Snapshot diary van Kroatië

Reismeisje 01 oktober 2015

Onlangs kregen we een uitnodiging om Kroatië te bezoeken. Een actieve vakantie door een aantal van de minst bezochte regio’s van het land. En laat juist dat nou prima passen bij Reismeisje Knipogen. In dit artikel neem ik je in snapshots mee door dit supermooie en heel verrassende land! 

We begonnen onze roadtrip bij de veel bezochte Plitvice meren. Niet zo vreemd dat dit gebied op de Unesco Werelderfgoederenlijst staat! Wat een natuurschoon! De foto spreekt wel voor zich denk ik.

kroatie plitvice 4945 

Hoewel de meren veel bezocht worden, kun je met een beetje plannen (en vroeg opstaan) een aantal uren heerlijk wandelen zonder een andere toerist tegen te komen.

kroatie 4880 

Nadat we de Plitvice meren hadden verlaten, gingen we richting Otocač. Dit provinciedorpje ligt in de regio Gacka; dé plek in Europa om te gaan vissen op met name forel. Maar dat is niet wat wij komen doen Knipogen. Samen met Denis, eigenaar van Appartement Gacka, pakken we een kajak en peddelen we in een rustig tempo de rustige rivier af.

kroatie 5020

 

Het is echt een topdag! Het zonnetje schijnt, in onze rugzak prijkt een biertje en we genieten volop terwijl het rurale leven langzaam aan ons voorbij trekt. Het water is er zo schoon dat het door bewoners gebruikt wordt als drinkwater (iets wat we overigens in veel plaatsen in Kroatië zien).

kroatie 4996

 

En wanneer de avond valt, verrast Denis ons met een lokaal gerecht: Peka. Een stoofpot met groenten en vlees die twee uur heeft staan sidderen op kooltjes. Niet te doen, zo lekker!! En eten in Kroatië wordt natuurlijk afgeblust met een paar shotjes slibovitch; zelf gestookte drank van pruimen (veel meer dan drie zou ik er niet  aanraden Knipogen!

kroatie 5031

 

Heerlijk ook al die lokale producten.

collage kroatie

 

Next stop: de Velebit Mountain Range. Dit national park is een van de grotere parken van Kroatië, maar wordt slechts door een handjevol toeristen bezocht. Het is een prachtig, ruig park waar je meerdaagse hikes kunt maken. Wij proberen een dagtocht te doen in het Noorden van het park, maar helaas werkt het weer net die dag niet mee...

kroatie 5320 

Dus maken we er het beste van en bezoeken het berenopvangcentrum in Kuterevo. Wat een goed werk doen die mensen hier zeg! Ze bieden opvang aan beren die wees zijn geworden doordat hun ouders zijn doodgeschoten of aangereden. Mooi om te zien hoezeer de mensen daar zich in zetten voor deze machtige dieren.

kroatie 5101

 

Aangezien de voorspellingen voor de volgende dag een stuk beter zijn, blijven we  overnachten in het weerstation Zavizan en beginnen we de volgende dag aan onze hike door de Velebits. Wat een prachtig gebied zeg!

kroatie 5554

 

En doordat de paden goed aangegeven zijn, is het voor veel mensen toegankelijk. Check dat uitzicht Lachen!

kroatie 5561

 

Gelukkig staan er nog meer activiteiten op het programma in dit gebied. We nemen de auto naar het Zuiden van het park om samen met voormalig Kroatisch MTB-kampioen Siniša Radulovic de mountainbike te pakken voor een MTB-tocht. Met elektrische aandrijving weliswaar, maar zonder dat halen we die 1400 meter hoge bergtop en 50km lange route nooit binnen drie uur. En eerlijk is eerlijk, het is best leuk ook zo’n aangedreven fiets; hopla, met 25 km per uur de berg op Knipogen.

kroatie 5339

 

En dan ruim een half uur afdalen, dat is natuurlijk nog leuker!

kroatie 5343

 

En last but not least: een beklimming van de berg Zir. Best een pittig klimmetje en tijdens de weg omhoog kun je meerdere grotten bezichtigen.

kroatie zir 5381

 

Na inspanning komt ontspanning. Kroatië is gezegend met een prachtige kustlijn van meer dan 1.700 kilometer. Zonde natuurlijk om daar niet op zijn minst een klein stukje van mee te pakken. En dus nemen we de auto.

kroatie 4992

 

Op naar Jablanac. Via een prachtig route (Sveti Juraj) en 1.001 haarspeldbochten, duikt dan ineens de zee op. En helemaal beneden ligt het schilderachtige dorpje Jablanac. Het is klein en veel is het allemaal niet, maar ik waan me onmiddellijk in Zuid-Franse sferen. Vanuit hier maken we een kleine wandeling naar de prachtige Zavratnica baai. Het zeewater heeft wel vijf tinten blauw en je kijkt meters ver tot op de bodem. Een nauwe kloof met hoge rotsen (en een in de Tweede Wereldoorlog gezonken Duitse boot) maakt het beeld compleet. Hoewel je hier geen stranden hebt om te kunnen liggen, is het hier prima een paar dagen vertoeven.

kroatie 5135

 

Een stuk verderop langs de kustlijn vind je uitzichtpunten als deze. Supergaaf toch? Het is ook pas hier, langs de kust, dat we weer echt andere toeristen tegen komen. In de regio Gacka, Lika en de Velebit Mountains hadden we het gevoel dat we echt de enige toeristen waren.

kroatie 5189

 

En op onze laatste avond pakken we ook nog een zonsondergang als deze mee. Wat wil je nog meer?! Al met al kunnen we zeggen dat Kroatie ons ontzettend verbaasd heeft en we graag nog een keer terug zouden willen!

kroatie 5296

 Een reisje dat ons zeker een heel andere, meer onontdekte kant van Kroatië heeft laten zien. Zeker als je van natuur en eindeloze landschappen houdt, meer dan de moeite waard! Binnenkort volgt er een artikel over de Plitvice meren. Spreekt Kroatië als bestemming jou aan? Of misschien ben je er al wel eens geweest?

@Europa @Kroatië #kroatie #backpacken #plitvice #reizen

3 reacties

 • Marcella

  06 oktober 2015 om 19:39

  Wat een geweldig mooi gebied zeg, wauww! Wat een pareltjes van foto's, die vergezichten! <3

  Beantwoorden

  • José Marcella

   02 november 2015 om 16:42

   Prachtig! Zijn al op een paar eilandjes geweest, op verschillnde plekken in Istrie en in ogeving van Trogir! Allemaal zeer de moeite waard! Een land om verliefd op te worden!

 • Jannie Rapaic

  13 oktober 2015 om 15:45

  Beste Remon en Gerben. Wat een prachtige foto's. Vooral ook als je zelf daar geweest bent en dat heel veel keren.Kijk helemaal uit naar jullie bericht over de Plitvice meren.En ik ga natuurlijk al mijn vrienden ,familie en gasten aanbevelen jullie blog te bekijken.

  Beantwoorden

  • Esther Riepen Jannie Rapaic

   13 oktober 2015 om 18:47

   Bedankt Jannie voor het doorsturen van deze prachtige blog ontzettend mooi gedaan.
   groetjes Paul Esther Erik en Winnie.......

 • Margreet

  02 november 2015 om 10:21

  Kroatië een geweldig land, 2 jaar op een rij geweest. Vorig jaar aan de kust Istrië, dit jaar regio Zagreb. Volgend jaar weer terug dan regio Zadar is de planning . Love it

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.