Tips voor een weekendje Texel

Reismeisje 06 december 2017

Als je me volgt via Instagram of Twitter, weet je wel dat afgelopen weekend een bezoekje aan het prachtige Texel op de planning stond Lachen. En ow my, wat-was-dat-heerlijk! In een heel ver verleden was ik wel eens op Texel geweest en later ook wel eens op Vlieland, maar daar hield het dan ook wel mee op. De waddeneilanden stonden echter al langere tijd op mijn verlanglijstje, dus toen ik via de VVV Texel de vraag kreeg of een mini break naar hun geliefde eiland me aansprak, zei ik volmondig JA. Hoewel je in een paar dagen Texel zeker kunt zien, vond ik zelf 3 dagen toch wat te kort. Te kort om gewoon echt helemaal chill in dat eilandgevoel weg te zakken. Ik ben dan ook zeker van plan nog eens terug te gaan! Lijkt een weekendje Texel jou ook wel iets? Vandaag deel ik tips met je, die ik afgelopen weekend zelf heb opgedaan. Ik ben benieuwd of het je aanspreekt.

Texel vervoer

Vervoer naar en op Texel. Je bereikt Texel vanaf Den Helder. Daar vertrekken in principe elk uur, op het halve uur, grote veerboten van TESO. Ik snap er echter niets van, want uiteindelijk bleek de boot dan toch ook weer om het hele uur te gaan Knipogen. Hoe dan ook, ze gaan frequent genoeg. Je rijdt zo met je auto de boot op en nog geen 20 minuutjes later stap je op Texel uit. Ideaal! Een retourkaartje inclusief auto kost €36. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zonder auto naar Texel te reizen. Er is sprake van een busverbinding op het eiland en anders kies je voor de Texelhopper; een klein busje dat op afspraak je van A naar B brengt. Persoonlijk zou ik je echter wel aanraden met een auto naar Texel te gaan; dat geeft je op het eiland ook net even wat meer flexibiliteit.

Texel strand

Wandel eindeloos op rustige, echt Hollandse stranden. Ik ben zelf geboren op de Veluwe. De bossen zijn mijn thuis en de geur van dennentakken brengt me terug naar mijn jeugd. Met zee en strand heb ik wat dat betreft wat minder. Maar eerlijk is eerlijk; wat heeft Texel een supermooie kust zeg! Het strand van Texel  bevindt zich aan de Westkant, waar je ruim 30 kilometer hebt om eindeloos rond te struinen. De stranden zijn er breed, deels verlaten en je ervaart er die typisch Hollandse ruigheid. Ik vond zelf het gebied bij de Slufter, in het uiterste Noorden van het eiland, het mooiste. Je vindt hier een zogeheten kwelderlandschap; een door duinen omsloten strandlandschap, wat in open verbinding staat met de zee. Dat geeft een heel uniek en eigen landschap. Echt heel erg de moeite! 

Winkelen en koffie drinken in Den Burg. Texel heeft 7 dorpjes; elk met een heel eigen uitstraling. Mijn persoonlijke favoriet was echter toch wel Den Burg. Den Burg is het grootste dorp op Texel en telt ruim 7.000 inwoners. Als je er rond wandelt merk je dat ook wel, want er zijn relatief veel voorzieningen en 'standaard' winkelketens te vinden. En toch heeft Den Burg haar authentieke charme weten te bewaren. Ik vond het er zo karakteristiek en gezellig! Je kunt je auto bij de AH parkeren en vanaf daar loop je zo het centrum in. Den Burg heeft een aantal heel leuke, eigen winkeltjes. Meer boetiekjes. Mocht je ooit in Den Burg zijn, ga dan zeker even langs Stek (een te gekke interieur- annex cadeauwinkel) en Nauta (the place to be voor fervente boekenwurmen als ik ben Knipogen). Op het centrale pleintje kun je heerlijk onder een terrasverwarmer koffie drinken en het Texelse dorpsleven aan je voorbij zien gaan. Echt een superleuk dorpje!

Texel bier

Leer alles over Texels bier. Ik kende Skuumkoppe al; een heerlijk Texels speciaalbiertje, wat ik graag drink maar wat op het vasteland beperkt te verkrijgen is. In der Heimat ligt dat natuurlijk wel anders Lachen. Overal waar je op Texel komt, zie je vlaggen wapperen van Texels en wordt het geserveerd van de tap. Heerlijk. De brouwerij van Texels bevindt zich op het eiland en je kunt er een rondleiding krijgen. Superleuk! Op verschillende dagen in de week start in de ochtend zo'n rondleiding, waarin je in 5 kwartier van alles leert over het brouwproces van de speciaalbieren van Texels. Natuurlijk krijg je aan het einde wat biertjes te proeven en een lekker snackplankje er bij. Zo'n rondleiding kost €11 per persoon. Zeker een aanrader! Check wel van tevoren op de website van Texels of en wanneer er rondleidingen zijn. Zeker buiten het hoogseizoen om.

