Top 3 national parken + video

Reismeisje 04 mei 2015

National parken

Bij national parken denk je misschien al snel aan Afrika, omdat een national park veelal gelijk staat aan wildlife. En dat heb je veel in Afrika. Maar national parken zijn er in allerlei soorten en maten, verspreid over de hele wereld! Ik heb nog heel veel parken niet gezien ;-) , maar van degenen die ik wel heb bezocht zijn de volgende 3 parken mijn favoriet.

Cockscomb National Park in Belize.

De afgelopen weken is dit juweeltje al vaker de revue gepasseerd. Relatief onbekend, ook bij toeristen die door Belize reizen. Cockscomb ligt ongeveer in het midden van Belize en is een ideaal national park om zelf te ontdekken. Het bestaat uit jungle, flinke heuvels en een lange rivier die dwars door het park heen slingert. De meeste toeristen maken een daguitstapje naar Cockscomb, maar nog beter is het als je er een nachtje kunt blijven slapen. Er zijn een aantal basic hutjes of je kunt voor een paar euro kamperen. Op die manier slaap je letterlijk tussen de dieren. Er loopt nog aardig wat rond in Cockscom; van poema’s tot jaguars, vogelspinnen en apen. De paden zijn goed aangegeven, dus je kunt hier prima op eigen houtje rond lopen. Heb je toch liever een gids? Voor $60 heb je de hele dag je eigen gids bij je.

Kidepo National Park in Oeganda.

Toch een national park in Afrika ;-) . Mag niet ontbreken in deze top 3! Kidepo ligt in het uiterste Noorden van Oeganda, tegen de grens met Zuid Soedan. Juist vanwege die ligging lieten toeristen Kidepo jarenlang links liggen. Inmiddels is het helemaal veilig om hier naar toe te reizen en proberen de lokale bewoners het toerisme leven in te blazen. Het mooiste aan Kidepo vond ik de uitgestrektheid en het gevoel helemaal alleen te zijn met de dieren. Er loopt echt van alles; leeuwen, giraffes, zebra’s, olifanten en ga zo maar door. Het heeft alles wat je in een national park hoopt te vinden minus de toeristen. Het filmpje spreekt boekdelen denk ik :-P . Tip: zorg dat je met eigen vervoer naar Kidepo reist. Door de afgelegen ligging is het lastig bereikbaar per openbaar vervoer en in het park zelf zul je dan alsnog een auto moeten huren. Je bent goedkoper uit als je zelf per auto al die kant op reist.

Bardia National Park in Nepal.

Op dit moment is Nepal niet zo fijn in het nieuws…Vreselijk hoe de natuur zich daar heeft laten gelden. Nepal is en blijft een fantastisch mooi land. Wat mij betreft één van de mooiste regio’s ter wereld. De meeste mensen denken bij Nepal aan Everest en andere enorme bergen, maar wist je dat Nepal ook een aantal erg mooie national parken heeft met meer dan voldoende wildlife? Een wat minder bekend national park is Bardia. Geen idee waarom dit wat minder bekend is ;-), want het is een supermooi park waar je zeker weten wild gaat spotten. Je kunt er verschillende meerdaagse treks doen, waarbij je bij de lokale bevolking in dorpjes in het national park slaapt. Je zult niet de allerbeste nacht ever hebben, maar de ervaring is echt te gek. Zeker een aanrader. Als een bezoekje aan Bardia National Park je wel iets lijkt, zou ik zeker even contact op nemen met Hukum van Bardia Base Camp. Samen met zijn familie runt hij een supermooie accommodatie dicht bij de ingang van het park. Hukum kan je overal mee helpen!

Wat is jouw favoriete national park? En waarom?

#reizen #backpacken #nepal #oeganda #kidepo #belize #national park #outdoor #cockscomb #wildlife

6 reacties

 • Sandra

  04 mei 2015 om 07:02

  Leuk dat jij bij nationale parken denkt aan Afrika haha! Ik vind het leuke aan nationale parken dat ze in elk land hetzelfde betekenen (beschermd natuurgebied), maar overal anders zijn! Mijn favoriete nationale parken zijn Garajonay op La Gomera vanwege de bijzondere mystieke sfeer en Yellowstone in Wyoming (VS) vanwege de grootste concentratie geothermische activiteit ter wereld. Die enorme geisers, modderpoelen, hot springs, bizarre kleuren en toffe dieren (grizzlyberen, bruine beren, elanden, bizons). Zou graag nog eens terugkeren naar Yellowstone!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   04 mei 2015 om 09:43

   Dat heb ik meer gehoord inderdaad. En ik moet toegeven dat foto's van Yellowstone er inderdaad magisch uit zien!

   • Sandra Reismeisje

    04 mei 2015 om 12:00

    Er gaan vast ook vluchten alleen naar Yellowstone ;-)!
    Ik moest trouwens wel een beetje lachen om je video, dat vergat ik er net nog in te zetten. Gerben riep heel hard 'fantastisch!', terwijl jij bijna tegelijkertijd 'ieee' riep. Vond ik leuk haha, zo gaat het bij ons met dieren precies hetzelfde haha.

    • Reismeisje Sandra

     05 mei 2015 om 06:15

     Ja, ik ben soms niet zo'n held haha ;-).

