5x favoriete landen om per trein te reizen

16 februari 2017

leukste landen treinreizen 7329

Treinen en reizen. Een combinatie waar ik vaak heel blij van word. Geen idee waarom eigenlijk, maar ik vind het reizen in treinen in het buitenland gewoon te gek. In Nederland is dat trouwens wel anders hoor Tong uitsteken. En hoewel het op reis meestal niet de meest snelle manier van vervoer is, vind ik het echt wel de leukste manier van reizen. By far. Bussen vind ik vervelend, ze wiebelen lichtjes waardoor je je niet altijd even top voelt, je hebt weinig bewegingsruimte, je kunt nauwelijks even de benen strekken wanneer jij dat wilt. Met het vliegtuig krijg je weinig mee van een land en knal je overal zo over heen. Maar met de trein is dat allemaal anders. En bovendien heb je veel aanspraak met locals, wat vaak al begint op het perron als je de juiste trein niet kunt vinden Knipogen. Helaas hebben we tijdens onze afgelopen wereldreis nauwelijks een trein genomen. Niet omdat wij dat niet wilden, maar omdat er in Zuid-Amerika over het algemeen weinig spoor ligt. Om nog maar te zwijgen over de landen in de Pacific Knipogen. In Iran hadden we de mogelijkheid en daar had ik graag de trein genomen, maar dat kwam route-technisch net even niet uit. Maar natuurlijk hebben we in het verleden veel meer treinen genomen, hieronder vertel ik je wat ik de fijnste landen vind om per trein te reizen. Komen ze!

Thailand. Hoewel het landschap van Thailand best aardig is, is het nou ook weer niet het meest bijzondere van Azië wat mij betreft. Toch zou ik het zeker aanraden om in Thailand per trein te reizen. Zelfs terwijl de bussen hier erg goed zijn en je misschien wel sneller op je bestemming bent. Met name de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai vind ik ideaal. Ik heb 'm een paar keer genomen en het is gewoon super relaxed. Vooral de nachttrein is ideaal. Je ziet weliswaar niet veel, maar het is een trein die iedere avond vertrekt, waarvoor kaartjes makkelijk te krijgen zijn, de vertrek- en aankomsttijden prima zijn. En de bedden zijn ook nog eens erg goed Lachen. De volgende ochtend kom je dan ook uitgerust aan op de plek van bestemming. Leuk!

De treinen naar het Zuiden van Thailand zijn trouwens ook prima te doen. De bussen gaan weliswaar sneller, maar op treinen kom je toch nog wat meer in aanraking met locals, je kunt wat lopen en ziet nog wat van de omgeving. De treinen in deze richting kun je, naast dat ze je in de buurt brengen van de stranden, ook prima gebruiken wanneer je doorreist naar Maleisië of Singapore.

leukste landen treinreizen 4313

China. Natuurlijk hoort China ook thuis in dit rijtje. Wanneer je er over nadenkt is het nog bijzonderder (en logisch dat dit land thuis hoort in dit rijtje). China is het op drie na grootste land ter wereld. Plus gelet op het feit dat het in Azië ligt, is het dan ook verrassend dat je er soms zo snel afstanden aflegt over land. En dat heeft voor een groot deel te maken met de infrastructuur van het spoor. Er zijn zoveel treinverbindingen in het land en zoveel kilometers spoor, het is bijna absurd. In een dag treinen kun je dan ook een flinke afstand afleggen. En het mooiste van alles is dat de kwaliteit van de langeafstandstreinen ook nog eens erg goed is. Je kunt aan boord vaak gratis kokend water pakken voor je noodles, je hebt een eigen bed met schone lakens en je wordt meestal gewekt door de conducteur wanneer je bijna op de plaats van bestemming bent. China rocks wat dat betreft!

leukste landen treinreizen 174

Myanmar. Niet veel mensen weten het, maar Myanmar heeft ook een best aardige spoorverbinding, met name richting het Noorden van het land. Skip de bus en je hobbelt door een prachtig land, krijgt op ieder station door het raampje eten te koop aangeboden en je komt snel in aanraking met locals. De kwaliteit van de treinen is niet overal even goed, maar de backpackers onder ons zullen hier niet zo veel moeit mee hebben.Ik spreek wel uit ervaring wanneer ik zeg dat je beter geen derde klas kunt boeken wanneer je helemaal naar het Noorden reist. Je komt er wel, maar vraag niet hoe Onbeslist.

