4 weken yoga in Spanje: heb ik mijn licentie?

Reismeisje 19 november 2018

Wendy yoga

Daar ben ik dan weer. Terug in Nederland. Thuis. De plek waar mijn wortels in de aarde zitten. Hoeveel ik ook gereisd heb en hoe gemakkelijk ik me ergens ook thuis kan voelen, dit hier is écht thuis. De eerste dagen voelden wat vreemd. Alsof ik opgetild werd en plop, weer los gelaten in een heel andere omgeving. 4 weken lang wist ik precies hoe mijn dagen er uit zouden zien. 200 uur les van maandag tot en met zaterdag. Half 8 ’s ochtends op de mat voor 2 uur, gevolgd door meditatie en ontbijt. Daarna anatomie les, yogafilosofie en het leren les geven.

Een late lunch, 1.5 uur tijd om te studeren en dan nog 1.5 uur vaak een andere vorm van yoga, ayurveda of iets anders. Dat wisselde. En dan was het kwart over 6. Douchen, eten en dan ging de lamp wel uit.

Yogales ayurveda3

Die 4 weken in Spanje hebben me goed gedaan. Heel goed. Het ritme, het fysiek bezig zijn, lange nachten slaap en met iets bezig zijn wat ik superinteressant vind. Leren. Kennis aangereikt krijgen en dat je eigen maken. Nadenken over wat je er zelf eigenlijk van vindt. Het heeft helemaal aan mijn verwachtingen voldaan. En meer dan dat. Morwenna, Lascel en Amelia van The Yoga Bubble zijn fantastische mensen. Gepassioneerd, puur en vól met kennis. Vanuit India, Guatemala, Spanje en waar ze maar hebben les gegeven. Dat brengen ze allemaal mee in wat ze daar in het Zuiden van Spanje doen. Ze zijn dit een jaar geleden gestart. Rechtstreeks vanuit India, waar ze alle drie jaren les hebben gegeven. In Goa. Aan het strand. Ruim een jaar geleden kwam het punt dat dat voor hen niet meer paste. Ze wilden meer hun eigen ding doen. Persoonlijker. Authentieker. Hun eigen keuzes maken in wat wel en wat niet. Die droom werd The Yoga Bubble. Een prachtig, Spaans landhuis in Andalusië, waar ze hun eigen ashtanga- en vinyasa teacher trainingen samenstellen. Van 200 of 300 uur. Of je gaat voor een retraite. Die bieden ze ook aan. Wat ik het allerleukste vond aan hun aanpak is de breedte én diepte er van.

Yoga Bubble

Morwenna, Lascel en Amelia hebben alle drie hun eigen interesses en specialismen, waar ze veel van weten en waar hun hart echt in zit. Dat maakt dat ik in korte tijd onwijs veel heb geleerd. Dingen die weliswaar óm yoga heen bewegen, maar zo veel verder gaan dan enkel de houdingen op de mat goed uit kunnen voeren. Fysiek heb ik mijn grenzen verlegd en mentaal werd ik enorm geprikkeld. In alles.

Examen

En nu ben ik dus weer terug. Hier. Met die enorme bak vol dingen die ik heb geleerd. Én mijn license! Want het is met gelukt, ik heb ‘m! Ik ben nu officieel ashtanga- en vinyasa yoga docent. Mijn eindexamen vond ik spannend en tegelijkertijd groei je daar heel natuurlijk naar toe. Ik moest een les van een uur voorbereiden, waarbij ik kon kiezen tussen een die hard ashtangales, een vinyasales óf een mix van beiden. Ik koos voor de die hard ashtanga les. Als één van de weinigen. Het is wat ik altijd het liefste heb gedaan. Vuur en dynamiek. Al heb ik vinyasa nu ook leren waarderen. De les die ik gaf was inclusief meditatie, alle houdingen en Sanskriet benamingen. En die gaf ik aan de andere studenten. Het ging goed. Het vóelde goed. Comfortabel en leuk om te doen. Met een lach ook. Tijdens deze 4 weken was één van mijn doelen te ontdekken of ashtanga yoga  een grotere rol in mijn leven zou gaan spelen. Of ik er meer mee wilde dan alleen mijn eigen practise verbeteren. Ik had al wat ideetjes, maar dat had nog niet echt vorm. Nu is dat anders. Ik wil er heel duidelijk meer mee gaan doen. Zonder twijfel. Dat zal breder en meer zijn dan enkel een yogales geven. Daar ligt mijn ambitie niet per sé. Ik wil meer delen dan alleen dat. Op dit moment bruist er van alles en praat ik er veel over met mensen om me heen. Dat maakt het concreter en steeds duidelijker. Het zal in de richting gaan van retraites. Er even helemaal uit zijn.

Een moment voor jezelf, je lijf voelen, lekker eten, geprikkeld worden. En dat op mijn heel eigen manier. Vanuit mijn eigen ervaring.

In de aanloop daar naar toe ben ik wel van plan les te gaan geven. Om mezelf te trainen. Te leren wat mensen leuk vinden en wat niet. Dat vind ik belangrijk. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en leren. Ook hierin. De komende maanden zal ik hier een nieuwe naam met bijbehorende website voor gaan lanceren. Naast Reismeisje. Ik wil namelijk dat Reismeisje wél Reismeisje blijft. Geen verkapt yogablog. Ik zal evengoed dingen vertellen die spelen, maar Reismeisje blijft primair over reizen gaan. Maar daarover later meer.

Wendy yoga 4

Mocht je interesse hebben in het les krijgen van ashtanga óf vinyasa yoga door mij, hoor ik dat graag in de comments hieronder. Je kunt me natuurlijk ook altijd even mailen. Het maakt niet uit of je ooit deze vormen van yoga hebt beoefend. Of je het al jaren doet of gewoon eens wat nieuws wilt proberen. Of je superflexibel bent of juist totaal niet. Ik ben op zoek naar mensen die houden van vuur, dynamiek én zich bewuster willen worden van hun lijf en geest. Met een glimlach ♥. Herken je je daarin? Laat het me weten!

#ashtanga yoga #yoga #reismeisje #persoonlijk

3 reacties

 • Marjolein

  19 november 2018 om 09:52

  Hi Wendy,
  Ik heb zeker interesse in Ashtanga les!
  Groetjes Marjolein

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marjolein

   19 november 2018 om 10:47

   Leuk te horen Marjolein. Ik noteer je naam op de lijst!

 • Stefanie

  19 november 2018 om 14:03

  Jaaaaa!!! (Jammer dat ik zo ver weg woon) En super gaaf Wendy! Gefeliciteerd

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Stefanie

   19 november 2018 om 19:36

   Haha, Thanks Stefanie❤️

 • Laura

  21 november 2018 om 08:47

  Heel gaaf ❤ ik intereseer mij ook over yoga en alle verschillende vormen daarvan. Zou het leuk vinden om les te krijgen, alleen is Apeldoorn een beetje ver weg

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Laura

   23 november 2018 om 07:47

   Dat snap ik, maar ik ben van plan breder les te gaan geven ;-). Qua locaties. Ik zet je naam wel op de lijst, dan kun je altijd nog zien wat je doet.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.