Tips voor een reis naar Tibet

20 januari 2015

Tibet tips 1

Al vaker heb ik wat tips gegeven over hoe je met de trein van Chengdu in China naar Lhasa in Tibet kunt reizen. Maar omdat het toch best wel een gedoe kan zijn om alles zelf georganiseerd te krijgen in Tibet, geef ik je vandaag wat praktische tips om je eigen reis naar Tibet te organiseren!


Visumzaken.

Zoals je waarschijnlijk wel weet maakt Tibet vandaag de dag, helaas, onderdeel uit van China. Daarom heb je voor een reis naar Tibet een visum voor China nodig. Deze kun je aanvragen bij de Chinese ambassade in Nederland. Omdat Tibet een politiek gevoelige regio is voor de Chinezen moet je zelf beslissen of je op je visumaanvraag aangeeft dat je Tibet bezoekt. Officieel moet dit natuurlijk wel, maar dan is de kans wel groot dat je aardig wat vragen over het waarom en hoe gaat krijgen… Zodra je het Chinese visum binnen hebt, moet je een aanvraag indienen voor een permit voor Tibet; de Tibet Entry Permit. Dit doe je door een kopie van je paspoort en visum te mailen naar een door de Chinezen erkend reisbureau in Tibet. Daarbij moet je dan ook opgeven welke route je wilt gaan afleggen in Tibet. Denk hier goed over na want je kunt tussentijds niet van deze route afwijken! Normaal gesproken zou ik zeggen: je ziet het allemaal wel, maar in Tibet kun je dan echt problemen krijgen.


Reisbureau en gidsen.

Zorg ervoor dat je je verdiept in het reisbureau waar je je reis door laat boeken. Niet alle bureaus bieden namelijk dezelfde service, om het maar zo te zeggen. Een bureau dat ik heel erg kan aanraden is Tibet Experience. Dit wordt gerund door een van de beste gidsen die ik ooit heb gehad. Een echte aanrader dus! Je vindt zijn website hier. Eén van de meest belangrijke tips die ik heb: wees ervan overtuigd dat je boekt bij Tibetanen en dat je dus ook een Tibetaanse gids hebt. Je zult begrijpen dat Chinezen niet erg geliefd zijn in Tibet en dat veel deuren gesloten blijven voor Chinese gidsen…Nadat je met een reisbureau de route hebt afgestemd, zullen zij voor jou de permit aanvragen. Reis je naar een buitengebied en/of verboden gebied in Tibet, dan moet je mogelijk nog een permit laten aanvragen; de zogenaamde PSB, oftewel Alien Travel Permit. Dit kan worden aangevraagd door je reisbureau.


Vervoer naar Lhasa.

Vervolgens zul je vervoer naar Lhasa moeten regelen. Mijn tip zou echt zijn de trein te pakken vanuit bijvoorbeeld Chengdu. Hoe je dat het beste regelt, lees je hier. Wil je nog meer info, dan kun je terecht op de website van de Tibetaanse gids die ik net al even noemde. Daar vind je ook zijn e-mailadres; je kunt hem gerust mailen met je vragen.

Tibet tips 3

Tot slot nog een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden als je in Tibet bent:

-Wanneer je in Tibet bent, praat dan niet (met je gids) over politiek. Veel gidsen worden in de gaten gehouden door de Chinese geheime dienst en spionnen lopen letterlijk overal.

-Praat niet met monniken in de grote kloosters in Lhasa over de situatie in Tibet. De monniken in kloosters als Ganden en Sera staan onder zware druk van de Chinezen. Ook wemelt het hier van de Chinese spionnen. Serieus.

-Breng locals niet in gevaar/verlegenheid door over de situatie in Tibet te praten. Jij bent na een paar weken weer weg en de mensen daar zitten mogelijk diep in de problemen.

-Let er op dat je geen afbeeldingen meeneemt van de Dalai Lama. Als je wordt betrapt op het binnensmokkelen hiervan in Tibet dan heb je een probleem. Mogelijk dat de Chinese autoriteiten je zelfs een dag in de cel zetten.

-Wees er op bedacht dat ook e-mails van jou aan gidsen of andere mensen in Tibet in de gaten worden gehouden.

-Facebook en Hotmail werken waarschijnlijk niet. Dit soort websites wordt regelmatig door de Chinese overheid geblokkeerd.

- Voor meer informatie over de politieke situatie in Tibet: download de aangrijpende docu “Cry of the Snow Lion”. Zeker als je echt die kant op gaat.

Vertel, spreekt Tibet jou aan??

@Azië @Tibet #reizen #backpacken #tibet #china #reistips

19 reacties

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  20 januari 2015 om 07:39

  Goede tips, vraag me namelijk heel erg af hoe je een trip naar Tibet moet fixen. Misschien toch maar eens overwegen :)!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   20 januari 2015 om 17:42

   Jaaaaaa, zeker doen!!