leukste landen treinreizen 4804

India. India, ook zo'n land dat zonder twijfel thuis hoort in dit rijtje. Misschien nog wel meer dan China is India het land dat zwaar afhankelijk is van transport per spoor. De nationale spoorwegmaatschappij van India is de grootste werkgever van het land en het aantal kilometers spoor is bijna niet te tellen. Bizar gewoon. En in de trein speelt het Indiase leven zich recht voor je neus af. Fan-tas-tisch! Je reis door kleine dorpjes, krottenwijken in de grote steden, ziet mensen in de ochtend hun behoefte doen langs het spoor, krijgt verse Chai aangeboden in de trein (helaas ook middenin de nacht Roepen) en kunt van alles kopen op de stations. En je kunt er prima een beetje half uit de altijd openstaande deur leunen en de warme wind door je haren voelen. Heerlijk. Dat gevoel alleen al maakt dat ik nu weer zin heb in reizen!

leukste landen treinreizen 164

Japan. Japan is ook zo'n land dat thuishoort in een rijtje met landen waar je fijntjes met de trein kunt reizen. Allereerst omdat Japan gewoon bij uitstek een land is waar reizen per spoor goed georganiseerd is. De treinen zijn comfortabel, hebben minimaal een westerse standaard (lees: boven de standaard van in ieder geval de NS Lachen) en brengen je in no time van de ene naar de andere plek in dit uitgestrekte land. Ennnn daar komt nog eens bovenop dat ze in Japan de bekende bullettrain hebben. Je weet wel, treinen met zo'n supervette gestroomlijnde neus die met gemak 300 kilometer per uur halen. Een beetje vergelijkbaar met de Thalys dus, maar dan vetter. Er schijnen zelfs treinen te zijn waarbij alle stoeltjes bij vertrek dezelfde richting op draaien zodat je voorwaarts reist. En wist je dat de gemiddelde vertraging van alle bullettrains in Japan 18 seconden bedraagt? Per jaar!!! En dat is inclusief vertraging door onmacht, zoals slecht weer. Niet voor niets dus dat de Japanners hun horloge gelijk zetten op de vertrektijden van deze treinen.

Dat zijn mijn favoriete landen om per trein te reizen. Vertel, hoe reis jij het liefste als je een mooie reis maakt?

@Azië @China @India @Japan @Myanmar @Thailand #reizen #backpacken #treinen #transport #vervoer

4 reacties

 • Jeroen

  16 februari 2017 om 14:35

  Treinen is fijn! Nooit gedacht dat ik het nog eens zou zeggen maar begin het weer steeds meer te waarderen.
  Daarnaast blijft zeilen van en naar je bestemming ook echt fantastisch. Je bent nooit helemaal zeker wanneer je aan komt en het is heerlijk om de wind en de golven te voelen en op windenergie ergens te komen.

  Beantwoorden

 • Michel

  16 februari 2017 om 15:49

  Het hangt er per land een beetje vanaf wat mijn favoriete vervoermiddel is. In sommige landen is het ideaal om je eigen vervoer te hebben, maar zoals in Japan is de trein wel echt helemaal top. Niet alleen een belevenis en eigenlijk ook nog ver verheven boven elke westerse maatstaf wat mij betreft. De conducteur die een buiging maakt wanneer hij de coupe betreedt en voordat hij de coupe verlaat: briljant toch!?

  Beantwoorden

 • Robert | Traveljunks

  16 februari 2017 om 18:29

  Mijn mooiste treinreis heb ik toch wel in de Mexicaanse Copper Canyon gemaakt. De rit kun je mooi in enkele delen opsplitsen en er makkelijk een week of twee mee in de prachtige omgeving doorbrengen. De Japanse bullet trains gaan we volgend jaar proberen.

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  16 februari 2017 om 19:31

  Ik vind treinen en bussen eigenlijk allebei fijn - die heb ik liever dan vliegtuig en boot. Mijn favoriete treinreis was in Sri Lanka, maar dat was echt meer om van het landschap te genieten, een bus was namelijk 10x zo snel geweest :-)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.