Treinreizen die je ooit gemaakt moet hebben

09 mei 2017

treinrit eens in je leven 4285

Eerder al schreef ik een artikel over de fijnste landen om per trein te reizen. Dat is best een heel aardig rijtje wat mij betreft Knipogen. Maar dit artikel gaat puur over te gekke treinreizen die je wat mij betreft als reiziger eens in je leven gemaakt moet hebben! Welke dat volgens mij zijn, lees je hier!

treinrit eens in je leven 9106

China - LhasaDit is geen klassieke treinroute, immers hij bestaat nog maar een aantal jaar. Nu ik er over nadenk bestaat deze treinrit afgelopen jaar precies tien jaar! In 2007, net na de opening, nam ik deze route voor het eerst. En wat een tocht. Als je van treinreizen houdt, dan is dit echt wel je ding! De Chinezen wilden de aanleg van het spoor uitbesteden aan een Zwitsers bedrijf. Als iemand het kan, zijn het de Zwitsers. Zou je denken. Zij hebben de opdracht onderzocht en kwamen tot de conclusie dat het onmogelijk was een spoor aan te leggen over deze route. Het zou een megaduur project worden waarbij de werkomstandigheden ook nog eens ontzettend veel van de mensen zou vragen, de kou en hoogte zouden hier een belangrijke rol spelen. Maar nog belangrijker, sommige delen van de route zijn permanent bevroren, terwijl andere delen slechts bepaalde gedeeltes van het jaar bevroren zijn. Dit zou ongetwijfeld tot verzakking en ongelukken kunnen leiden.

Wie nu de trein vanaf één van zeven Chinese steden naar Golmud neemt, begint daar aan een epische treinrit van maar liefst 1142 kilometer. 80% hiervan ligt boven de 4000 meter en op de Tanggula pas kun je zelfs zeggen dat je de hoogste treinreis ter wereld hebt gemaakt. Je komt hier namelijk over een pas van 5068 meter. Om deze reden zitten er ook zuurstofmaskers in de trein en staat het, net als in een vliegtuig, onder druk. Vet toch?! En voordat je in Lhasa aankomt, ben je over 675 bruggen gereden met een totale lengte van 550 kilometer. En een gedeelte van het spoor waarover je rijdt wordt met behulp van apparatuur permanent bevroren gehouden zodat de grond hard blijft. Je kunt veel over de Chinezen zeggen, maar dit soort dingen fixen ze wel gewoon. Dus wanneer je in China bent, laat de kans op een ritje in deze bizarre trein dan zeker niet liggen!

treinrit eens in je leven 1994

Trans-Siberië. Natuurlijk. Deze hoort in het rijtje thuis. Iedere reisliefhebber heeft er vast wel eens van gehoord of heeft deze reis zelfs op de bucketlist staan. Of al gemaakt Lachen. Een epische reis die je met 9289 kilometer van West naar Oost of vice versa brengt. Van Moskou naar Vladivostok, Ulaan-Bataar of Beijing. Een reis waarbij de ene na de andere tijdzone weg tikt en je de mensen ziet veranderen. Van Kaukasisch naar Aziatisch. Huizen veranderen in gers en auto's veranderen in paarden. Maar liefst zeven volle dagen zit je in de trein voor de langste afstand (Moskou - Vladivostok). Je ervaart de typisch Russische vriendelijkheid aan de grens met Mongolië Lachen, krijgt mooie kleurrijke visa in je paspoort geplakt (nog een keer Lachen) en kunt maar beter een stapel goede boeken meenemen. Want het is het allemaal waard. Wat dit is de meest bekende en klassieke treinreis ter wereld. Geniet ervan! Tip: bereid deze reis goed voor, want je moet van tevoren aangeven welke reisroute je gaat maken. Je kunt niet onderweg zomaar uitstappen (dit kan wel, maar dan vervalt je oorspronkelijke ticket). Misschien heb je wat aan dit artikel.

treinrit eens in je leven 4265

Oriënt express. Dat wil zeggen Parijs - Istanboel Lachen. De echte Oriënt express was een luxe trein die in de 19e en 20ste eeuw reed tussen Frankrijk en Turkije. De laatste jaren is deze trein omgevormd tot een trein voor luxe reizigers. Voor slechts een paar duizend euro kun je deze verbinding nemen. Dat is nou net niet mijn ding, maar de wens om deze route te nemen blijft staan. Dat betekent weliswaar veel vaker overstappen en het is ook lang niet zo nostalgisch, maar toch lijkt het me wel een toffe route om een keer met de trein te doen. Gewoon, om het anders te doen en om echt van Oost naar West te rijden met een trein. Cool toch?! Dat is weer eens iets anders dan vliegen op Antalya Tong uitsteken.

treinrit eens in je leven 4310

Zuid-Afrika - Victoria falls. Hiervoor geldt een beetje hetzelfde als voor de Oriënt express. Tegenwoordig rijdt er een luxe trein die deze reis over het spoor enkel en alleen voor toeristen aanbiedt. Een luxe trein waarbij je nul contact hebt met locals en waarbij je je haast schuldig voelt wanneer je met je ober aan je zijde door de townships rolt. En bovendien hangt er ook een prijskaartje aan. Maar toch zou ik ook hier graag eens deze reis met en lokale trein maken. Dat betekent ongetwijfeld vaak overstappen, veel vertraging en oponthoud en misschien weinig comfort. Maar het lijkt het me allemaal waard. Met deze route reis je vanaf Pretoria in Zuid-Afrika, langzaam richting Botswana. De tweede dag rijd je door dit, denk ik, prachtige land, passeer je de steenbokkeerkring en rijd je vervolgens Zimbabwe binnen. Op dag drie kom je aan bij de Victoria falls en de Zambezi-rivier. Klinkt niet slecht toch? Ik heb alleen geen enkele ervaring met treinen in donker of Zuidelijk Afrika. Iemand enig idee hoe reizen met de trein in Afrika is?