 • Laura

  20 januari 2015 om 09:55

  Tibet staat zeker weten op mijn Bucketlist! Lijkt mij zo mooi om daar heen te gaan. Bedankt alvast voor de handige tips!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Laura

   20 januari 2015 om 17:42

   Je gaat het vast geweldig vinden :-). En graag gedaan!!

 • Jolein

  20 januari 2015 om 10:21

  Bedankt voor de handige tips! Wij gaan zelf in augustus vanuit China naar Tibet reizen. Ons bezoek aan Tibet willen wij laten regelen door het Mix Hostel in Chengdu (China). Hier heb ik heel veel positieve verhalen over gehoord!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jolein

   20 januari 2015 om 17:42

   Graag gedaan. En heel veel plezier al vast!!

 • Jiska

  20 januari 2015 om 10:27

  Wij gaven bij onze eerste aanvraag voor een Chinees visum aan dat we naar Tibet gingen. We werden gelijk terug gestuurd. Daarna nog een aanvraag gedaan waarin we aangaven dat we na China naar Laos zouden gaan, Toen kregen we wel ons visum en konden we verder met het regelen van het permit voor Tibet.
  Tibet is echt zeer de moeite waard! Je moet wel even wat regelen, maar je krijgt er een hoop voor terug.

  Beantwoorden

  • rachel Jiska

   23 januari 2017 om 07:52

   Hi Jiska, moest je het 'ticket' naar Laos niet laten zien? Groetjes, Rachel

 • Jakobien

  20 januari 2015 om 19:32

  Ik wil er heel graag eens naartoe. Alvast fijn om zulke goede tips te hebben!
  Hoe lang zijn jullie in Tibet gebleven en wat hebben jullie bezocht? Of is daar al een blog van?

  Beantwoorden

  • Rachel Jakobien

   23 januari 2017 om 07:54

   HI Jakobien, mijn vriend en ik gaan in november 2017 naar Tibet en zijn nog op zoek naar een reispartner. We hebben al een goede gids gevonden met een heel mooi programma! Wanneer zou jij willen gaan?

 • Kirsten

  20 januari 2015 om 22:23

  Tibet lijkt me ontzettend interessant! Wat ontzettend jammer dat t zo moeilijk moet. Al maakt dat het ook wel weer interessant natuurlijk. Een bijzondere bestemming! Staat zeker op de lijst, dus deze tips zijn meer dan welkom!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten

   21 januari 2015 om 07:31

   Fijn Kirsten :-)!

 • Josefien

  21 januari 2015 om 19:16

  Wij zijn in 2013 naar Tibet geweest. Wij hebben de trein in Beijing gepakt (hoogste treinreis ter wereld super ervaring!). De hoogte hebben we geen last van gehad, alleen als je net in Lhasa bent merk je het wel met traplopen en te lang douchen. Maar dit wordt vanzelf beter.
  Wij wisten dat we het georganiseerd moesten doen (via kilroy) met gids en we werden Lhasa ook niet binnen gelaten toen onze gids er nog niet stond (gelukkig kwam die na 10 min wachten). De gids kwam ons elke dag s' ochtends ophalen en liet ons gelukkig eind van de middag weer met rust. Maar zonder gids kwam je toen ook niet in belangrijke trekpleisters, dus dan maar een gids.
  Voor het Chinese visum hebben we Tibet niet genoemd en de permit voor Lhasa en de treinreis hebben we via de organisatie gedaan. In China kwamen we veel mensen tegen die verbaasd waren dat we Tibet waren ingekomen. We kwamen in Lhasa ook max. 20 buitenlandse toeristen tegen (wel veel Chinese toeristen). We hebben het vooraf allemaal via Kilroy geregeld, waar ik vaker dingen mee geboekt heb. Misschien was dit de duurdere optie, dan alles zelf regelen, maar Tibet inkomen was erg lastig en via de organisatie hebben we er geen enkel probleem mee gehad en waren we de zeldzame toerist in Lhasa. En in China hebben we daarna weer verder gereist, zonder gids en vastgelegd programma. Nou wie weet heeft iemand wat aan dit verhaal :)
  Super mooie ervaring gehad!

  Beantwoorden

 • JP de Meer

  27 februari 2015 om 10:11

  De meeste ervaringen die ik hier lees zijn vanuit China gestart. Weet iemand iets hoe het vanuit Nepal te regelen is? Tips (reisorganisaties daar?)?

