Tips voor de treinreis Chengdu-Lhasa

23 december 2014

Written by Gerben

Dat Tibet één van mijn favoriete bestemmingen is, weten de meesten wel ;-) . Voor mij is het gewoon zo’n prachtig land, met fantastische landschappen en de meest zachtaardige mensen ever. Mocht je een reis naar Tibet overwegen, zou ik zeker aanraden om met de trein vanuit Chengdu in China te vertrekken. Deze zogeheten  Qinghai-Lhasa spoorweg is de hoogst gelegen spoorlijn ter wereld en brengt je in zo’n 44 uur naar de hoofdstad van Tibet. Een supermooie reis! In dit artikel wil ik jullie iets meer vertellen over de reis zelf en wat praktische tips.


Tibet treinreis 2

Wanneer je de trein naar Tibet vanuit Chengdu neemt, dan is mijn eerste tip om te overnachten in Sim’s Cozy Guesthouse. Wat een fantastisch hostel is dit zeg :-) . Ze weten precies wat je als backpacker nodig hebt en ze hebben ook nog eens een heerlijke keuken. En het mooiste van alles is dat ze ook treinkaartjes naar Tibet kunnen regelen. Want dat kan nog best wel een gedoe zijn. Je kunt namelijk alleen een treinkaartje krijgen wanneer je een permit hebt voor Tibet (die moet je ook opsturen of laten zien). Maar je permit voor Tibet gaat in op een specifieke dag en op die dag moet je dus ook de trein nemen. Maar hoe weet je nou of je op die dag ook wel echt een kaartje kunt krijgen, misschien is de trein wel volgeboekt? Nou, dat weet je dus inderdaad niet Lachen. Het beste is je permit zo vroeg mogelijk te regelen. Je treinkaartje kun je dan vanaf 10 dagen van tevoren kunnen kopen. Je kunt dit gewoon zelf doen bij het treinstation. Of je laat het dus doen door de mensen van Sim’s regelen :-) . Die rekenen hiervoor slechts een kleine fee en het scheelt je een boel gedoe. Nog makkelijker is het echter om alles in één keer te regelen via een reisbureau. Hier ontkom je toch niet aan omdat je in Tibet niet zelfstandig mag reizen. Met dank aan de liberale instelling van de Chinezen L. Een goed adres hiervoor is het reisbureautje van een van de beste gidsen die ik ooit gehad heb. Zijn naam is Lobsang en je vindt zijn website hier.


Tibet treinreis 3

In Chengdu stap je ’s avonds dan eindelijk, na alle controles en immense rijen, op de trein. Om vervolgens ongeveer 44 uur later aan te komen in Lhasa, de hoofdstad van het mystieke Tibet. Tenzij je eerste klas boekt slaap je waarschijnlijk met nog vier Chinezen in een coupe; een hele ervaring ook ;-). Of je reist echt budget en boekt geen sleeper maar een stoel. Voor een goed overzicht van de verschillende treinklassen vind je hier meer info.
Tip: sla voldoende eten en water in voor de treinreis. Er is een restauratiewagen aanwezig in de trein en ook op sommige perrons kun je eten kopen, maar op een gegeven moment komen de noedels je waarschijnlijk wel de oren uit. Dan is het lekker dat je bij de Carrefour in Chengdu lekkere dingen hebt ingeslagen!


Tibet treinreis 4

De volgende ochtend wordt je wakker in een typisch Chinees landschap. Dat zal een groot deel van de dag nog zo blijven. Je reis door kleine dorpjes, hoge, mistige bergen en komt langs grote steden. Wanneer de tweede avond inzet merk je dat je langzaam begint te klimmen. De trein begint ook langzamer te rijden. ‘s Avonds sta je stil op enkele perrons en wordt de zuurstof aangesloten. Je merkt al dat het ademhalen moeizamer gaat. Ook begint er zuurstof door de trein zelf te stromen; je kunt het gesis horen. De volgende ochtend word je wakker in een andere wereld. Een wereld van leegte, enorme vlaktes, besneeuwde bergen en herders met kuddes yaks. Je bevindt je nu op de Tibetaanse hoogvlakte. Dan kom je eindelijk aan het einde van de middag aan in Lhasa, waar je wordt opgewacht door je gids. Pas nu kan het avontuur echt beginnen!


Tibet treinreis 5

Tot slot: lees je nog even goed in op internet over deze treinreis. Deze is namelijk best controversieel. Want hoewel deze welvaart met zich meebrengt voor de inwoners van Tibet, brengt deze ook Han Chinezen met zich mee. Iets waar de Tibetanen niet bepaald op zitten te wachten. Niet voor niets noemen de Tibetanen de trein dan ook Het Stalen Monster. Dus verdiep je er in en beslis zelf.  

Hebben jullie nog tips voor lange treinreizen? En staat deze ook op jouw lijstje?

@Azië @China @Tibet #reizen #backpacken #tibet #china #reistips #trein #lhasa #chengdu #treinreis

7 reacties

  • Esther

    23 december 2014 om 10:20

    Whoah, dit lijkt me echt een geweldige ervaring! Ik ben er ook helemaal voor om voor (kleine) vergoedingen kantoortjes eea te laten regelen. Dat scheelt idd een hoop gedoe en je weet dat het goed gebeurt.
    Groetjes,
    Esther.

