5 tips voor prachtig Texel van local Stefanie

Reismeisje 05 juli 2017

By Stefanie - Wanneer ik een nieuwe reis plan, ben ik altijd op zoek naar prachtige pareltjes van eilanden. Ik word enthousiast van mooie baaitjes, stranden en niet te vergeten palmbomen. Dat is inderdaad ook niet gek als je opgroeit met het strand en de zee om de hoek! Ik ben namelijk geboren en getogen op Texel Lachen. En hoe mooi ik al die verre reizen ook vind, Texel blijft voor mij ook nog steeds een supermooi en uniek eiland. Ik hoop je vandaag duidelijk te kunnen maken waarom met mijn 5 lokale tips voor een bezoekje aan dit Hollandse eiland. Want eerlijk is eerlijk, eens in je leven moet je er geweest zijn! De foto's bij dit artikel zijn van mijn goede vriend Dick Hooijschuur. Enjoy!

Paviljoen paal 12 Texel

TIP 1 - Strandtentjes Ibiza stijl. Texel wordt ook wel eens het Ibiza van het Noorden genoemd en dat is niet zomaar. De heerlijke ‘vibe’ van Ibiza kun je namelijk terug vinden en voelen op ons eiland. Texelaars zijn heel open en bedenk je maar eens in hoe heerlijk het is om uit tientallen verschillenden stranden te kunnen kiezen. Elk strand heeft zo zijn eigen karakteristieke uitstraling inclusief strandtent, heerlijk toch? Mijn favoriete strandtent is zeker bij paal 12. Paal 12 is een heerlijk breed, niet te druk strand. Een paviljoen waarbij je kunt relaxen, heerlijke hapjes, drankjes en een gezellige sfeer vindt. Daarnaast mag paal 33 ook niet ontbreken. Dit vind ik namelijk één van de mooiste stranden. Het strand heeft lage duinen, het eiland Vlieland in het vooruitzicht en de vuurtoren op de achtergrond. Voor een heerlijke en leuke strandwandeling ga je naar paal 20 en loop je door naar paal 19 of paal 19,5, of andersom naar paal 21 daar vind je namelijk beiden paviljoens gebouwd op palen! 

vuurtoren Texel

TIP 2 - Het oude Texel. Om een beetje de Texelse sfeer mee te krijgen, bezoek je natuurlijk een paar dorpjes. Texel bestaat uit zeven dorpen. Het mooiste dorp vind ik persoonlijk Oudeschild, niet geheel zonder persoonlijke reden ik ben hier namelijk opgegroeid! Oudeschild is het vissersdorp van Texel en de visserssfeer zal je hier dan ook zeker proeven. Bezoek de haven en bekijk de kotters die op vrijdag binnenkomen en op zondagavond weer de zee opgaan. Eet een visje bij één van de viswinkels (tip: Viswinkel van der Star) en vaar mee met één van de boten die een bezoekje brengen aan de zeehonden en tegelijkertijd een garnalenvangst doen. Laat je na deze heerlijk dag vooral verwennen bij restaurant de Compagnie of het Pakhuus. Deze restaurants hebben beiden een onwijs mooi uitzicht over de haven en het eten is zeker om naar huis over te schrijven! Op Texel kun je veel terug vinden over de VOC tijd of de Tweede Wereldoorlog , loop daarom eens langs de Ruyterstraat in Oudeschild met de prachtige huisjes langs de dijk of rijdt langs Den Hoorn of Oosterend en geniet van de authentieke dorpjes. Ben je al dat cultuur gesnuif een beetje zat? Breng dan een bezoekje aan ons centrum in den Burg.  Shop langs de leuke winkeltjes en als je, je afvraagt hoe de Texelse producten nou eens smaken? Laat je dan verwennen bij “het Schoutenhuys” en ervaar de Texelse smaak & gevoel optimaal.

TIP 3 - Texel vanuit de lucht. Bekijk Texel ook eens van bovenaf. Voor de echte ‘lef hebbers’ maak je natuurlijk een afspraak voor een tandemsprong bij Paracentrum Texel. Gegarandeerd een spectaculair en waanzinnig uitzicht! Ga je liever voor ‘safe’? Dan kun je bij het paracentrum ook een rondvlucht boeken. Maaaaar… hou je toch van wat meer van stevigheid onder je voeten!? Dan is het beklimmen van de vuurtoren in de Cocksdorp ook zeker een hele leuke bezigheid.

Slufter Texel

TIP 4 - Ga de natuur in. Op Texel vind je ook een aantal hele mooie natuurplekken.  Allereerst kun je uren lang door het unieke gebied van de Muy en de Slufter lopen. Dit gebied is namelijk in open verbinding met de Noordzee en deze plek blijft voor toerist en Texelaar dan ook echt prachtig. Naast een heel mooi duingebied zal je er ook talloze mooie flora en fauna tegen kunnen komen. Wandel daarna eens door onze mooie dennenbossen en wil je een prachtig uitzicht ervaren, ga dan eens naar de uitkijkplek: Kampeersnol bij het Turfveld (een snackbar in het bos). Hoe je er komt? Loop langs de snackbar en sla rechtsaf, loop door en je zult al snel uitkijken over de prachtige heide. Wil je eens door de heide lopen? Rijdt dan richting paal 9, paal 12 of paal 15 en zie onderweg de heide opdoemen. Parkeer je auto en sla een pad in door de heide en wie weet? Kom je ook nog een Schotse Hooglander of een Exmoorpony tegen, te gek toch?

Paal 33 de brug voor de boot naar Vlieland.

TIP 5 - Stampen door het water. Soms een nadeel maar in dit geval een voordeel is dat wij heel veel water om ons heen hebben. En hoe leuk is het dan om eens een keer te gaan wadlopen nabij de Cocksdorp!? “Smakelijk en meer” organiseert daarom een te gekke activiteit zij nemen je namelijk mee op avontuur op het wad. Een stukje geschiedenis en daarna oesters rapen op het wad! Tot slot is er tijd voor ontspanning en zul je heerlijk genieten van je eigen opgeraapte oesters, hapjes en wijn!

Heb jij al eens het Waddeneiland Texel bezocht!? Ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie mening, tips en ideeën. En tot slot!? “Welkom dus in het eiland paradijs”!

Wil je meer van Stefanie lezen? Check dan haar artikel over de Filipijnen en de San Blas eilanden. Of volg haar via Facebook of Instagram!

@Europa #nederland #Weekendje weg #texel #reistips

3 reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com

  05 juli 2017 om 19:48

  Leuk! Ik ben nog nooit op de waddeneilanden geweest, dus ik vind het altijd inspirerend om erover te lezen! One day... one day... :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   06 juli 2017 om 07:25

   Nou echt he. Zo'n mooi stukje Nederland!

 • J.Pasman

  07 juli 2017 om 16:17

  komen al meer dan 35 jaar op Texel. Is en blijft mooi eiland met prachtige natuur en bezienswaardigheden. Op de boot er naar toe voelt het steeds als thuiskomen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl J.Pasman

   10 juli 2017 om 07:49

   Wauw, 35 jaar? Dat is inderdaad echt een hele tijd!

 • Denise

  17 juli 2017 om 18:34

  Hoi,

  Leuke blog!
  Mag ik vragen waar de foto onder tip 4 (en dus boven tip 5) is gemaakt?

  Beantwoorden

  • Stefanie Denise

   23 juli 2017 om 10:05

   Hoi Denise! Dank je wel! Deze foto is gemaakt op paal 33 en is de steiger naar Vlieland!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.