Tips voor prachtig Plitvice in Kroatië

03 november 2015

 kroatie plitvice 4945

"When do they turn on the waterfalls?” Dat is een vraag die Jannie geregeld gesteld krijgt door Amerikanen Knipogen. Ze denken dat de parkleiding van de Plitvice meren in Kroatië om klokslag acht uur, wanneer het park open gaat, de stekker in het stopcontact steekt en de watervallen beginnen te stromen. De Nederlandse die al meer dan veertig jaar in Kroatië woont is niet snel ergens meer door verrast. Ze heeft het allemaal al eens meegemaakt. Zelfs tijdens de oorlog, begin jaren ’90, bleef ze tot het allerlaatst. Tegenwoordig deelt ze haar kennis met iedereen die bij haar een kamer boekt in haar B&B Plitvice. En als je honger hebt, dan kookt ze een bord eten voor je en schept je bord zo vol dat je de rest van de dag of nacht zeker geen trek meer hebt. Het tekent haar en de mentaliteit van de mensen in Kroatië.

kroatie 4880

Plitivice. De Plitivice meren staan sinds 1979 op de Unesco Werelderfgoederenlijst en worden jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht. En met reden, want het park is werkelijk wonderschoon. Het lijkt sterk op Jiuzhagou in de Chinese provincie Sichuan. Maar dan nog nét wat mooier. Het gebied telt 16 meren in totaal: 4 zogeheten beneden meren en 12 boven meren. De stenen rand rondom de meren groeit dankzij kalkafzetting zo’n 1 tot 3 centimeter per jaar. Dit zorgt ervoor dat er in de loop van tijd steeds nieuwe meren op nieuwe plekken ontstaan. Vanaf de ingang van het park daal je af naar beneden, waar meer dan acht kilometer pad is aangelegd over houten vlonders. Deze leiden je langs prachtig, blauw water dat zo helder is dat het lijkt alsof ze het ergens mee bewerkt hebben. De route leidt je langs stroompjes, watervallen en nog meer watervallen. De één nog mooier dan de ander.

 collage kroatie

De Plitvice meren bestaan dus uit boven meren en beneden meren. Beiden kun je per voet bereiken, maar ze zijn ook verbonden via shuttlebusjes, een treintje en een bootverbinding. Als je alles wilt zien er per voet wilt afleggen, dan ben je toch wel zo’n 6 uur onderweg. Neem je de boot, trein of shuttle, dan kan het een flink stuk sneller. Er lopen meerdere routes en het loont van tevoren te kijken welke route voor jou het meest geschikt is. Hoewel de watervallen van de boven meren door de meeste mensen als mooier worden ervaren, hebben de beneden meren een geheel andere troef in handen: een spectaculaire waterval die de hoogste is van het park.

Praktische info. De groepen toeristen komen zo rond negen uur aan bij de ingang van het park. Voordat ze een kaartje hebben gekocht en ze bij de meren zelf zijn, loopt het wel richting tienen. En doordat alle mensen over smalle, houten vlonders worden geleid, voelt het al snel aan alsof het park explodeert van de mensen. Mijn tip zou dan ook zijn: maak een vroege start! Dat betekent dat je begint met lopen rond een uur of zes of half zeven. Er zijn geen toegangspoorten tot de meren, je kunt in principe dus zo het park op. Het ticketkantoor opent om acht uur. Maar het is natuurlijk wel zo netjes om een kaartje te kopen, dat doe je dus het beste de avond ervoor al. Trouwens, zonder ticket kom je de boot niet op of trein niet in. Dan wordt het deze dag sowieso een lange wandeling als je zowel de boven als beneden meren wilt zien Tong uitsteken.

 kroatie 4816

Als je om zes uur start en gelijk wat verder het park in trekt, dan heb je wel een uur of vier voordat het drukker begint de worden. En dan heb jij de mooiste plekken al gezien. Het is wel aan te raden een keuze te maken wat je wilt zien qua boven of beneden meren. Bedenk sowieso dat de meeste mensen beginnen bij de beneden meren en vervolgens naar de boven meren lopen. Wanneer je bij de bovenmeren begint, kun jij er al weer weg zijn voordat de rest volgt. Maar dan mis je wel net de grote waterval wanneer het rustig is. Het blijft dus keuzes maken…Wij kozen voor de grote waterval en dat beviel prima! Een mooi klimmetje omhoog, een beetje klauteren en je hebt een te gek uitzicht. En natuurlijk alles voor de foto’s Tong uitsteken.

Wil je zo dicht mogelijk bij de ingang van het park slapen? Dan kun je terecht bij de drie hotels op loopafstand van ingang 1 en 2. Reken op ongeveer €50 per nacht. Onze tip: overnacht bij Jannie in Plitvice Jezerce. Haar B&B ligt aan de hoofdweg D50 op 5 minuten afstand rijden van ingang 2. Ze rekent €12,50 per nacht per persoon, inclusief ontbijt. Dat is dan wel als je van wandelen of fietsen houdt, want daar rekent Jannie een lager tarief voor Knipogen.

Tot slot: als fotografie je ding is, de meest bekende foto’s van de Plitvice meren worden gemaakt vanaf het uitzichtpunt aan de achterkant van de grote waterval (bij de beneden meren). zeker een aanrader. Ik ben benieuwd of de Plitvice meren jou aanspreken? Of misschien ben je er al wel eens geweest?

 

@Europa @Kroatië #kroatie #plitvice #europa #reistips #outdoor

6 reacties

 • Jitske

  03 november 2015 om 11:32

  Ik ben er 2 keer geweest en elke keer 2 dagen rond gelopen! Zo kan je toch alles bekijken op een rustig tempo. Maar inderdaad, wat een mooie plek is dit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jitske

   03 november 2015 om 13:50

   Wauw, 2x? Gaaf hoor. Ja het is een magische plek he.

 • Louise

  09 oktober 2016 om 19:50

  Wij gaan volgende week!! Heb er zin in!

  Beantwoorden

 • Sanne

  17 maart 2018 om 20:20

  Super mooi! Vraagje, ik ben op zoek naar het B&B dat je noemde maar kan het niet echt vinden...

  Beantwoorden

 • christel

  12 juni 2018 om 14:53

  mag ik vragen vanaf welk punt de 5de foto is gemaakt?

  Beantwoorden

 • christel

  12 juni 2018 om 14:55

  sorry, dan bedoel ik de 5de foto uit dat blok van 6 foto's. En wat een leuk stuk om te lezen, dank daarvoor!

  Beantwoorden

 • Lianne

  19 juni 2019 om 14:21

  Het is prachtig! wij gaan van de zomer en zijn zeker van plan heel vroeg op pad te gaan. Heb jij nog tips qua camera tools. ik overweeg een ND9 filter aan te schaffen.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.