    Beantwoorden

    • Richard Esther

      09 september 2016 om 12:12

      Ha Ester,ben je al in Tibet geweest?
      En zo ja,was het leuk en mooi?
      Ik denk eraan om er volgend jaar naar toe te gaan.
      Maar zoek nog een reispartner.

      Groetjes van Richard

      • Rachel Richard

        23 januari 2017 om 07:32

        Dag Richard,

        Wanneer zou je naar Tibet willen gaan, Richard? Mijn vriend en ik zijn een reis naar Tibet aan het plannen in november 2017 en zoeken nog een reispartner. Wij hebben al een hele goede Tibetaanse gids gevonden en zijn reisprogramma ziet er ontzettend interessant uit. Groet, Rachel

        • Richard Rachel

          04 februari 2017 om 09:33

          Ha Rachel, dat klinkt goed. Lijkt mij wel leuk om jullie reispartner te mogen worden.
          Groetjes,Richard

        • bibi Rachel

          12 april 2017 om 08:47

          Hi Rachel, Mijn plan is om in oktober/november naar Tibet te gaan:) het wordt het begin van mijn reis door azie. Hoe lang gaan jullie?

        • Anke Rachel

          04 maart 2018 om 22:29

          Hoi Rachel, mijn vriend en ik zijn een reis naar Tibet en Nepal aan het plannen. We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en hoe jullie dit geregeld hebben. We horen het graag! Groetjes Anke

  • Serge Van Cauwenbergh

    23 december 2014 om 10:54

    Ik heb jouw verhaal met plezier gelezen. Het is bovendien herkenbaar omdat ik in die regio ook heb gereisd. In 2012 namen wij de trein van Xining naar Lhasa. Een kort relaas vind je op mijn blog: http://www.sergevancauwenbergh.be/tibet-trein-xining-lhasa/

    Het boek "Het spoor naar Tibet" kan ik van harte aanbevelen. Het is geschreven door de Amerikaanse journalist Abrahm Lustgarten en behandelt de problematiek van de aanleg van de spoorlijn naar Lhasa.

    Beantwoorden

  • Stéphanie | Expeditie Aardbol

    23 december 2014 om 13:37

    Gaaf! Tibet lijkt me echt fantastisch, dus goeie tip om het via zo'n bureautje te doen.

    Beantwoorden

  • Marloes

    24 december 2014 om 17:26

    Wij hebben deze reis pas geleden ook gemaakt; de trein is een geweldige manier om in Tibet te komen! Ik lees altijd je blogs maar reageer eigenlijk nooit, maar voordat niemand Sim's Cozy kan vinden... Het hostel is een tijd geleden van naam (en eigenaren) veranderd en heet nu Hello Chengdu. Je kunt er nog steeds prima je Tibet reis regelen, hebben wij ook gedaan! Bijkomend voordeel is dat je de kosten kan delen met andere reizigers in het hostel, dat regelt het hostel ook.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Marloes

      25 december 2014 om 10:10

      Ow echt Marloes? Thanks voor je aanvulling! Dat wist ik niet!

  • lydia vd Veen

    01 januari 2015 om 16:01

    Hallo,

    Ik heb een aanvullende vraag bij jullie mooie informatie . Hoe zijn jullie vanuit Tibet verder gereist? Gezien het tijdstip van het jaar (juli ) moeten we terug naar China. Is dan vliegen via Zhongdian of Kunming aan te bevelen? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

    Groet, Lydia

    Beantwoorden

    • Reismeisje lydia vd Veen

      02 januari 2015 om 08:02

      Hey Lydia! Wij zijn toen vanaf Lhasa terug gevlogen naar Chengdu. Eerlijk gezegd heb ik geen ervaring met Zhongdian en Kunming. Word er wel direct op gevlogen vanuit Lhasa?

  • Kathinka Geling

    27 februari 2018 om 22:59

    Mooie en bruikbare reisbeschrijving. Ik vertrek 23 juli met mijn dochter naar Beijing. We willen een kleine 2 weken in China rondreizen en vanaf Chengdu de trein naar Lhasa nemen. Nu heb ik op de sites in je blog gekeken naar o.a de DIY treinreizen in China, maar voor die treinrit geven ze aan dat je ze moet mailen. Inmiddels gedaan maar nog geen reactie ontvangen.
    Ook het hostel dat je hebt aangeraden, Sim's cozy hostel, zag er goed uit, maar is blijkbaar overgenomen en heeft een andere naam.
    Denk je dat het verstandig is voorafgaand aan het vertrek deze treinritten te boeken, of is de kans groot dat je in Chengdu binnen 2 dagen nog kaartjes kunt bemachtigen? Had jij vooraf ook geen visum voor Tibet geregeld? Ook daar gelijk laten regelen?
    Alvast dank voor een reactie.
    Groeten,
    Kathinka Geling
    m.c.t.geling@pl.hanze.nl

    Beantwoorden

  • Geert

    30 juli 2018 om 12:34

    Zeer goede "begin of start " informatie....en heb je een verder verhaal ....naar waar reisde je door....ik zou via India terug willen komen!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.