Tips voor reizen per trein in India

01 oktober 2013

Treinreis India

Reizen per trein in India kan erg leuk zijn, maar voor je in een oké coupe zit ben je wel wat tijd en frustratie verder ;-). Toch zou ik ’t iedereen aanraden! Het is een goedkope manier om snel in dit grote land te reizen en je ontmoet leuke mensen onderweg. Ik zal je wat tips geven, waar ik zelf al doende achter ben gekomen…

Reserveren is echt een must! Alle grote treinreizen tussen steden zitten vol. Propvol. Je kunt in principe niet ’s ochtends naar een balie wandelen, je kaartje kopen en een half uur later lekker de trein in stappen. Begin minimaal 2 dagen van tevoren (als dit kan uiteraard) met uitzoeken waar je een treinkaartje kunt boeken. Elk groot station heeft een balie waar je dit kunt regelen en anders is een slim alternatief dit via je hostel te regelen. Je betaalt dan uiteraard ietsje meer, maar dit kan soms het gedoe wel waard zijn.

Schrik niet van een wachtlijst. Zelfs als je lekker op tijd bij de reserveringsbalie staat, zul je waarschijnlijk de mededeling krijgen dat de trein vol geboekt is. Dat is echter in de praktijk geen probleem ;-). Ik snap na verschillende reisjes naar en binnen India nog steeds geen bal van dit systeem, maar al sta je op plek 200; je krijgt waarschijnlijk gewoon een plekje in de trein. Vaak moet je dan een dag later terug komen. Ook dit kun je laten fixen door je hostel of een boekingsbureautje. Zij gaan dan voor je in de rij staan de volgende ochtend om 5 uur. Zeker ook die paar extra rupees waard!

Let op het type. In Nederland kennen we eigenlijk alleen maar eerste en tweede klas, maar in zo’n groot land als India zijn de treinreizen lang en daarmee kun je bij sommige verbindingen kiezen uit wel 8 typen coupe. Als je gewoon supergoedkoop van A naar B wilt komen kun je voor ‘General’ gaan, de goedkoopste optie. Ik zou ’t echter niet aanraden ;-). Het betekent namelijk dat je rustig 8 uur lang met te veel mensen in een warme cabine zit geperst en met mazzel je billen op een plank kunt laten rusten. Een betere optie is de ‘Seater Class’ voor als je overdag reist en de ‘Sleeper Class’ voor als je ’s nachts reist. Verwacht bij beiden geen luxe en ook geen airco, maar wel een prima stoel of bed en voldoende ruimte. Je kunt ook kiezen voor een privé coupe in allerlei gradaties, maar dan betaal je wel serieus meer.

Check ’t eten. In India is het redelijk normaal dat eten en drinken bij de treinreis is inbegrepen. Check dit echter wel altijd even als je een kaartje koopt. Anders zit je straks 10 uur in een trein zonder dat je van tevoren even boodschappen hebt gedaan. Geen aanraden bij +30°C!

#India #reistips #trein #transport

2 reacties

 • Vervoertips op reis | Reismeisje

  10 januari 2014 om 08:13

  […] in de trein een eerste en tweede klasse. In veel andere landen zijn er echter veel meer. Zo heeft India er bijvoorbeeld zes en soms zelfs nog meer. Dat komt door de enorme afstanden die je soms af legt; […]

  Beantwoorden

 • Wat kost…3 weken India? | Reismeisje

  16 januari 2014 om 10:39

  […] Let wel even op met klassen, vooral bij een treinreis. Lees meer over reizen per trein in India in dit artikel. Voor een treinreisje van 5 uur betaal je rond €5 (300 rupees), voor een redelijk comfortabele […]

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.