Het mooiste national park van China

09 april 2015

Jiuzhaigou. Misschien dat je er nog nooit van gehoord hebt, maar de kans dat je ooit een foto ervan hebt gezien in één of ander magazine is zeker aanwezig. Je vindt er diepgroene bergen, authentieke Tibetaanse dorpjes en spectaculaire meren en watervallen. De kleuren van het water zijn zo intens en helder dat je dit niet snel ergens anders zo zult aantreffen. Oh ja, en er leven ook panda’ s. Zowel de grote, wollige, meer bekende knuffelbeer, als de wat kleinere gouden panda. De kans dat je er eentje spot is helaas heel klein, maar waarom je dan toch naar Jiuzhaigou zou moeten? Nou, hierom!

Written by Gerben

Eindeloos wandelen.
Jiuzhaigou ligt in de Jiuzhai vallei. Een perfecte plek om eindeloos te wandelen. Je hebt minimaal twee dagen nodig om een deel van het park goed te kunnen verkennen. Je wandelt door de prachtige omgeving en stuit keer op keer op prachtig groen water. Bedenk wel dat wandelen door deze vallei op z’n Chinees gaat. Dat wil dus zeggen dat er paden zijn aangelegd en dat er hordes Chinezen achter tourgidsen met vlaggetjes aan hollen. Ervaren hikers die graag de ruige natuur intrekken zijn hier dus niet helemaal op hun plek...Het fijne aan Jiuzhaigou is wel dat het er meestal niet zo heel warm is. Het park ligt op een hoogte van tussen de 2000 en 4700 meter, wat betekent dat het doorgaans een heerlijke temperatuur heeft om lekker actief bezig te zijn. Behalve in de wintermaanden, dan wordt het er flink koud.


Jiuzhaigou 2

Fotografen spot.
Als je van natuurfotografie houdt, zit je in Jiuzhaigou goed. De mooie groene bergen, het intens heldere water en watervallen waar je ook kijkt. Vooral wanneer de zon schijnt kan dit spectaculaire foto’ s opleveren. Five Flower Lake, ShuzhenLake en de Pearl Shoalsen Nuorilangwaterfalls zijn een aantal van de locaties die je zeker op de foto zou moeten zien te krijgen als je in Jiuzhaigou bent.


Jiuzhaigou 3 Overnachten bij Tibetanen.
Jiuzhaigou betekent “negen dorpen vallei” in het Chinees. Dat komt omdat er negen authentieke Tibetaanse dorpen in de vallei liggen. De provincie Sichuan, waar Jiuzhaigou onderdeel van uit maakt, grenst aan Tibet en je vindt er dan ook veel Tibetanen. Ironisch genoeg mogen de Tibetanen in deze regio wél hun geloof en religie belijden zoals ze dat zelf graag willen. Hier vind je dus ook gewoon afbeeldingen van de Dalai Lama aan de muur. Iets wat in Tibet zelf absoluut verboden is en waar zelfs zware celstraffen op staan. Door een bezoek te brengen aan Jiuzhaigou kun je dus gelijk een beetje proeven van de Tibetaanse cultuur en gebruiken.
Tip: vrijwel iedereen (inclusief de Chinezen zelf) slaapt in hotels buiten de ingang van het park. Gelukkig is er wel een manier om in het park zelf te overnachten. Hoe je dat doet? Door simpelweg bij de Tibetaanse mensen in de dorpjes aan te kloppen. De mensen zijn er vrij arm en verdienen maar al te graag een centje bij door een kamertje te verhuren. Een overnachting kost je tussen de €5 á €10 euro voor een kamer, inclusief avondeten en ontbijt voor twee personen. En het mooie van alles is dat je dus echt bij de mensen thuis slaapt én je de volgende ochtend het park helemaal voor jezelf hebt :-) . De hordes Chinese toeristen komen namelijk pas uren later.

Hoe kom je er?
Jiuzhaigou is bereikbaar met de openbare bus vanaf Chengdu. Je koopt simpelweg een kaartje bij het juiste busstation, sit back and relax. Nou ja, dat laatste klopt niet helemaal ;-) . Het is namelijk een behoorlijk pittige rit. De weg is ruig en de Chinezen rijden vaak als idioten. En terwijl de setting spectaculair is, zit je sommige stukken van de rit ongetwijfeld te nagelbijten terwijl de bestuurder van de bus nog eens een vrachtwagen inhaalt langs een afgrond waarbij je vanuit het raampje zo de diepte in kijkt… Voorheen duurde de rit minimaal 8 uur, maar vanaf ongeveer 2013 zou de weg verbeterd moeten zijn en wordt het nu omschreven als “tunneltastic”. Waarschijnlijk doe je er nu een uurtje of vijf over.

Ben jij wel eens in regio Sichuan geweest? Of elders in China?

@Azië @China #reizen #china #reistips #natuur #national park #sichuan #jiuzhaigou

4 reacties

 • Maxine

  09 april 2015 om 07:30

  wat gaaf, dit is wel een plek waar je ooit geweest moet zijn. Ik houd het in me achterhoofd voor later. Lijkt me echt gaaf om bij de dorpelingen te slapen, en omdat het ook niet zo duur is zou ik ze dan ook veel meer geven dan die 5/10 euro.

  X

  Beantwoorden

  • Reismeisje Maxine

   09 april 2015 om 08:34

   Zeker een goed idee!

   • Reismeisje Reismeisje

    09 april 2015 om 08:34

    Super, ik hoop dat je wint ;-)!

 • Sacha | Turtlesandgiraffes.nl

  09 april 2015 om 09:22

  Pfff, weer zo'n prachtige bestemming!
  Je voegt elke week weer nieuwe bestemmingen aan mijn lijstje toe... ik krijg het nog druk zo, hahaha!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sacha | Turtlesandgiraffes.nl

   09 april 2015 om 12:00

   ;-);-)Heerlijk toch. Er is zo veel moois te vinden op de wereld!

 • Yvon

  09 april 2015 om 10:47

  Ik zwijmel altijd weg bij foto's van Jiuzhaigou! Het staat hoog op mijn lijstje van plekken / parken in China die ik nog wil bezoeken. Wellicht dat ik mijn zomervakantie maar moet gebruiken voor een reis van 2 maanden, haha.
  Wanneer was jij er?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Yvon

   09 april 2015 om 12:00

   Haha! China is ook zo supergroot. Al weer heel wat jaren geleden hoor. Rond 6 jaar of zo denk ik.

 • Stephanie

  09 april 2015 om 21:22

  Wauw, die eerste foto! Dit lijkt me zeker een hele mooie bestemming :) mijn vriend wil graag nog naar Japan en China, dus wie weet oooooit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stephanie

   10 april 2015 om 06:47

   Ow Japan staat ook echt zo hoog op mijn lijstje! Er is nog zo veel moois te zien he.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.