5x wat me opvalt aan Nederland na lang reizen

Reismeisje 25 augustus 2016

Nederland GvdW 9517

Nu we ondertussen al weer een maand terug zijn van onze wereldreis, krijg ik heel vaak de vraag: 'en, hoe is het om weer terug te zijn?'. Tja. Aan de ene kant heerlijk natuurlijk. Het is superfijn om familie en vrienden weer te zien, onze kat Jip weer om ons heen te hebben en lekker in ons eigen huisje te kunnen scharrelen. Maar aan de andere kant mis ik het reizen ook. Het gevoel van vrijheid, het onbezorgde en het simpele leven. Dat is toch ergens meteen weer weg als je terug komt van zo'n reis...En hoe Nederlands ik me op reis ook heb gevoeld en hoezeer ons kleine landje echt mijn thuis is, er vallen me ook ineens allerlei dingen op hier Knipogen. Wat? Dat lees je vandaag!

1. Groener dan groen. Toegegeven, we hebben onze reis afgesloten in het Midden-Oosten. Waar het nu hoogzomer is. En gort- en gortdroog. Dan lijkt misschien alles daarna fris en groen, maar my ow my wat is Nederland eigenlijk groen! En zo veel bos. We zijn natuurlijk een klein land met erg veel inwoners, maar toch valt me echt op hoe lekker groen ons land is. Of het nu om weilanden, parkjes of bossen gaat. Zeker waar wij, midden op de Veluwe, wonen. Mooi Lachen!

2. Wat eten we eigenlijk gek. Als je regelmatig een kijkje op Reismeisje neemt, weet je misschien wel dat we een moestuintje hebben. Met dank aan mijn schoonmoeder die dat het afgelopen jaar prachtig heeft bij gehouden voor ons! We eten er niet het hele jaar van, maar toch wel een deel. Heerlijk. Er gaat niets boven verse sperziebonen, aardbeien, tomaten en zelfs aardappels. Op reis hebben we over het algemeen vrij eenvoudig gegeten. Gewoon wat er in het seizoen was, veelal vegetarisch en zonder pakjes of zakjes. Nu we weer terug zijn en we AH weer binnen lopen alsof het altijd zo is geweest, valt me des te meer op wat een gekke dingen je eigenlijk in onze supermarkt kunt kopen. Of, nu ja gek, zo veel in potjes, pakjes, zakjes of iets met 'superfood' op de verpakking. Wat is er mis met simpel en puur eten?

3. Alles is zo goed geregeld. Jaaaaa! Toch stiekem heel fijn Tong uitsteken. Natuurlijk hebben chaos en georganiseerdheid een charme, zeker op reis, maar ik heb toch liever dat alles een beetje smooth verloopt. En dat is zo in Nederland! Ok, treinen zijn wel eens te laat, maar er is tenminste een dienstregeling waar je iets mee kunt. En straten zien er uit om door een ringetje te halen, zo schoon! Op de een of andere manier klopt 't gewoon allemaal. Fijn.

4. We zijn een beetje ongezellig. Op reis zijn we in heel veel landen geweest waar de locals superopen en vriendelijk waren. Hoe vaak we wel niet bij mensen thuis zijn uitgenodigd! Terug in Nederland valt me op dat wij zo helemaal niet zijn. Sterker, we zeggen elkaar op straat niet eens gedag. Laat staan dat we tijd maken voor een praatje! Natuurlijk, ons leven is hier ook anders, maar eigenlijk is het heel ongezellig toch? Stel je voor dat je als toerist hier komt en bijna niemand wat uit zichzelf tegen je zegt...