Texel eten

Geniet van de lokale, Texelse keuken. Iets wat ik totaal niet verwacht had. Dat Texel een soort van eigen keuken heeft. Of op z'n minst geheel eigen streekproducten. Tegen een Bourgondiër als ik ben, hoef je dat natuurlijk geen tweede keer te zeggen Knipogen. Los even van het Texels speciaalbier wat ik hierboven al even benoemde, zijn er veel meer lokale producten en gerechten die ik afgelopen weekend ontdekt heb. In Den Burg zit kaasboerderij Wezenspyk, waar je echt superlekkere, pittige oude kaas kunt kopen die dus vers op Texel gemaakt wordt. Het wordt ook veel geserveerd in restaurantjes. Verder vond ik restaurant 't Pakhuus in Oudeschild echt een aanrader. Het is een visrestaurant waar ze veel werken met leuke verrassingsmenuutjes. Mocht je daar eens heen gaan, zou ik zeker even vragen naar de verse coquilles (man, man, man!) en eindigen met een kaasplankje (halleluja!). 

Texel vuurtoren

Beklim de vuurtoren van Texel. Als je foto's van Texel ziet, is daar heel vaak de kenmerkende vuurtoren in te zien. Een bezoek aan Texel is wat dat betreft dus ook niet compleet als je de vuurtoren niet hebt bezocht Knipogen. Je vindt de vuurtoren aan de Noordkant van het eiland en het is echt een heel idyllisch gezicht. Het uitzicht over het weidse strand en de ruwe zee in combinatie met de oude, karakteristieke huisjes er om heen maakt echt dat het voelt alsof je een aantal eeuwen terug in de tijd gaat. De vuurtoren op Texel stamt uit 1864 en telt 6 verdiepingen. Voor €4.50 per persoon kun je 'm beklimmen en sta je binnen no time bovenop. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wat jammer vind dat je vrijwel geen vrij uitzicht hebt (door beveilingsgaas), maar zeker met mooi weer is het uitzicht er wel erg mooi. Daarna wandel je zo naar Kaap Noord; de meest bekende en relaxte strandtent op Texel. Lekker proosten met een Texels!

Dit zijn de eerste tips die ik voor je heb voor een weekendje op prachtig Texel. Binnenkort volgt er zeker meer, maar 1 ding is zeker: ik ga absoluut nog eens terug naar deze mooie, zo eigen plek. Hoe meer ik reis, hoe meer ik dit soort echt Hollandse plekjes kan waarderen. Vertel, ben jij al eens op een Waddeneiland geweest? Wat is jouw favoriet?

#nederland #wadden #texel #Weekendje weg #reistips

3 reacties

 • Susan

  06 december 2017 om 10:16

  Haha nu weet ik zelf ook hoe dat restaurant in Oudeschild heet, tof dat je zo genoten hebt (:

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Susan

   06 december 2017 om 12:41

   Haha, fijn Susan!

 • Jolande / Mijn Reisparadijs

  06 december 2017 om 14:25

  Wat super leuk! Klinkt echt als een heerlijk weekend. Ik ga elk jaar met mijn familie naar Texel en het is echt mijn favoriete plek in Nederland geworden :) Wij slapen altijd in de sluftervallei, heerlijk rustig en in de duinen en vlakbij de mooie stranden en duinen waar jij het ook over hebt in het noorden! Heerlijk visje eten in Oudeschild, schaapjes kijken en oh: zeehondenspotten! Misschien een leuke tip voor een volgende keer: op een boot mee naar de zeehonden en dan gaan ze ook garnalenvissen en leer je hoe dat gaat. Hoe dan ook, het is een top bestemming! Leuk om te lezen :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jolande / Mijn Reisparadijs

   14 december 2017 om 10:01

   Heerlijke reactie :-)

 • Marlie Vestjens

  06 december 2017 om 16:37

  Oh wat verlang ik naar Texel, het gaat nu even niet, maar we blijven hopen dat hier spoedig verandering in komt, en dan is het eerste wat er gebeurt, samen een weekendje Texel

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marlie Vestjens

   14 december 2017 om 10:02

   Lekker doen Marlie!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.