Heb jij nog treinreizen die eens in je leven gemaakt wilt hebben?

@Afrika @Azië @Europa @Turkije @Midden-Oosten @Tibet @Rusland #trein #treinreizen #reizen #backpacken #roadtrip

9 reacties

 • Linda Janssen

  09 mei 2017 om 07:58

  The Ghan, door de outback van Australië is ook een mooie!

  Beantwoorden

  • Chantal Linda Janssen

   09 mei 2017 om 08:56

   Die mis ik idd ook in het lijstje!

  • gerben Linda Janssen

   12 mei 2017 om 16:46

   Ow die ken ik helemaal niet! Ga ik me eens in verdiepen. Thanks voor de aanvulling Linda!

 • Birgit

  09 mei 2017 om 08:32

  Één van de meest bijzondere die wij gemaakt hebben (naast Trans-Siberië, el Chepe (Mexico) en diverse in China) is de route Cuamba-Nampula in Mozambique. Een heerlijk trage rit door bijzonder Afrikaans landschap, waarbij onderweg iedereen uit het raam hangt om in de dorpen inkopen te doen en zo de coupe vol te laden. Elk dorp heeft zijn eigen "specialiteit", bijvoorbeeld uien of wortels. Bij aankomst in Nampula staat het stationsplein ramvol en wordt het meeste weer verhandeld. Een fantastische ervaring!

  Beantwoorden

  • gerben Birgit

   12 mei 2017 om 16:47

   Klinkt te gek Birgit! Zou ik graag eens willen zien (gaat er vast ook van komen want Mozambique staat zeker op het verlanglijstje :-). Bedankt!

 • Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl

  09 mei 2017 om 08:38

  Ik heb laatst de treinreis tussen Bergen en Oslo gemaakt. Een stuk korter dan bovenstaande reizen maar wel echt prachtig!

  Beantwoorden

  • gerben Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl

   12 mei 2017 om 16:50

   Hoi Manouk. Ja klopt, dat is een heeele mooie. Minder avontuurlijk dan het lijstje hierboven maar zeker net zo mooi! Leuk te horen dat er ook treinreizen binnen Europa zijn die echt de moeite waard zijn (dit is natuurlijk niet de enige rit..).

 • Diane

  09 mei 2017 om 09:31

  Treinrit in Madagaskar van Fianarantsoa naar Manakara. Ondanks de relatief korte afstand die je er ruim 10 uur over. Maar meer tussen de locals kan je niet zitten. Langs fantastische uitzichten en heerlijke overbevolkte mini stations. Zeker een aanrader!

  Beantwoorden

  • gerben Diane

   12 mei 2017 om 16:52

   Een trein in Madagascar, dat alleen al klinkt te gek! Staat op de lijst! Dank je voor de aanvulling Diane

 • Karin

  09 mei 2017 om 12:27

  Jaaahhh de treinrit in Madagascar was geweldig!!! Ben t helemaal met Diane eens. Prachtige rit door de jungle van Madagascar, op stations genoeg tijd om iets te kopen bij de locals of een praatje te maken, mits je Frans spreekt.

  Beantwoorden

  • gerben Karin

   12 mei 2017 om 16:55

   Leuk te lezen! Dat moet dan wel een rit zijn die zeker de moeite waard is. Bedankt voor je aanvulling Karin

 • Lotte

  09 mei 2017 om 15:40

  Bij mij staat de treinreis tussen Darwin - Uluru - Adelaide in Australië ook hoog op het lijstje. En de trein van oost naar west Canada!

  Beantwoorden

 • Sanne

  09 mei 2017 om 15:43

  De treinreis Nuwara Eliya naar Ella in Sri lanka! We hebben bijna de hele reis in de deuropening gezeten, wat een mooi landschap!

  Beantwoorden

  • Dominique || dominiquetravels.com Sanne

   09 mei 2017 om 20:27

   Ja, die wilde ik ook toevoegen! :-)

  • gerben Sanne

   12 mei 2017 om 16:57

   Hoi Sanne, eens. Tenminste obv wat ik heb gezien op foto's van internet. Ik heb de treinrit weliswaar gemaakt maar helaas zaten we middenin de wolken. Het was een rit die ik me nog steeds goed kan herinneren om de gave (locale) sfeer, maar van het uitzicht weet ik minder. Maar dit is zeker een aanrader! Thanks.

 • Caro

  09 mei 2017 om 22:05

  De ijzererts trein in mauritanie!!!!!

  Beantwoorden

  • gerben Caro

   12 mei 2017 om 16:57

   Hoi Car, die ken ik niet. Ga ik eens op Googelen...

 • Hendrik

  10 mei 2017 om 02:26

  De treinreis van Pyongyang naar Beijing was een bijzondere ervaring.

  Beantwoorden

  • gerben Hendrik

   12 mei 2017 om 16:59

   Hoi Hendrik, ja dat kan ik me voorstellen. Zeker geen alledaagse treinrit! Vooral de sfeer lijkt me apart, zeker op de heenweg omdat je dan toch wel een bijzonder land inrijdt. We hopen deze reis snel een keer te kunnen maken.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.