Top 3 national parken in Oeganda

Reismeisje 29 oktober 2014

Net als veel Afrikaanse landen heeft Oeganda verschillende national parken. En allemaal zijn ze mooi en hebben ze iets heel eigens :-) . Het is natuurlijk best persoonlijk wat dan de allermooiste plekken zijn. Bovendien hangt het zeker ook van het jaargetijde en het moment af. Vandaag zet ik in mijn 3 favoriete national parken in Oeganda in elk geval voor je op een rijtje. Komen ze!

NP Oeganda Kidepo (2)  

Kidepo National Park.
Met stip op 1. Can’t beat that one! Echt. Kidepo is misschien wel het minst bekende national park van Oeganda, omdat het behoorlijk afgelegen ligt en jarenlang niet veilig was om naar toe te reizen. Vandaar dat Kidepo niet bepaald on the beaten track lag bij veel reizigers. Sinds een aantal jaren is het veilig in het Noorden van Oeganda en daarmee ook in Kidepo. Kidepo ligt namelijk tegen de grens met Zuid Soedan in het uiterste Noorden. Klinkt misschien nog wel een tikkeltje tricky, maar dat is het echt niet. Als je wat tijd hebt en je houdt van pure, authentieke plekken; ga naar Kidepo! De beste optie om naar Kidepo te reizen is eigenlijk met je eigen auto. Sowieso is dat de allerleukste manier om door Oeganda te reizen vind ik ;-) . Kidepo ligt op zo’n 14 uur rijden vanaf de hoofdstad Kampala. En dat terwijl je het over nog geen 600 kilometer hebt…Tja, rijden door Oeganda gaat niet in een hoog tempo. Theoretisch kun je de weg in 1 dag afleggen, maar dat zou ik niet aanraden. Zeker niet als je zelf rijdt. Het is een pittige weg en je wilt echt het laatste stuk niet in het donker rijden. De stad Gulu ligt halverwege; daar heb je verschillende prima opties om een nachtje te slapen en de volgende ochtend weer verder te rijden.

NP Oeganda Kidepo 2

In Kidepo zelf is qua accommodaties vrij weinig. Je hebt een superdeluxe lodge, maar dat is echt geen optie als je backpackstyle reist. Een goed alternatief zijn de banda’s van UWA (Uganda Wildlife Authority); eenvoudige hutjes met een prima bed op een fantastisch mooi plekje midden in het national park. De zebra’s en de pumba’s lopen letterlijk om je heen. Als je echt van avontuur houdt, zou ik gaan kamperen. Dat hebben we zelf ook 2 nachten gedaan. Echt een te gekke ervaring! Je kunt dit regelen bij de banda’s van UWA die ik net al noemde. Zij regelen een Engelssprekende gids voor je, die bij je in de auto stapt en je de 2 kampeerplekken laat zien. Verwacht echt geen luxe, want je krijgt alleen een vlak stukje grasland en een simpel half open hutje waar je bij regen tenminste droog kunt koken en zitten. C’est ca! Maar dan heb je dan weer wel fan-tas-tische vergezichten over de Afrikaanse savanne voor terug, wild dat om je tent heen loopt en een echt avontuurlijke ervaring. In Kidepo zul je geen enorme groepen wild vinden, maar wel heel veel diversiteit. En je kunt letterlijk op 1,5 meter afstand van een leeuw komen te staan zonder andere toeristen. Gewoon jij en die leeuw ;-) . Laatste tipje: check vóór je op weg gaat naar Kidepo echt de weersomstandigheden. Als het geregend heeft, veranderen de wegen in een grote modderpoel waar je makkelijk vast komt te zitten in the middle of nowhere.


NP Oeganda Bwindi

Bwindi Impenetrable Forest.
Bwindi is geen traditioneel natinonal park met olifanten, zebra’s en leeuwen. Zoals de naam al aangeeft, is het een gebied dat vooral bestaat uit ondoordringbaar bos. En dan ook echt ondoordringbaar. De belangrijkste trekpleister in Bwindi zijn de bijzondere berggorilla’s. Dè reden waarom Oeganda überhaupt op de bucketlist stond ;-) . Alleen al om die reden is Bwindi meer dan de moeite waard, maar binnen Bwindi vond ik met name het Zuidelijk gelegen Nguringo erg mooi. Groen, lush en heuvelachtig met overal kleine, authentieke dorpjes. Je kunt hier ook supermooie dagtreks doen waarbij je goed contact kunt maken met de lokale bevolking. Wij verbleven in Nguringo Gorilla Camp, midden in Bwindi met een fantastisch mooi uitzicht over de bossen. Hier kunnen ze je ook helpen met je permit voor de berggorilla’s en een lokale gids om leuke dagtreks te doen. Zeker een tip!