  Beantwoorden

  • Reismeisje JP de Meer

   01 maart 2015 om 19:35

   Vanuit Nepal kun je zeker naar Tibet, vanuit Zhangmu bij de grens. Er gelden echter wel een aantal regels. Zo mag je officieel daar alleen de grens over als onderdeel van een groep of je moet worden opgehaald door een officieel reisbureautje uit Tibet. Verder weet ik er het fijne niet helemaal van, maar het kan dus zeker.

 • Maartje

  28 februari 2015 om 07:06

  Beste Wendy,

  Bedankt voor je blog!! Wij zijn twee Nederlandse backpackers die door China aan het trekken waren toen wij op je blog stuitten en besloten naar TIbet te gaan. Wij hadden een aantal agengy's gecontacteerd, en wilden het ook bij Mixhostel laten doen, maar uiteindelijk bij Lobsang uitgekomen omdat hij de permits zo snel kon regelen. En wat zijn we daar achteraf blij mee geweest!!

  Voor degenen die erover denken om naar TIbet te gaan en Lobsang als gids te nemen: doen! Wat een geweldige persoonlijkheid. Hij laat je niet alleen de highlights zien van Tibet, maar ook de kleine dingen. Daarbij houdt hij heel goed rekening met je wensen, vraagt continu om feedback en wat jij uit de trip wilt halen. Verder knoopt hij continu gesprekken aan met Tibetaanse mensen, wat heel erg leuk is want zo heb je ook een beetje contact, en kun je vragen stellen en foto's maken, bijvoorbeeld met de monniken in het klooster. Tot slot was ik jarig in Tibet en heeft hij een verjaardagsfeestje voor me georganiseerd, compleet met yak tong (tegen de verwachtingen in erg lekker!) cadeautjes en taart. Ik kan iedereen die naar Tibet wil aanraden om bij Lobsang te boeken, Hij is echt de beste!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Maartje

   01 maart 2015 om 19:31

   JAAAAA! Thanks Maartje. Wat geweldig dat jullie zo'n goede ervaring met Lobsang hebben gehad zeg. Daar word ik blij van! Toevallig had ik kort geleden even contact met Lobsang en toen zei hij al iets over 'Maartje' ;-). Heel gaaf!

 • Jacqueline

  02 september 2015 om 20:22

  Dankzij jouw blog hebben we de treinreis van Xining naar Lhasa, de permits en de gids in Tibet via Lobsang geboekt. Was toch wel een beetje spannend om 600 dollar over te maken aan iemand in Lhasa die je helemaal niet kent. Maar de reis was perfect geregeld! We hebben niet met Lobsang rondgereisd maar met zijn collega Sandup; een hele vriendelijke, kundige gids. Ik kan Lobsang aan iedereen aanbevelen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jacqueline

   03 september 2015 om 05:59

   Dank Jacqueline! Wat ontzettend leuk om te horen zeg :-). Super dat je zo'n mooie reis hebt gehad door Tibet!!

 • Rachel

  14 september 2015 om 13:55

  Hallo Reismeisje,
  Erg leuk en handig om alle tips en ervaringen te lezen op deze site. Ook geweldige foto's waardoor ik nog meer zin krijg in onze Tibet reis eind oktober (als het allemaal lukt :)).
  Wij willen er 2,5/3 weken verblijven, en zijn ook van plan naar de Guge in het westen te gaan. Iemand hier ervaring mee of dit de moeite waard is? En nog andere plaatsen in Tibet die je zeker moet zien? Nam Tso klinkt in ieder geval al erg de moeite waard.

  Wij willen overigens ook de treinreis vanuit Chengdu doen, ik ga het aanbevolen hostel even contacten voor treintickets. Ik vroeg me wel af of je ook betaald voor een gids zolang je Lhasa verblijft, of alleen buiten Lhasa? En kun je bij trips buiten Lhasa zelf accomodatie boeken of doet een gids dit?
  Alvast hartstikke bedankt,

  Beantwoorden

 • Lucia

  05 februari 2016 om 17:05

  Hoi hoi, Bedankt voor je informatieve site! Ik ben nu in Nepal en ben een week geleden vanuit Tibet aangekomen. Uiteraard hebben we alles laten regelen door Lobsang (wat een goede gast!). Hij heeft ook de treinkaartjes van Chengdu naar Lhasa voor ons geregeld. Ondanks dat we in de winter en met een peuter kwamen, heeft hij alles tot in de puntjes verzorgd. Niets was hem teveel, altijd een glimlach en een interessant gesprek. Hij biedt zoveel extra's en is zeer vriendelijk en betrouwbaar. We hebben genoten. Mocht je naar Tibet willen, kies dan voor hem en laat alles wat Chinees is zoveel mogelijk links liggen. Hij is zich er van bewust dat Tibet een moeilijke en dure bestemming is en zal je zoveel mogelijk willen helpen en ervoor zorgen dat je een mooie tijd hebt. Een aanrader!!! Zeker in prijs/kwaliteit verhouding, maar ook omdat hij gewoon een hele vriendelijke en toffe persoon is.