Nederland 2 GvdW 6779

5. Er is minder tijd. In landen waar het simpelweg veel te warm is om je druk te maken of waar ze gewoon alles in de eerste versnelling doen, is er altijd volop tijd. Tijd om rond te hangen, een praatje te maken, uitgebreid te lunchen, een tukkie te doen. In Nederland is dat echt anders. Onze samenleving zit wat mij betreft erg goed in elkaar, maar dat heeft een prijs. We werken veel en hard en verliezen soms een tikkeltje uit het oog waar het nu echt om gaat. Ik moet er echt niet aan denken om in een land met een Caribisch arbeidsethos te werken Tong uitsteken, maar het valt me nu gewoon wel weer op hoe weinig tijd er in Nederland voor wat dan ook is.

Dat zijn de dingen die me nu vooral opvallen. Hoe ervaar jij dat als je terug komt van en (langere) reis? Kijk je dan ook anders naar ons mooie landje?

 

@Europa #nederland #reizen #wereldreis

12 reacties

 • Jeroen

  25 augustus 2016 om 08:02

  Inderdaad, dat uit het oog verliezen waar het echt om gaat. Dat mis ik hier wel ja. Ik denk daNederland 1 van de fijnste landen is om in te wonen maar soms lijkt het wel dat mensen hier leven om te werken in plaats van andersom.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   25 augustus 2016 om 14:48

   Amen!

   Beantwoorden

 • Annemarie

  25 augustus 2016 om 08:10

  Ik moet nog steeds wennen aan nummer 4 helaas. En ik ben al 8 maanden terug.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Annemarie

   25 augustus 2016 om 14:49

   Aiiii, dat belooft niet veel goede ;-). Maar ik snap je goed!

   Beantwoorden

   • Mark Hellemons Reismeisjenl

    26 augustus 2016 om 09:51

    Nummer 4 en 5 blijven lastig om aan te wennen. We zijn koning als het gaat om klagen ook en hebben inderdaad 'nooit' tijd voor gezelligheid

    Beantwoorden

 • Ruud Kok

  25 augustus 2016 om 08:11

  Eeuwige haast, stress en drukte hier in NL... En daar vervallen we zelf ook altijd in hoor... Jammer is dat. Na een vlucht van 20 uur, ineens rennend over Schiphol om de trein te halen, die een kwartier later ook weer gaat... Bye bye vakantiegevoel..

  Beantwoorden

  • Maaike Ruud Kok

   25 augustus 2016 om 12:35

   Hahaha hilarisch, daar maak ik me altijd schuldig aan! Oeps,,,

   Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ruud Kok

   25 augustus 2016 om 14:50

   Haha, inderdaad ja. En zeker, we doen er zelf allemaal aan mee. Raar hoe dat werkt he.

   Beantwoorden

 • Marieke

  25 augustus 2016 om 08:54

  Leuk artikel! Wat mij opvalt is dat wij hier in Nederland in de avonduren vaak nog zo'n druk programma hebben; rond 18.00 eten en daarna sporten, clubjes, bezoek of andere 'verplichtingen'. In het buitenland begint met vaak aan het diner rond een uur of 20.00-21.00 en dat duurt dan zo'n beetje de rest van de avond!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marieke

   25 augustus 2016 om 14:52

   Helemaal waar inderdaad! We proppen vaak wel 3-4 dingen in een avond, na een lange dag werken...

   Beantwoorden

 • Michel

  25 augustus 2016 om 08:57

  De ongezelligheid (of weinig sociale) zie je vaak op plaatsen waar mensen heel dicht op elkaar leven he. Dat is eigenlijk niet eens het eerste wat mij opvalt. Dat is meer punt 3 Alles is goed geregeld. Je merkt het al op Schiphol. Duidelijk bewegwijzering, schone toiletten en daarna; wegen perfect aangelegd en verkeersregels waar iedereen zich (min of meer) aan houdt.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   25 augustus 2016 om 14:53

   Ja precies. Alles is gewoon zo mooi, schoon en gestructureerd! Dat valt meteen op als je weer thuis bent.