NP Oeganda QE

Queen  Elizabeth National Park.
Ik denk dat dit waarschijnlijk het meest bekende national park van Oeganda is. En, hoewel wij er eigenlijk relatief weinig wild hebben gezien, begrijp ik wel waarom. Het landschap is hier vrij bijzonder. Naast de typisch Afrikaanse savanne, vind je hier namelijk ook grote kratermeren in een heuvelachtig landschap. Stinkt als een malle ;-) , maar geeft het park wel iets bijzonders. Wat Queen ook te gek maakt, zijn de grote groepen wild die je er aantreft. Waar Kidepo dus juist veel diversiteit heeft, maar kleine groepen, heeft Queen echt grote kuddes olifanten en ander wild. Vooral die olifanten vond ik te gek. We belandden op een gegeven moment in een groep van wel 75 olifanten. Beetje spannend was ’t ook :-o , maar ow my; wat vond ik dat tof! Queen kent qua accommodaties wel veel dure opties die dan midden in het park zelf liggen. Als je op zoek bent naar een budget optie is Simba Safari Camp een aanrader. Qua ligging net buiten het park en daarmee al een stuk goedkoper. Er zijn geschakelde huisjes, dorms en kampeerplekken en het eten dat ’s avonds voor je wordt gekookt is heerlijk. Fijn plekje!

NP Oeganda QE 2

Een algemene tip voor de national parken in Oeganda: ga praktisch met je dagentree om. Je koopt namelijk voor 24 uur een entreekaartje. Meestal rond $35pp. Als je die aan het einde van de middag koopt, kun je met een beetje planning wel 4 gamedrives doen binnen die 24 uur. Loont zeker!

Ben jij ook in Oeganda of een ander Afrikaans land geweest? Wat vond je het mooiste national park?

@Afrika @Oeganda #reizen #backpacken #Afrika #oeganda #bwindi #kidepo #queen elizabeth #wild #national park

3 reacties

 • Sander

  30 oktober 2014 om 23:04

  Bwindi, uiteraard!!! Maar ook Ishasa met zijn bijzondere boomklimmende leeuwen. Alhoewel wij er geen een gezien hebben.
  Onze laatste vakantie in Namibië keken ze me ook een beetje ongeloofwaardig aan dat leeuwen in bomen kunnen klimmen.
  En als ik een ander park in Afrika mag opnoemen, dan kies ik Etosha. Wellicht wat toeristischer, alhoewel, je kunt praktisch nergens naar toe omdat ze de dieren alle ruimte geven. Daarom zie je wat meer mensen en heb je niet het idee de enige er zijn, maar de weelde die je daar aantreft is ongekend!

  Beantwoorden

 • Reismeisje | Reistips voor verrassend Gambia | Reismeisje

  14 november 2014 om 07:42

  […] Gambia zou je kunnen omschrijven als een Afrika voor beginners. De vergelijking met bijvoorbeeld Oeganda, waar we in juli geweest zijn, gaat niet op. Voor uitgestrekte natuurparken en wildlife moet je […]

  Beantwoorden

 • jessy

  08 mei 2019 om 17:19

  Wat een leuke blog ! Erg inspirerend ! ik ben een echte afrika reiziger van egypte, gambia, senegal,kenia, tanzania, zuidafrika, lesotho en swaziland. Zoals je al zei elk nationaalpark heeft iets bijzonders op al mijn reizen safari's gemaakt en het is lastig te zeggen wat ik het mooiste vind omdat achter elke reis een ander verhaal en situatie schuilt! Maar een zelfdrive in kenia is geweldig met bijzonder afwisselende landschappen, tanzania met de big migration en de meeste katachtigen gezien daar! senegal waar safari nog niet echt ontwikkeld is waardoor de ervaring zo bijzonder is in een vast gekoopt bankje in een pick up truck door het park! woestijn safari met slapen onder de sterren hemel en cameel safaris, zuid afrika waar je zelf kruger door rijdt op weg naar avontuur. En niet te vergeten de kleinere parken in swaziland en lesotho ! Alles heeft zijn eigen charme, nog leuke extra tips voor Uganda? Deze staat nu boven aan mijn reislijst voor begin volgend jaar!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.