 • margreet

  04 mei 2015 om 08:30

  Mooi die video ! Prachtig die leeuwen op het pad ! Ik wil graag naar Oeganda .....maar ja er zijn nog zo veel landen die ik zou willen maken... Ik vond de natuurparken in Zuid-Afrika ( en Swaziland ,Lesotho) schitterend, er zijn er heel veel en heel divers, er zijn heel veel wandelroutes en geen toerist te zien (1996) . Ik hou van Afrika !

  Beantwoorden

  • Reismeisje margreet

   04 mei 2015 om 09:42

   Dank Margreet!

 • Robert | Traveljunks

  04 mei 2015 om 10:36

  Leuke post! Da's een lastige keus, maar ik denk dat Nationaal park Andasibe Mantadia en Nationaal park Ranomafana op Madagaskar bovenaan staan, maar ook Barro Colorado in Panama vond ik geweldig. Hier mijn natuurlijke hoogtepunten op Madagaskar -> http://www.traveljunks.nl/madagaskar/hoogtepunten-van-madagaskar/

  Beantwoorden

  • gerben Robert | Traveljunks

   04 mei 2015 om 11:33

   De parken in Madagascar staan ook hoog op ons lijstje :-) ! Ga zo je artikelen lezen, leuk. Bedankt.

 • Sander

  04 mei 2015 om 14:09

  Madidi National Forest in Bolivia. In een eenvoudige lodge helemaal voor ons alleen midden in de Amazone. En een gids die op je meeneemt het bos in op ontdekking en laat zien wat jij interessant vind. En Etosha Namibië. Je mag niet van de weg en je moet in de auto blijven (en dat wil je ook graag). Op de weinige wegen ben je dan ook niet altijd alleen. Maar het zijn bij lange na niet de massa's toeristen zoals in Kenia. In tegenstelling tot de dieren. Met name aan het einde van het droogteseizoen is het wel heel erg druk langs de weinige poelen. Vele neushoorns, kuddes van 40 olifanten en allerlei hertachtigen en giraffen in één blikveld. Waanzinnig!

  Beantwoorden

  • gerben Sander

   04 mei 2015 om 14:14

   Hoi Sander,

   Heb je misschien nog tips voor Madidi National Forest?

   Etosha klinkt trouwens ook goed ;-)

   • Sander gerben

    04 mei 2015 om 20:18

    Beste Gerben,

    Uiteraard! Ik had al wat in de comments gezet in het artikel "Bucketlist voor een wereldreis". Dus ik zal niet helemaal in de herhaling vallen, maar ik vond Serere Eco lodge echt helemaal het einde vanwege de vrouw die de internationale gemeenschap had ingeschakeld voor het behoud van dit stuk regenwoud en de rust die er heerste. Wij werden onderweg toevallig getipt door een hooggeplaatste vrouw van het ministerie voor toerisme toen we vroegen welke lodge we moesten bezoeken in de Amazone. Een trip in Madidi is eenvoudig en zonder voorbereiding te regelen vanuit Rurrenabaque. Vanuit La Paz kun je met het vliegtuig of met de bus in Rurrenabaque komen en daar stikt er van de lokale reisbureaus. In de hoofdstraat zit het kantoor van Madidi Travel van waaruit het bezoek aan Serere wordt geregeld. (let op, de namen van de kantoren lijken enorm op elkaar. In dit kantoor liggen gelamineerde NatGeo's van de publicatie over Madidi) Bij Serere Eco lodge vraagt de gids wat je wil doen/zien/weten. Je trekt wat door de bossen rondom de lodge en gaat varen op de wateren rondom de lodge. Zo wilde ik wel op piranha's vissen en wilden we kijken of we brulapen konden vinden (en gevonden). Ik heb natuurlijk geen ervaring met andere adressen. Wel zou ik de Pantanal mijden vanwege de massa's toeristen die het ecosysteem afbreken door cheap-ass organisaties die lak hebben aan de natuur. Denk aan de natuur en geef ietsje meer uit voor de Amazonetrip! De goedkope organtisaties verslinden de natuur! Daarom dat wij bij Serere uitkwamen. De jungle ervaring hebben jullie wel opgedaan in Bwindi Impenetrable forest, dus kleding/voorbereidingstips is overbodig lijkt me ;-). En Wendy, het muskietennet kun je thuis laten, want dat hangt al boven het bed ;-) Mocht je meer willen weten of wat willen zien, stuur maar een berichtje.

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  05 mei 2015 om 07:45

  Dat zijn nog eens goede tips. Ik denk bij Nationale Parken vooral aan Amerika, maar je hebt ze elders ter wereld ook natuurlijk. Zou in ieder geval dolgraag eens een nationaal park in Afrika willen bezoeken, lijkt me fantastisch om al die prachtige beesten te zien :)!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   05 mei 2015 om 10:27

   Tja en ik denk dan weer niet snel aan Amerika ;-). Zo ontdek je via elkaar ook weer allerlei bestemmingen!

 • Jeroen

  06 mei 2015 om 13:28

  Leuk stukje en de video maakt het af. Ook fijn dat het in HD is.
  Mijn favorieten blijven vooralsnog wel Spitsbergen en Antarctica. Niet echt nationale parken maar wel hetzelfde idee :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   07 mei 2015 om 06:36

   Ha! Ik geef je nu geen ongelijk meer na vorige week zaterdag ;-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.