   Beantwoorden

   • Mark Hellemons Reismeisjenl

    26 augustus 2016 om 09:56

    Ik weet het niet. Ik ben niet kapot van het openbaar vervoer hier. Je zult hier maar als toerist komen. Geen standaard 3dagen pasje waar je mee onbeperkt mee kunt treinen en bussen. Die OV kaart.. eerst eentje kopen. Geen of weinig personeel die je helpt als je er even niet uitkomt. Of het nu Milaan, Singapore of Stockholm is; ik vind dat wij zó achterlopen op veel landen.
    Maar onze goede wegen zijn inderdaad een zegen! :D

    Beantwoorden

 • Nanda

  25 augustus 2016 om 09:26

  Punt 4 is erg herkenbaar. Ik vind dat jij het nog netjes verwoord hebt

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Nanda

   25 augustus 2016 om 14:55

   ;-) Tja. Onze cultuur is op de een of andere manier op dat vlak een stukje meer gesloten. Mij valt het nu echt erg op.

   Beantwoorden

 • Tessa

  25 augustus 2016 om 10:58

  Tja, suf is dat he? ik merkte het ook aan mezelf: daar kan ik gemakkelijk 3 uur wachten, maar hier duurt tien minuten echt een eeuwigheid!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Tessa

   25 augustus 2016 om 14:56

   Precies! Zo stom!

   Beantwoorden

 • Niels

  25 augustus 2016 om 16:35

  Wat mij opviel toen ik door Marokko ging is dat die mensen zo blij zijn met de kleine dingen in het leven. We hadden bijvoorbeeld een polaroidcamera bij ons waarmee we foto's cadeau deden aan de locale mensen. Je werd bijna plat geknuffeld door ze, zo blij waren ze ermee.

  Beantwoorden

  • reismeisjenl Niels

   26 augustus 2016 om 15:44

   Superleuk he, zo'n kleine camera? Je maakt er meteen echt contact mee met locals!

   Beantwoorden

 • YvonnevanderLaan.nl

  25 augustus 2016 om 20:05

  Exact deze dingen vielen ons op na onze eigen lange reis. Ik vond de supermarkten ook ZO steriel aandoen, allemaal rijen met gekleurd plastic in plaats van eten, haha en de wortels zien eruit alsof ze uit een museum komen ipv van het land, Erg herkenbaar om te lezen dit,

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  25 augustus 2016 om 20:44

  Ik heb nooit zo lang gereisd, maar ik heb wel vijf jaar in het buitenland gewoond. Het meest opvallende vond ik inderdaad het eten - al die pakketten met kant-en-klare kruiden om gerechten te maken. Waar ik aan moest wennen was afspraken met vrienden in te plannen. Ik mailde een vriendin om "snel" weer eens af te spreken en toen kreeg ik een lijst met data waarvan de eerste twee weken verder was. Hahaha wat hebben we het allemaal druk in Nederland ;)

  Beantwoorden

  • reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   26 augustus 2016 om 15:45

   Hahaha, heel herkenbaar inderdaad ;-). Het vreemde is echter wel dat je er ook snel weer in mee gaat...Alsof het leven hier dat van je vraagt of zo, terwijl je natuurlijk altijd een keuze hebt.

   Beantwoorden

 • Sander

  25 augustus 2016 om 21:54

  Punt drie heb ik toch ook een opmerking over. Als iets een keer tegen zit om welke reden dan ook, wordt in NL nooit over het hart gestreken. Zo heb ik nog wel eens een nacht langer in een hotel gezeten omdat ik een dag later aankwam ivm verlate bagage. Dan geldt meteen, regels zijn regels...

  Beantwoorden

  • reismeisjenl Sander

   26 augustus 2016 om 15:46

   Heeeeeeeel waar! Dat is ons inderdaad ook gebeurt en ik zie dat in NL niet zo snel gebeuren nee.

   Beantwoorden

 • Isabel

  26 augustus 2016 om 23:24

  Ik had zelf na me reis door midden Amerika voor 10 maanden moeite met de directheid en 'hardheid' van Nederlanders. Na Vietnam viel het me juist inderdaad op hoe goed en schoon het hier is.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.