maakte dat ik in de resterende tijd met Reismeisje bezig ging. De resterende tijd. Terwijl het mijn basis had moeten zijn. Ik had meer content willen produceren, me verder willen verdiepen in video, afspraken willen maken met opdrachtgevers en een mooi nieuw design in de steigers willen zetten. Er kwam maar weinig van terecht.

En juist dáárin creëerde ik mijn eigen gevangenis. Een aantal weken zag ik alleen maar wat ik níet had gedaan. Waar ik níet aan toe was gekomen. Wat ik anders had kunnen doen. Hoe ik nóg harder had kunnen lopen. 

Wat was ik hard voor mezelf. Terwijl er zó veel mooie dingen waren. Meteen al. Kansen en stappen die ik zette. Uitdagingen die ik aan ging. En bovenal; wat deed ik alles op mijn intuïtie. Volledig en totaal. Juist het hebben van een bepaalde mate van ontspanning in dat wat er maar op je pad komt, is hoe ik dit hele avontuur tegemoet wil zien. Daar ben ik toch aardig goed mee van start gegaan. Maar dat zag ik dus niet helemaal. Ik zat mezelf gewoon in de weg... We zijn nu 2 maanden verder sinds ik de sprong maakte. Nu zie ik dat pas. Dat ik te veel bezig was met alles wat ik niet volgens mijn plannetje deed. Dat zo'n plan prima is om te hebben en je ook tot een zekere focus dwingt, maar dat het minstens zo belangrijk is om mee te gaan met de stroom. Daarin niet te veel weerstand te hebben en maar te zien. Juist dan gebeuren de mooiste dingen. 

Voor de komende maanden zal ik zeker een groot deel van mijn tijd bezig zijn met het yoga event. Wat overigens veel meer gaat zijn dan alleen yoga Knipogen. Dat vergt voorbereiding. En daarnaast staat Reismeisje. Op gelijke hoogte. Het komende half jaar zal ik ook daarin gaan investeren. Zullen er leuke, spannende dingen gaan gebeuren. Alles vanuit rust en heldere keuzes. Want ik heb gekozen voor vrijheid en dat wil ik blijven doen. Steeds opnieuw. 

Vertel, ben jij ook ondernemer en herken je iets uit mijn verhaal?

#reismeisje #reisblog #persoonlijk #ashtanga yoga

2 reacties

 • Laura

  06 februari 2019 om 07:26

  Hai Wendy,

  Yep, ik ben ook ondernemer en herken er heel veel in. Op dit moment ook fulltime (semi digital nomad, ik zit nu op Bali) maar vanaf april combineer ik ondernemen met mijn loondienst baan. Ik vind deze combinatie heerlijk :) veel vrijheid en toch 2 keer in de week collega's om mij heen. Ik reis en schrijf ook. Mijn website is sinds een aantal weken in de lucht. Sindsdien ben ik ook actief bezig met het zoeken (en vinden) van opdrachten. Misschien vind je het leuk om op mijn website te kijken? Www.lauragraichen.nl. Mijn gastblog die ik twee jaar geleden voor Reismeisje heb geschreven staat tussen mijn portfolio ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Laura

   06 februari 2019 om 11:29

   Mooie combinatie lijkt me inderdaad! En Bali is een heerlijke plek om vanaf te werken ;-). Ik wens je heel veel succes met alles en zal zeker een kijkje nemen. Liefs

 • Michel

  06 februari 2019 om 09:34

  Mooi he!? Ben zelf nu ook al pak hem beet 12 jaar ondernemer. Eerst even een beetje 'leren zwemmen' met zwemvest, maar op een gegeven moment schud je het zwemvest van je af omdat je merkt dat je niet vooruit komt met zo'n vest. Het begin is even wennen, maar daarna ga je zwemmen als nooit tevoren. Lekker cryptisch, maar zo voelde het voor mij wel. Nu wil ik niets anders meer. Ik hoop dat jouw ervaringen minstens net zo mooi zijn en/of worden!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   06 februari 2019 om 11:30

   Helemaal niet cryptisch Michel ;-). Mooie metafoor juist. Kan me er helemaal iets bij voorstellen, al heb ik nu nog deels dat zwemvestje lekker veilig aan haha. Dank en ik wens je veel succes!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.