  Beantwoorden

 • Bram Keller

  01 mei 2016 om 18:26

  Beste Reismeisje ,

  Ik wil graag mediteren in Tibet.Weet jij of dat kan of weet jij reisorganisaties die dat doen ?.Los van de Tibet expirience.
  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,

  Bram Keller
  Breda.

  Beantwoorden

 • Esther

  28 augustus 2016 om 10:30

  Wat een goede tips aangaande reizen naar Tibet! Door jullie verhalen helemaal enthousiast geworden. We gaan eerst naar Nepal en kijken naar mogelijkheden om via Nepal naar Beijing te reizen (dus door Tibet). Zitten alleen met visum regelen voor China. Moet je echt al specifieke data hebben om de aanvraag hiervoor te doen vanuit Nederland? We willen namelijk de Annapurna Circuit lopen in Nepal maar weten niet precies hoe lang dit gaat duren (bijvoorbeeld door weersomstandigheden, hoogteziekte). Wisten jullie de data al voordat jullie uit Nederland vertrokken?

  Beantwoorden

 • Angela

  12 december 2016 om 16:14

  Deze website heb ik ook gebruikt voor het plannen van mijn reis naar Tibet, en nu ik terug ben zou ik graag nog een tip willen toevoegen. Wij zijn in de winter (het laagseizoen) gegaan, en dat was zeker een aanrader. Tenminste, de periode van eind november/ begin december. Februari en maart zijn geloof ik politiek wat onrustigere maanden. De temperaturen waren prima te doen en onze tourorganisatie heeft ons de tour goedkoper gegeven door het laagseizoen. Daarnaast was het heel rustig waardoor we meer kans hadden om alles goed te bekijken. We hadden bijvoorbeeld het uitzichtpunt op de Mount Everest helemaal voor onszelf, en in het Potala Palace in Lhasa konden we zo lang rondkijken als we wilden (in de zomer heb je maar één uur om daar rond te kijken). Dus het winterseizoen is zeker een aanrader als je een beetje tegen kou kan. Wij zijn gegaan met Tibetan Guide van Mima Dhondup. Onze gids Gelek zou ik zeker aanraden. Wist veel te vertellen en deed echt veel moeite voor ons. Zeker een aanrader.

  Beantwoorden

 • Naomi

  29 maart 2017 om 12:48

  Hi, over twee weken ga ik naar Nepal en weet niet precies wanneer ik naar Tibet ga en wil dan vanuit China (Beijing?) een vlucht terugnemen naar Nepal. Hier wil(/ga) ik vrijwilligerswerk doen en wacht nog op bevestiging. Ook bestaat er de mogelijk heid om te vliegen op Chengdu (vanwege de treinreis), vanuit daar naar Tibet en dan, waarschijnlijk, (zo veel mogelijk) overland door naar Beijing. Hier vandaan wil ik dan alsnog terugvliegen naar Nepal. Ik wil ergens rond mei naar Tibet, dus vind het wel fijn om het China visum rond te hebben. Moet ik echt een bewijs van de vluchten laten zien of is een kopie van het vluchtoverzicht ook voldoende? Daarnaast hoop ik dat jullie mij kunnen adviseren over de route. Is het echt de moeite waard om de trein te pakken vanuit chengdu naar Tibet of is andersom net zo mooi? En welke route in Tibet vinden jullie het mooist voor een eerste keer?

  Ik hoor het graag!

  Naomi

  Beantwoorden

 • bastiaan

  30 augustus 2017 om 20:17

  ....dank voor de info!! Blij mee....wij gaan!

  Beantwoorden

 • Esther

  13 november 2017 om 09:23

  Wij willen in Juli 2018 graag met onze zoon van 12 naar China en Tibet.
  Normaal gesproken zijn wij niet van de georganiseerde reizen en huren we een auto in het land zelf,zodat we "vrij" zijn in wat en waar we naar toe gaan.
  Ik begrijp dat dat in Tibet niet kan...
  Kunnen we we wel onze vliegticket vanuit China naar Tibet zelf regelen en daar terplekke een gids regelen, of weet iemand een betaalbare gids daar ?

  Beantwoorden

 • Jon

  13 januari 2019 om 08:10

  woah is dat nu 3-4 jaar na dit artikel nogsteeds zo streng? ik dacht ga een paar maanden in Shuangu wonen voor gezondheid vanwege de schone lucht. echter toen las ik dat je 24/7 een gids mee moet hebben : o hoop dat het binnenkort versoepeld.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.